Αμερικανός τριάστερος στρατηγός πεζοναύτης του Χάρβαρντ θα κατευθύνει τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα
Θα πραγματοποιηθεί τελικά η εξαγγελθείσα χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας; Και τι μορφή θα λάβει; Θα εισβάλουν εκατοντάδες άρματα μάχης και μονάδες πεζικού ή θα αναπτυχθούν μικρότερες μονάδες, που θα υποστηρίζονται από αεροπορικές επιθέσεις;
Και στα δύο σενάρια, το Ισραήλ πρέπει να φοβάται ότι θα χάσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών. «Μια τέτοια επέμβαση θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, ίσως και περισσότερο», λέει στην «Ναυτεμπορική» απόστρατος στρατηγός, ειδικευμένος στην αντιμετώπιση του λεγόμενου «αστικού πολέμου.
«Οι στόχοι του Ισραήλ είναι τέσσερις», λέει ο βετεράνος στρατιωτικός: Να καταστραφεί η Χαμάς και να εξαλειφθούν οι στρατιωτικές της δυνατότητες, να καταστούν στο εξής αδύνατες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, να απελευθερωθούν οι όμηροι και τέλος να είναι πλέον μονίμως ασφαλείς οι Ισραηλινοί από επιθέσεις.
Το μεγάλο «αγκάθι» για τον Τσαχάλ- τον ισραηλινό στρατό – είναι ότι η Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες είχαν άφθονο χρόνο να προετοιμαστούν. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πρέπει να περιμένουν ναρκοθετημένο έδαφος, παγίδες και αιφνιδιαστικές επιθέσεις από το «μετρό» της Γάζας: το τεράστιο, υπόγειο σύστημα τούνελ, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διασχίζει σχεδόν ολόκληρη τη Λωρίδα.
Η τρομοκρατική οργάνωση γνωρίζει κάθε γωνιά της Λωρίδας και κάθε σκοτεινή γωνιά των σηράγγων που άνοιξε τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο ισραηλινός στρατός έχει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με αυτό το αμυντικό δίκτυο, και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν θα διεξάγεται μάχη σπίτι με σπίτι.
Από τη Φαλούτζα στη Γάζα
Για την κρίσιμη αυτή μάχη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όχι μόνο έστειλε δύο αεροπλανοφόρα με χιλιάδες στρατιώτες στη Μέση Ανατολή και διέταξε τη CIA να παράσχει τις στρατηγικές πληροφοριών, αλλά διέταξε επίσης μια ομάδα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στον αστικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας να ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ για να δώσει τα φώτα του, στον Τσαχάλ.
Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο καλύτερος εμπειρογνώμονας στον αστικό ανταρτοπόλεμο, ο υποστράτηγος των πεζοναυτών Τζέιμς Γκλίν. Η δουλειά του πριν σταλεί στο Ισραήλ ήταν αναπληρωτής διοικητής για υποθέσεις ανθρώπινου δυναμικού και εφεδρείας των πεζοναυτών από τον Οκτώβριο του 2022.
Μια θέση «ρουτίνας» για έναν πολύ-παρασημοφορεμένο βετεράνο αξιωματικό από την εποχή της «Καταιγίδας της Ερήμου» και των πιο αιματηρών φάσεων του πολέμου στο Ιράκ. Με σπουδές στο Χάρβαρντ ο Γκλίν έχει αντιμετωπίσει τρομοκράτες από το 1993 και γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργεί η στρατιωτική λογική των φονταμενταλιστικών οργανώσεων που δρουν στη Μέση Ανατολή. Και ο στόχος του «να μετριαστούν οι απώλειεςι μεταξύ των αμάχων σε μια χερσαία επιχείρηση», γράφει η ιστοσελίδα Axios.
Ο Γκλίν διακρίθηκε στην αιματηρή μάχη που δόθηκε για να απεγκλωβιστεί η Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος. Και πριν από αυτό ήταν επικεφαλής των πεζοναυτών στη μάχη της Φαλούτζα, στο Ιράκ, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2004 κατά των ιρακινών ανταρτών. Η μάχη της Φαλούτζα έμεινε στην ιστορία ως «μία από τις σφοδρότερες μάχες μέσα στον αστικό ιστό, από την τη μάχη του Χουέ στο Βιετνάμ, το 1968».
Στη μάχη της Φαλούτζα που κράτησε έξι εβδομάδες, τα μισά σπίτια της πόλης καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι νεκροί ανήρθαν σε αρκετές χιλιάδες. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι η μάχη της Φαλούτζα αποτελούσε μία σπουδαία νίκη ,με μόλις 80 Αμερικανούς να χάνουν τη ζωή τους στα πεδία της μάχης.
«Η ιστορία της Φαλούτζα έδειξε ότι η μάχη εναντίον ενός τρομοκράτη εχθρού, σε μια κατεστραμμένη περιοχή με άμαχο πληθυσμό στα ερείπια, συνεπάγεται σοβαρές δυσκολίες στην επίτευξη τακτικών στόχων και στην αποφυγή παράπλευρων απωλειών», λέει στη «Ν» ο βετεράνος στρατιωτικός. «Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για τις απώλειες αμάχων. Αντίθετα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την περίσταση για να πλήξει τον ισραηλινό στρατό στα μάτια της κοινής γνώμης».
Τα λάθη του παρελθόντος
Όλα αυτά θα επιχειρήσει να ματαιώσει ο στρατηγός Γκλίν ,που ήδη εργάζεται δίπλα στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Οι οδηγίες του είναι σαφείς και συγκεκριμένες: δεν θα συμμετάσχει στην χερσαία επέμβαση, θα συνεισφέρει με την εμπειρία του εναντίον του ISIS στο Ιράκ και θα εξηγεί – ξανά και ξανά – ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν όρια, ακόμη κι αν εμπλέκονται αθώοι πολίτες.
Ο Μπάιντεν έχει συστήσει άλλωστε στον Νετανιάχου να είναι πολύ προσεκτικός, γράφει η ιστοσελίδα Axios. «Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το Ισραήλ θα πέσει σε μια αιματηρή παγίδα που έστησε στη Γάζα η τρομοκρατική οργάνωση και ότι αυτό θα ωφελήσει το Ιράν, τη Συρία και τη Ρωσία, που έχουν ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή».
«Η καταστροφική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έκβαση του πολέμου στο Ιράκ, εξακολουθεί άλλωστε να αντηχεί στις κυβερνητικές αίθουσες της Ουάσιγκτον. Και ο Μπάιντεν, δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
Ναυτεμπορική