Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 26 Οκτωβρίου 2023

Bloomberg: Ενεργοποιεί το Pegasus για να βρει τους ομήρους το Ισραήλ

Bloomberg: Ενεργοποιεί το Pegasus για να βρει τους ομήρους το Ισραήλ

Η κατασκευάστρια του κακόβουλου λογισμικού NSO Group, που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, καλείται από το Τελ Αβίβ να αναβαθμίσει άμεσα τις ικανότητές της στην κατασκοπεία.

Το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια εταιρειών spyware, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus, για τον εντοπισμό ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η NSO Group, που κατασκευάζει το λογισμικό Pegasus, και η Candiru, που αμφότερες περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, είναι μεταξύ πολλών εταιρειών από τις οποίες ζητήθηκε να αναβαθμίσουν γρήγορα τις ικανότητές τους στο κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που ορίζουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με τέσσερις πηγές της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας και έναν ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο. 

Μαζί με αρκετές άλλες εταιρείες λογισμικού, προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες τους δωρεάν, προσθέτουν οι πηγές.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά την είδηση, μετέδωσε ότι βοηθούν επίσης οι εταιρείες παρακολούθησης Rayzone και Paragon.

Το Ισραήλ δεν διέκοψε ποτέ τους δεσμούς με την NSO και την Candiru, παρά την επιβολή κυρώσεων εναντίον τους από τις ΗΠΑ, επειδή βοήθησαν αυταρχικά καθεστώτα να παρακολουθούν δημοσιογράφους και αντιφρονούντες.

Το λογισμικό Pegasus πωλείται σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να χακάρουν κινητά τηλέφωνα και να καταγράφουν email, κλήσεις και μηνύματα. Η Διεθνής Αμνηστία, το Citizen Lab και η Forensic Architecture τεκμηρίωσαν τη χρήση του spyware σε περισσότερες από 60 περιπτώσεις εναντίον αντιφρονούντων σε χώρες όπως η Ρουάντα, το Τόγκο, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Ινδία.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε τη NSO και την Candiru στη μαύρη λίστα το 2021, απαγορεύοντάς τους να λαμβάνουν εξαγωγικά συμβόλαια από αμερικανικές εταιρείες. Αυτό οδήγησε το Ισραήλ να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των χωρών στις οποίες θα μπορούσαν να πωληθούν νόμιμα αυτές οι τεχνολογίες.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αλλοδαπών ή με διπλή υπηκοότητα, βρίσκονται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube