Weather Icon
Αίγυπτος , Ισραήλ , Παλαιστίνη 9 Οκτωβρίου 2023

Διαρροή από την Αίγυπτο: «Είχαμε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι πρόκειται να γίνει κάτι μεγάλο»

Διαρροή από την Αίγυπτο: «Είχαμε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι πρόκειται να γίνει κάτι μεγάλο»

Φωτ.: AP /Ohad Zwigenberg

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου προειδοποίησαν, ο Νετανιάχου διαψεύδει

Αξιωματούχος των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε λάβει προειδοποίηση «για κάτι μεγάλο», με την κυβέρνηση Νετανιάχου να τον διαψεύδει

Ενας αξιωματούχος των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η Αίγυπτος είχε ενημερώσει επανειλημμένα τους Ισραηλινούς «για κάτι μεγάλο», αλλά υποτίμησαν τις προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου, οι Ισραηλινοί είχαν επικεντρωθεί στην ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Δυτική Οχθη και υποβάθμισαν μια ενδεχόμενη απειλή από τη Γάζα.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι έρχεται μια εκρηκτική κλιμάκωση και μάλιστα πολύ σύντομα. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις», δήλωσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια για τέτοια θέματα σε μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι πρόκειται για «ανακριβείς και ψευδείς» δηλώσεις.

«Το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης»

Δημοσίευμα της Wall Street Journal χθες ανέφερε, επικαλούμενο ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ, σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα.

Μέλη των Φρουρών της Επανάστασης συνεργάζονταν με τη Χαμάς από τον Αύγουστο, για να σχεδιάσουν την υβριδική εισβολή από αέρα, ξηρά και θάλασσα με τις λεπτομέρειες της επίθεσης να οριστικοποιούνται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στη Βηρυτό. Σε αυτήν συμμετείχαν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και τεσσάρων ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ωστόσο πως δεν έχουν στη διάθεσή τους αποδείξεις για την εμπλοκή της Τεχεράνης. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σχολίασε το βράδυ της Κυριακής: «Δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις πως το Ιράν κατηύθυνε ή βρισκόταν πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση».

Ανάφλεξη και στα σύνορα με τον Λίβανο

Εν τω μεταξύ, οι εχθροπραξίες φαίνεται τις τελευταίες ώρες να επεκτείνονται και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ελικόπτερα του Ισραήλ βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας θέσεις στον Λίβανο. Νωρίτερα, πυροβολισμοί σημειώθηκαν στα σύνορα. Ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, σκότωσαν τουλάχιστον δύο ενόπλους οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα από το έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού Al Manar TV, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι ακούγονταν πυρά και εκρήξεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου με τον Ισράηλ. Ενα στέλεχος της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η σιιτική οργάνωση δεν έχει οργανώσει κάποια επιχείρηση εντός του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι στρατιώτες «σκότωσαν έναν αριθμό ένοπλων υπόπτων που διείσδυσαν στο έδαφος του Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου» και «στρατιωτικά ελικόπτερα πλήττουν αυτή τη στιγμή τη ζώνη αυτή». Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην Ανταμίτ, απέναντι από τις μεθοριακές λιβανέζικες πόλεις Αάλμα Ελ Σαμπ και Ζαχάτζρα.

Με πληροφορίες από AP, Haaretz, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube