Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στην ασταθή κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ σχετικά με την συνάντηση, την οποία επικαλείται το Times of Israel, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Χασάν Νασράλαα συναντήθηκαν στη Βηρυτό τα ξημερώματα της Παρασκευής για να συζητήσουν «την ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα και τα βάναυσα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του λαού της».

Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την άνευ όρων στήριξή του στη Χαμάς εδώ και χρόνια.

Από την άλλη, η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν και δραστηριοποιείται στον Λίβανο, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο ισραηλινό έδαφος, μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα την ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις. Στις επιθέσεις έχουν εμπλακεί επαλαιστινιακές μαχητικές ομάδες στον Λίβανο.

Τα περισταστικά αυτά προκάλεσαν την ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει στον πόλεμο με το Ισραήλ. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το BBC, το Ισραήλ στέλνει στα σύνορα με τον Λίβανο μεγάλο μέρος των 300.000 Ισραηλινών εφέδρων που έχει κινητοποιήσει τις τελευταίες μέρες.

Πάντως χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το άνοιγμα ενός «νέου μετώπου» κατά του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τις «ενέργειες» του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από τον Λίβανο, ο Αμιραμπντολαχιάν βρέθηκε στο Ιράκ την Πέμπτη. Έχει επίσης προγραμματιστεί να μεταβεί στη Συρία αργότερα την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν από την άφιξή του στη Συρία, τα δύο κύρια αεροδρόμια της χώρας, της Δαμασκού και του Χαλεπίου, δέχθηκαν ισραηλινά πλήγματα που τα έθεσαν εκτός λειτουργίας.

 Ναυτεμπορική