Το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία») του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Σλοβακία, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης από το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), σε μια δραματική κούρσα που παίχτηκε στην κόψη του ξυραφιού.

Αναλυτικότερα, με το 98,13% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το Smer εξασφαλίζει πάνω από το 23% των ψήφων. Η Προοδευτική Σλοβακία (PS) του Μιχάλ Σιμέτσα έρχεται δεύτερη με περίπου 17%.

Οι τελευταίες περιοχές που απομένουν να καταμετρηθούν αναμένεται να ευνοήσουν το PS, αλλά το χάσμα από το κόμμα του Φίτσο φαινόται πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί.

Τρίτο τερματίζει το κόμμα HLAS-SD (15,03%) του Πέτερ Πελεγκρίνι, του πρώην αντιπροέδρου του Smer-SD και διαδόχου του Φίτσι στην ηγεσία της κυβέρνησης το 2018, με 15%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίτσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ το 2018.  Η δολοφονία του Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς μεταξύ της ελίτ της χώρας αλλά και ανθρώπων που συνδέονταν άμεσα με τον Φίτσο και το κόμμα του, και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις και τελικά την παραίτηση και την επόμενη εκλογική του ήττα.

Οι εκλογές στη Σλοβακία, που είναι μέλος της ΕΕ και του NATO, θεωρούνται καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία αλλά και γενικότερα για τον μελλοντικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο Φίτσο έχει δεσμευθεί να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, επέκρινε τις κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία και έχει κάνει εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTQ+.

Με άλλα λόγια, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φίτσο και του κόμματός του θα έφερνε τη Σλοβακία σε ευθυγράμμιση με την Ουγγαρία, δημιουργώντας νέες ρωγμές στο ενιαίο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Τα exit polls αρχικά έδειχναν προηγείται το κόμμα Προοδευτική Σλοβακία, ωστόσο, καθώς καταμετρήθηκαν οι ψήφοι στη διάρκεια της νύχτας, ανετράπη η ισορροπία με το Smer να περνάει μπροστά. Βέβαια το σχήμα της επόμενης κυβέρνησης της Σλοβακίας παραμένει ασαφές και πολλά θα εξαρτηθούν από την οικοδόμηση συνασπισμού με μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Hlas του Πέτερ Πελεγκρίνι και OĽaNO του Ίγκορ Μάτοβιτς.

Έτσι ο Πελεγκρίνι θα μπορούσε να είναι ο ρυθμιστής στέφοντας τον… βασιλιά. Το κόμμα του έχει μέχρι στιγμής αφήσει ανοιχτά όλα τα σενάρια και δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο κόμμα θα υποστηρίξει, αν και πιστεύεται ότι τάσσεται υπέρ μιας συμμαχίας με το Smer αντί για την συνεργασία με το πιο φιλελεύθερο κοινωνικά PS.

Όλα ξεκινούν πάντως με το Smer που είναι το πρώτο κόμμα, το οποίο θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την πρόεδρο της χώρας Ζουζάνα Καπούτοβα.

Ναυτεμπορική