Δηλώσεις μετά τα «πλήγματα ακριβείας που έγιναν σε νόμιμη άμυνα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε σε επιστολή του στον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον χθες ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», μετά τις επιθέσεις οργανώσεων συνδεόμενων με το Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία.

Τα σχόλια του Μπάιντεν στην επιστολή ήρθαν μετά από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν  αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Συρία την Παρασκευή. Στις επιδρομές αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα σε δυο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», στην ανατολική Συρία.

Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Σημειώνεται ότι δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού οι οποίες σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία υπέστησαν επανειλημμένες επιθέσεις με drones και ρουκέτες εδώ και μια εβδομάδα, με φόντο τη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και τα τελευταία χρόνια θεωρείται κοντά στην Τεχεράνη.

Μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου, «οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 12 φορές στο Ιράκ και άλλες 4 στη Συρία», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Ναυτεμπορική