ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 14 Οκτωβρίου 2023

CNN: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για ξέσπασμα βίας μέρες πριν τις επιθέσεις της Χαμάς

CNN: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για ξέσπασμα βίας μέρες πριν τις επιθέσεις της Χαμάς

Τηλεγράφημα της 5ης Οκτωβρίου από τη CIA προειδοποιούσε γενικά για την αυξανόμενη πιθανότητα βίας από τη Χαμάς

Κατά το δημοσίευμα, μια ενημέρωση από τις 28 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε με βάση πολλαπλές ροές πληροφοριών ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ήταν έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με ρουκέτες πέρα από τα σύνορα της Γάζας.

Τηλεγράφημα της 5ης Οκτωβρίου από τη CIA προειδοποιούσε γενικά για την αυξανόμενη πιθανότητα βίας από τη Χαμάς. Στη συνέχεια, στις 6 Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν από την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι κυκλοφόρησαν αναφορές από το Ισραήλ που υποδείκνυαν ασυνήθιστη δραστηριότητα της Χαμάς, ενδείξεις που είναι πλέον σαφείς: μια επίθεση ήταν επικείμενη.

Ωστόσο, καμία από τις αμερικανικές εκτιμήσεις δεν περιείχε λεπτομέρειες ή ενδείξεις για το εύρος, την κλίμακα και την καθαρή βαρβαρότητα της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτές τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ κοινοποιήθηκε στο Ισραήλ.

«Το πρόβλημα είναι ότι τίποτα από αυτά δεν είναι καινούργιο» είπε μια από τις πηγές στο CNN. «Αυτό είναι κάτι που ιστορικά αποτελούσε τον κανόνα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ» πρόσθεσε λέγοντας ότι όλοι όσοι είδαν τις αναφορές, πίστεψαν ότι δεν θα ήταν κάτι διαφορετικό.

Οι εκτιμήσεις αυτές συγκαταλέγονται σε ένα κύμα προειδοποιήσεων υψηλού επιπέδου που δόθηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν τόσο από τη δική της κοινότητα πληροφοριών όσο και από τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες για τον κίνδυνο.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube