Weather Icon
Βέλγιο 17 Οκτωβρίου 2023

Επίθεση στις Βρυξέλλες: Πιθανόν νεκρός ο ύποπτος σύμφωνα την Υπουργό Εσωτερικών

Επίθεση στις Βρυξέλλες: Πιθανόν νεκρός ο ύποπτος σύμφωνα την Υπουργό Εσωτερικών

Ο ύποπτος που δέχτηκε πυρά στο στήθος σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία

Γνωστός των βελγικών αρχών

Ο 45χρονος Τυνήσιος Λασουέντ Αμπντεσλάμ, ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονικής επίθεσης στις Βρυξέλλες με τους δύο νεκρούς ήταν γνωστός στις βελγικές αρχές, αλλά δεν ήταν στη λίστα των δυνητικά επικίνδυνων ατόμων που παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας (OCAD).

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Κέντρου Κρίσεων.

Τον Ιούλιο του 2016 , μια ξένη αστυνομική υπηρεσία παρείχε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το εν λόγω πρόσωπο είχε ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ και ήθελε να φύγει για μια ζώνη σύγκρουσης για τζιχάντ. «Υπήρχαν αμέτρητες τέτοιες αναφορές εκείνη την εποχή, υπήρχαν δεκάδες τέτοιου είδους αναφορές ανά ημέρα», δήλωσε ο υπουργός. «Οι πληροφορίες αυτές διερευνήθηκαν στη συνέχεια και δεν μπορούσε να γίνει τίποτα περαιτέρω με αυτές». 

Επιπλέον, δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης σε αυτές τις υπηρεσίες και ως εκ τούτου ο ύποπτος δεν βρισκόταν στον κατάλογο της OCAD. Ήταν γνωστός στην αστυνομία για ύποπτες ενέργειες, όπως λαθροδιακίνηση και παράνομη διαμονή, μεταξύ άλλων, ενώ έκανε αίτηση ασύλου στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019.

Νωρίτερα φέτος , ο ύποπτος φέρεται να απείλησε έναν κάτοικο ενός κέντρου ασύλου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο εν λόγω κάτοικος υπέβαλε καταγγελία και ισχυρίστηκε ότι ο ύποπτος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Τυνησία.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δήλωνε μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Στο μεταξύ, το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), ενώ στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»).

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο με μήνυμά του στο Χ, ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

«Οι τελευταίοι Σουηδοί οπαδοί έφυγαν από το γήπεδο στις 4 η ώρα»

Οι τελευταίοι Σουηδοί οπαδοί αποχώρησαν από το στάδιο «Ρουά Μποντουέν» γύρω στις 4 το πρωί της Τρίτης, όπως ανέφερε η σουηδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ενώ η εθνική ομάδα έχει ήδη πετάξει για τη Σουηδία.

Οι Σουηδοί οπαδοί και οι υπάλληλοι της σουηδικής ομάδας εγκατέλειψαν το στάδιο υπό αστυνομική φρούρηση και τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν Σουηδοί οπαδοί φυλάσσονται από την αστυνομία, δήλωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

«Η συνεργασία μεταξύ οπαδών, συλλόγων και αρχών ήταν πολύ καλή σε μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση. Συνολικά, περίπου 400 Σουηδοί έλαβαν βοήθεια κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας» δήλωσε ο Mάρτιν Φρέντμαν, υπεύθυνος ασφαλείας της Σουηδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube