Δεν θα γίνει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εκτιμά ο Αντιστράτηγος ε.α.  Ανδρέας Πενταράς,  παρόλον ότι όλα δείχνουν πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιχειρήσει για να αποκαταστήσει το κύρος του. Ο κ. Πενταράς βλέπει δύο κινδύνους: Ο πρώτος είναι ότι θα δεχθεί βαρύ πλήγμα ο επιτιθέμενος στις μάχες από σπίτι σε σπίτι. Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά στους ομήρους, αφού θα είναι οι πρώτοι που θα θανατωθούν ως αντίποινα.

Ερωτηθείς από το philenews κατά πόσο θα επιχειρούσε στη Γάζα αν ο ίδιος ήταν αρχηγός του ισραηλινού στρατού, ο κ. Πενταράς ανέφερε πως δεν θα επιχειρούσε με χερσαίες δυνάμεις τη δεδομένη στιγμή. Χαρακτήρισε, μάλιστα, μια τέτοια ενέργεια ως αυτοκτονία. «Εκτιμώ ότι δεν θα γίνει χερσαία επιχείρηση στην παρούσα φάση. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για κάτι τέτοιο. Δεν γίνεται χερσαία επιχείρηση με τεθωρακισμένα μέσα σε πυκνοκατοικημένους τόπους όπως είναι η Λωρίδα της Γάζας».

Σε περιοχές όπως η Γάζα, πρόσθεσε, γίνεται αγώνας πεζικού και ειδικών δυνάμεων με ελαφριά τουφέκια και άλλα όπλα. «Ο αγώνας θα είναι καταστροφικός εκ του συστάδην για τον επιτιθέμενο. Η αντίσταση του πληθυσμού θα είναι δεδομένη και όχι μόνο των μαχητών της Χαμάς. Οι ένοπλοι θα είναι οχυρωμένοι σε μπαλκόνια και πίσω από τα παράθυρα. Το Ισραήλ, εκτιμώ, δεν θέλει εκατόμβη νεκρών, αφού κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική κοινή γνώμη», ανέφερε. 

«Προσωπικά εκτιμώ ως στρατιωτικός ότι δεν θα επιχειρήσει χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ, πλην περιοχών που δεν υπάρχουν πολλά  σπίτια και πολυκατοικίες». Ο κ. Πενταράς σημειώνει ότι η χερσαία επιχείρηση θα γίνει εφόσον εξουδετερωθεί ολοκληρωτικά η Χαμάς. «Θα συνεχίσει το σφυροκόπημα από την αεροπορία για εβδομάδες και για μήνες και μετά τους βομβαρδισμούς, όταν εξουδετερωθούν οι υποδομές και το προσωπικό, όταν ισοπεδωθεί η Λωρίδα της Γάζας, τότε θα επιχειρήσει και χερσαία επίθεση. Οι στρατηγοί του Ισραήλ έχουν γνώσεις και κρίση για το καταστροφικό αποτέλεσμα αν το επιχειρήσουν», προσθέτει.

Ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι αν πάμε λίγο πίσω και δούμε την ιστορία, στο Στάλινγκραντ οι Γερμανοί έπαθαν το ίδιο και νίκησαν στο τέλος οι Σοβιετικοί. «Οι κάτοικοι της Γάζας θα αντισταθούν και θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου. Δεν θα γίνουν αιχμάλωτοι». 

Παράλληλα, εξήγησε ότι είναι δύσκολο να γίνει στρατιωτική επιχείρηση από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ υπάρχουν όμηροι από τη Χαμάς όχι μόνο Ισραηλινοί, αλλά και Αμερικανοί, Γάλλοι και άλλοι αλλοδαποί πολίτες. «Αν επιχειρηθεί επέμβαση, όσοι περιμένουν να επιστρέψουν οι δικοί τους άνθρωποι στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς θα απογοητευτούν και θα αντιδράσουν. Αναμένεται εκτέλεση ομήρων σε μια τέτοια επίθεση», κάτι που θα βάλει σε επιπλέον σκέψεις όσους επιθυμούν επιθέσεις με τεθωρακισμένα μέσα στη Γάζα.

Ο κ. Πενταράς ανέφερε ακόμη ότι η Ιστορία δείχνει πως το Ισραήλ είναι πολύ ευαίσθητο σε θέματα ομήρων. Εφόσον, είπε, επιτευχθούν οι διαπραγματεύσεις μέσω Αιγύπτου για ανταλλαγή αιχμαλώτων, νεκρών ή ζωντανών, θα εκλείψει ένας από τους λόγους για επίθεση. Σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η προετοιμασία, αλλά στην παρούσα φάση στο Ισραήλ γνωρίζουν ότι το πλεονέκτημα θα το έχει ο αμυνόμενος. «Οι επιτιθέμενοι θα είναι εκτεθειμένοι στα σοκάκια και θα είναι εύκολος στόχος. Για να πετύχει μια τέτοια ενέργεια για κατάληψη της Γάζας με χερσαίες δυνάμεις, όπως είναι σήμερα η κατάσταση απαιτείται να επιχειρήσουν 2 εκατ. στρατιώτες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Φιλελεύθερος