Από το ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας μέχρι το Τρίκωμο στη Μεσαορία και από την ακτογραμμή της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου, οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις ξεφυτρώνουν χωρίς προηγούμενο στα κατεχόμενα εδάφη, με την πλειοψηφία τους να καταλήγει στα χέρια ξένων επενδυτών.

Στοχευμένα το κατοχικό καθεστώς έχει επιδοθεί σε μια διαδικασία πώλησης της γης των Ελληνοκυπριών, ενταφιάζοντας, με αυτό τον τρόπο, το εδαφικό.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μας απέστειλαν αναγνώστες και απεικονίζουν τις πολυώροφες αναπτύξεις στην περιοχή του Τρικώμουπολλές εκ των οποίων έχουν αγοραστεί από ξένους επενδυτές.

Ο κατασκευαστικός τομέας και οι πωλήσεις ακινήτων θεωρούνται μάλιστα ως το νέο πεδίο δραστηριότητας, που κράτησε ζωντανή την οικονομική ζωή τα τελευταία χρόνια στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, την ώρα όπου μικρές εμπορικές επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, ταυτόχρονα ανοίγουν στη θέση τους επιχειρήσεις, όπως μεσιτικά γραφεία, σύμβουλοι και κτηματομεσίτες, με τους ιδιοκτήτες να είναι αλλοδαποί ως επί το πλείστον.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του συντονιστή του επιμελητηρίου εμποροκαταστηματαρχών, Χουρέμ Τούλγκα, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα Κίπρις, δήλωσε ότι αλλάζει το προφίλ των επιχειρήσεων και ο τρόπος λειτουργίας μιας επιχείρησης στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι ξένοι από τρίτες χώρες μπορούν να ανοίξουν μια εταιρεία στο ψευδοκράτος με 25.000 ευρώ εγγύηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ξένων εργοδοτών αυξάνεται μέρα με τη μέρα κι αυτή η αλλαγή γίνεται αισθητή πολύ πιο έντονα στο Τρίκωμο και την Κερύνεια, εκφράζοντας, μάλιστα, δυσφορία για το γεγονός ότι «η χώρα καταλήφθηκε πλήρως από ξένους».

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, οι περισσότερες επιχειρήσεις ακινήτων και συμβούλων, που ιδρύθηκαν από ξένους, βρίσκονται σε Κερύνεια και Τρίκωμο, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι 250 από τις 800 νέες θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν στα κατεχόμενα, αφορούν τον κτηματομεσιτικό τομέα.

Το κατεχόμενο Τρίκωμο αποτελεί την περιοχή, όπου έχουν πουληθεί τα περισσότερα από τα 34.200 σπίτια, που χτίστηκαν τελευταία σε περιοχές των κατεχομένων, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Εργοληπτών Τζαφέρ Κουρσαφέρ. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, 15.000 σπίτια πωλήθηκαν στην περιοχή Τρικώμου, 9.000 στην περιοχή Ακανθούς και 4.000 στην περιοχή της Λαπήθου –Βασίλιας., 2.400 σπίτια στο κέντρο της Κερύνειας, 2.000 στην περιοχή Λεύκας, 1.200 στην περιοχή Μπέλαπαϊς και 600 στην Καρπασία. Επεσήμανε επίσης ότι όλα αυτά τα σπίτια πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς.

Ενδεικτικές είναι και οι αντιδράσεις για το ζήτημα από πολιτικούς κύκλους στα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχουρμάν, δήλωσε ότι η φτωχοποίηση μπορεί να αναστραφεί, αλλά όχι και ο αφανισμός. Στην ομιλία του, στη λεγόμενη βουλή, σημείωσε ότι ο τομέας των οικοδομών βιώνει μια περίοδο κινητικότητας, αλλά οι αγοραστές δεν είναι Τουρκοκύπριοι, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι μεσολαβητές στον τομέα των ακινήτων, οι επιχειρηματίες καθώς και οι ξένοι.

Διαβάζοντας την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, για παραχώρηση κατ’ εξαίρεση «υπηκοότητας» σε έναν επιχειρηματία κάτοχο εταιρείας στα κατεχόμενα, ο κ. Ερχουρμάν επέκρινε το γεγονός ότι έγινε υποχρεωτικά «πολίτης» του ψευδοκράτους ένας επιχειρηματίας, λόγω της σύστασης εταιρείας. «Η φτωχοποίηση μπορεί να αναστραφεί, αλλά δεν μπορεί να αναστραφεί ο αφανισμός», υπέδειξε ο κ. Ερχουρμάν, λέγοντας ότι υπάρχει μια «σοβαρή αποξένωση» και οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του αφανισμού.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος έκανε έκκληση να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το σύνολο των περιουσιών που πωλούνται σε ξένους στα κατεχόμενα πριν να είναι αργά. Σημείωσε πως περιουσίες αγοράζουν στα κατεχόμενα πρόσωπα από το Ισραήλ, την Γερμανία, την Φινλανδία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες και υποστήριξε ότι δεν ενημερώθηκε με διαφάνεια η κοινή γνώμη σε ποιες περιοχές αγοράζουν και πόση γη έχει αγοραστεί συνολικά.

Αξίζει καταληκτικά να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες φορές, τ/κ ΜΜΕ έχουν αναφερθεί σε άτομα που έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου και αγοράζουν περιουσίες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε Ελληνοκύπριους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Γενί Μπακίς, στα τέλη Ιουλίου ήταν προς πώληση 4.209 οικόπεδα, από τα οποία μόνο τα 975 είχαν «τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας» και τα υπόλοιπα ήταν ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Φιλελεύθερος