Weather Icon
Εθνική Άμυνα 7 Οκτωβρίου 2023

FutureWarfare: Παρουσίαση του TALOS UCAV της Ελληνικής SAS αντί του Γαλλικού Patroller για τις Ένοπλες Δυνάμεις

FutureWarfare: Παρουσίαση του TALOS UCAV της Ελληνικής SAS αντί του Γαλλικού Patroller για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αντιληπτό το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με την πιθανή προμήθεια του οπλισμένου γαλλικής κατασκευής Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους UCAV Patroller για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας, ιχνηλάτησης, στοχοποίησης και κρούσεις απειλών. Παρατηρούμε πως οι ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων μέσων στην Ελλάδα έχουν δείξει αρκετά προϊόντα παρόμοιων ικανοτήτων με το UAV Patroller, δεδομένου ότι το προαναφερθέν όχημα δεν αποτελεί κάποια εκπληκτική τεχνολογία αιχμής στον κλάδο αυτό. Το συνολικό οικοσύστημα εταιρειών που μπορεί να ανπτυχθεί με στόχο την ανάπτυξη ενός cluster εταιρειών για δημιουργία παρόμοιων μέσων θα μπορούσε να αφήσει αρκετά ωφέλιμα τεχνολογικά και οικονομικά ανταλλάγματα στην χώρα.

Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος ΤALLOS

Το TALOS II αποτελεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ικανό να φέρει αισθητήρες για επιχειρήσεις έρευνας, ιχνηλάτησης και στοχποίησης απειλών, καθώς και οπλικό φορτίο. Διαθέτει διπλό εκτοξευτή FZ-602 της Thales για φόρτο ρουκετών κάθε τύπου σε διαμέτρημα συγκεκριμένων χιλιοστών (70 χιλιοστά). Σύμφωνα με συζήτηση με υπεύθυνο της εταιρείας φαίνεται πως το UCAV σχεδιάζεται για να επιχειρεί με οπλικό φορτίο άνω των 60+ κιλών για διεξαγωγή πολλαπλού προφίλ επιχειρήσεων.

UCAV TALOS IΙ της Ελληνικής SAS

To UAV TALOS II, έχει μήκος 4.95 μέτρα, εκπέτασμα 6.65 μέτρα με αυτονομία πτήσεως περίπου 20 ωρών συμπεριλαμβανομένου του φόρτου όπλων και αισθητήρων. Το συγκεκριμένο UAV, μπορεί να φέρει μέχρι 4 ρουκέτες AIHMI (οι οποίες θα αναλυθούν παρακάτω) επιχειρώντας σε ύψος 3.000 μέτρων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δούρειος Ίππος η άφεση του βλήματος AIHMI μπορεί να πετύχει βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δούρειος Ίππος η άφεση του βλήματος AIHMI μπορεί να πετύχει βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων.

Βλήμα AIHMI της Ελληνικής SAS

Η «Αιχμή» λειτουργεί ως φορέας μεταφοράς μέσω ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, απελευθερώνεται, πλησιάζει τον στόχο διεξάγοντας επιχείρηση σαν περιφερόμενο πυρομαχικό και μόλις εντοπίσει έναν στόχο, εκτοξεύεται η ρουκέτα που φέρει στο εσωτερικό της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μια μεγιστοποίηση της εμβέλειας δράσης του όπλου, το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί ως stand-off βλήμα πολύ ευρύτερα από την κανονική του εμβέλεια των 4-8 χιλιομέτρων. Ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι πως η συμβατότητα κατασκευής του φορέα μπορεί να επιτευχθεί και με 3D Printing για ταχεία και φθηνή κατασκευή σε τεράστιες ποσότητες τεμαχίων.

Το AIHMI δεν χρειάζεται να πλησιάσει τον στόχο αποφέυγωντας ηλεκτρονικά αντίμετρα και συστήματα εγγύς αεράμυνας. Επειδή η ρουκέτα των 70 χιλιοστών έχει πολύ μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα, θεωρείται δύσκολο να εξουδετερωθεί σε τέτοιες επιχειρήσεις κρούσης.

Μέσω αυτού του συνδυασμού μη επανδρωμένου TALOS II και AIHMI με δυνατότητες stand-off κρούσης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ικανότητες διεξαγωγής ενός πολύ ευέλικτου προφίλ κρούσης έναντι εχθρικών κέντρων βάρους, συμπεριλαμβανομένων εκτεθειμένων ναυστάθμων και πιθανών αποβατικών δυνάμεων.

Παρουσίαση του TALOS UCAV της Ελληνικής SAS αντί του Γαλλικού Patroller για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube