Weather Icon

Captagon: Το ναρκωτικό του πολέμου που πήραν οι άνδρες της Χαμάς κατά την επιχείρηση σε ισραηλινό έδαφος

Captagon: Το ναρκωτικό του πολέμου που πήραν οι άνδρες της Χαμάς κατά την επιχείρηση σε ισραηλινό έδαφος

Υπό την επήρεια του ναρκωτικού Captagon ήταν οι τρομοκράτες της Χαμάς που εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Νικόλας Διέτης, ο οποίος μίλησε για τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία.

Αρχικά ανέφερε ότι αυτά τα χάπια παράγονται εδώ και πολλά χρόνια. Τόνισε ότι τα Captagon έχουν μια ουσία που διασπάνε το χάπι σε δύο ουσίες. «Η μια είναι η αμφεταμίνη και η άλλη είναι η θεοφυλλίνη. Ουσιαστικά αυτά τα χάπια κάνουν ότι κάνει η αμφεταμίνη και προκαλούν εθισμό».

Συμπλήρωσε ότι κάνουν τον οργανισμό να είναι πιο ανθεκτικός σε κακουχίες. «Ο λόγος που χρησιμοποιούνται αυτά τα χάπια στη Μέση Ανατολή είναι επειδή κατασκευάζονται στη Συρία και το Λίβανο. Χρησιμοποιούνται για να δίνουν ενέργεια στους στρατιώτες και στους μαχητές και προφανώς να αυξάνει τα επίπεδα βίας».

Τόνισε ότι χρησιμοποιούνται ναρκωτικές ουσίες από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το Captagon χρησιμοποιούνταν από την ISIS», είπε.
Ακόμη, ανέφερε ότι το 2022 η Ελλάδα έκανε μεγάλη σύλληψη δικτύου που εμπορευόταν τα εν λόγω χάπια. «Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο top 10 των χωρών που συμμετέχουν σε τέτοια δίκτυα εμπορίου».

Ο Δρ. Διέτης ανέφερε ότι το Captagon έχει λιγότερη δράση και παρενέργειες από την αμφεταμίνη. «Αυτοί που τα χρησιμοποιούν μπορούν να κάνουν πιο συχνή χρήση. Τα χάπια όταν χρησιμοποιούνται για τις μάχες τότε η χρήση τους είναι υπερβολικά μεγάλη».

Εξήγησε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για πωλήσεις του Captagon στην Κύπρο. «Είναι εντελώς παράνομο. Κάποια παράγωγα της αμφεταμίνης χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς».

Επεσήμανε ότι το Captagon έχει σταματήσει να παράγεται επίσημα από το 1980. «Ο ΠΟΥ ήταν αυτός που ξεκίνησε ώστε να ακυρωθεί η χρήση του και η παραγωγή του».

Υπογράμμισε ότι η κατασκευή χαπιών που στοχεύουν στη χρήση σε εμπόλεμες καταστάσεις, είναι συνήθως παράνομες. «Η παραγωγή από παράνομα εργαστήρια αφήνουν τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ. Η παραγωγή φέρνει χρήματα τα οποία στην συνέχεια καταναλώνονται στην εξαγορά όπλων».

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος ο οποίος δυναμιτίζει την περιοχή. «Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το Captagon είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης στο όλο σκηνικό της Μέσης Ανατολής».

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube