Weather Icon

Επιχειρησιακή χρήση Drone FPV από την Εθνοφυλακή και τον Στρατό Ξηράς έναντι τουρκικών αποβατικών ενεργειών – Το Μοντέλο της Ουκρανίας

Επιχειρησιακή χρήση Drone FPV από την Εθνοφυλακή και τον Στρατό Ξηράς έναντι τουρκικών αποβατικών ενεργειών – Το Μοντέλο της Ουκρανίας

Χωριανόπουλος Άγγελος

Tα Ουκρανικά FPV drones καλύπτουν το κενό που αφήνει η έλλειψη δυτικών βλημάτων πυροβολικού και όπλων ακριβείας στο πεδίο των επιχειρήσεων της Ουκρανίας. H Ουκρανική 7th Separate Mechanized Brigade κάνει εκτενέστατη χρήση των οχημάτων αυτών με σκοπό να διεξάγει κρούσεις ακριβείας έναντι κινητών στόχων του Ρωσικού Στρατού που βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα της πολεμικής διαδικασίας. Τα drone αυτά, σε αντίθεση με τα συμβατικά κάθετης απογείωσης, είναι ικανά να διεξάγουν βίαιους ελλιγμούς στο πεδίο της μάχης φέροντας εκρητική κεφαλή στο εσωτερικό τους. Λόγω της τρομακτικής ακρίβειας χειρισμού, είναι ικανά να χτυπήσουν κινούμενους στόχους, να διεισδύσουν εντός κλειστών επιφανειών όπως παράθυρα και να βάλουν έναντι χαρακωμάτων των εχθρικών δυνάμεων.

Η ακρίβεια κρούσης είναι αυτή που δίνει το ασύμμετρο συγκριτικό πλεονέκτημα στον χειριστή. Η ακρίβεια στον χειρισμό οφείλεται στο γεγονός πως ο χειριστής φοράει ειδική οπτική κάσκα στο κεφάλι του για να έχει πρόσβαση στα δεδομένα κίνησης του οχήματος και να λαμβάνει ακριβή εικόνα πλεύσης, λες και βρίσκεται ο ίδιος εντός του οχήματος.

“Πρόκειται για μια επανάσταση όσον αφορά την τοποθέτηση αυτής της ικανότητας καθοδήγησης ακριβείας στα χέρια απλών ανθρώπων όπου για ένα μικρό κλάσμα του κόστους του καταστρεφόμενου στόχου”, δήλωσε ο Samuel Bendett, ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Center for Naval Analyses, ένα ινστιτούτο πολιτικής που εδρεύει στο Arlington, Va. “Βλέπουμε τα FPV drones να χτυπούν ένα πολύ ακριβές σημείο, το οποίο πριν ήταν πραγματικά ο τομέας των πολύ ακριβών, υψηλής ακρίβειας κατευθυνόμενων όπλων. Και τώρα είναι ένα drone των 400 δολαρίων που το πιλοτάρει ένας έφηβος”.

Η άνοδος των FPV drones

Τα FPV drones είναι αναμφισβήτητα το πιο αποτελεσματικό όπλο (σε σχέση κόστους-οφέλους) στον crowdfunded πόλεμο της Ουκρανίας. Γεμάτα με εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής, συναρμολογούνται από εθελοντές ή από τα ίδια τα κλιμάκια του Στρατεύματος. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα για να αδρανοποιούν τον στόχο και να μην τον καταστρέφουν πλήρως. Τα εκρηκτικά είναι στερεωμένα στο άνωθεν μέρος μέσω 3D Printing φορέων τοποθέτησης. Ένας πιλότος συνήθως συνεργάζεται με έναν πλοηγό και μια δεύτερη ομάδα που πετάει ένα drone επιτήρησης για να καταγράφει την ευρύτερη εικόνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με παρόμοια αλλά ακριβά μοντέλα σε σχετικά μικρούς αριθμούς με σκοπό να διεξάγουν τόσο αποστολές αναγνώρισης και ιχνηλάτησης απειλών, όσο και αποστολές κρούσης. Όταν ο πόλεμος μετατοπίστηκε κυρίως σε μάχη μεταξύ πυροβολικού πέρυσι, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία άρχισαν να προτιμούν μικρότερα τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα στρατεύματα τοποθετούσαν χειροβομβίδες και μικρότερα εκρηκτικά σε τετρακόπτερα, όπως το δημοφιλές DJI Mavic και τα εξόπλισαν, σαν μικροσκοπικά βομβαρδιστικά, για να πέφτουν απευθείας πάνω από στόχους.

Η ταξιαρχία του Filatov διαπίστωσε ότι τα FPV drones θα μπορούσαν να μεταφέρουν την κεφαλή μιας πυραυλοκίνητης χειροβομβίδας, ένα άμεσα διαθέσιμο αντιαρματικό όπλο. Η εισαγωγή τους, ανέφερε, μείωσε ακόμη και την ανάγκη για πιο ακριβά όπλα όπως το Javelin που παρέχουν οι ΗΠΑ. “Τα FPV drones έχουν γίνει το κύριο αντιαρματικό όπλο”, δήλωσε εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Filatov, μεταξύ άλλων και εναντίον των T-90, τα οποία είναι από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης της Ρωσίας. Μόνο σε μία ημέρα, κατέστρεψαν τέσσερα άρματα, ενώ οι στρατιώτες παρέμειναν σε ασφαλή απόσταση, ανέφερε. “Καθώς χρησιμοποιούμε περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, δήλωσε ο Filatov, “χάνουμε λιγότερους ανθρώπους”.

Οι ρωσικές μονάδες λειτουργούν μέσω FPV drones με τον ίδιο τρόπο, αλλά η Μόσχα φαίνεται να έχει μεγαλύτερες προμήθειες, δήλωσε ένας αναπληρωτής διοικητής λόχου στην 80η Ταξιαρχία Εφόδου. Η ταξιαρχία βοήθησε πρόσφατα στην απελευθέρωση της Klishchiivka κοντά στο Bakhmut. Οι ρωσικές ομάδες χτυπούν μικρότερους στόχους ή αναπτύσσουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη ταυτόχρονα, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερο απόθεμα. Η αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV είναι δύσκολη, δήλωσε. Οι ηλεκτρονικές παρεμβολές ή τα δίχτυα που απλώνονται πάνω από οχήματα βοηθούν, αλλά οι Ρώσοι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους.

“Είναι σαν μια παρτίδα σκάκι”, είπε. “Το κερδίζουν. Μόνο από άποψη ποσότητας.” Οι ηγέτες της Ουκρανίας δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν περισσότερα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV έχουν επιδείξει “ακρίβεια που μοιάζει με ακρίβεια ελεύθερου σκοπευτή”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Mykhailo Fedorov, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος Army of Drones της χώρας, το οποίο εργάζεται για την εκπαίδευση 2.600 πιλότων μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV. Ο πόλεμος μέσω χρήσης FPV μπορεί να εξελιχθεί με παράξενους τρόπους. Επειδή τα αναλογικά σήματα δεν είναι κρυπτογραφημένα, οι πιλότοι συχνά αποκτούν το σήμα άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Χρήση FPV drone από Τακτικά Κλιμάκια του Στρατού Ξηράς και της Εθνοφυλακής

Λαμβάνοντας υπόψην μας τα τακτικά και επιχειρησιακά διδάγματα από το πεδίο πολέμου της Ουκρανίας μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η χρήση τέτοιων οχημάτων ευδοκιμεί και για τακτικά κλιμάκια του Στρατού Ξηράς αλλά και για διάσπαρτες παραστρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά. Τα οχήματα αυτά εξειδικεύονται στην κρούση έναντι κινουμένων δυνάμεων σε χερσαίο η ναυτικό περιβάλλον μάχης και στην αδρανοποίηση των αποβατικών τους ενεργειών. Κοστίζουν περίπου 10.000 $ 100 και η προμήθεια των ανταλλακτικών τους γίνεται από τις μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες πώλησης του πλανήτη. Μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι εφικτή η ασφαλής και ταχεία δημιουργία των ανταλλακτικών αυτών.

Η ακρίβεια κρούσης που προσφέρουνε είναι ιδανική για εξοικονόμηση αποθεμάτων αντί πλοϊκών βλημάτων από το ελληνικό στράτευμα και η αξιοποίηση τους για κρούση έναντι μεγαλύτερων μονάδων μάχης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Ο διττός χαρακτήρας μεταξύ οχήματος αναγνώρισες και ιχνηλάτησης απειλείς αλλά και οχήματος διεξαγωγής Κρούσεις Ακριβείας το καθιστά μία ιδανική και ασύμμετρη επιλογή για χρήση από την εθνοφυλακή και τον στρατό ξηράς στα ακριτικά νησιά της χώρας.

 

https://futurewarfare.gr/2023/10/19/epixeirhsiakh-xrhsh-drone-fpv-apo-thn/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube