Την Τετάρτη, γύρω στις 6:30 μ.μ. τοπική ώρα, οι σειρήνες έστειλαν εκατομμύρια ανθρώπους σε καταφύγια σε όλο το βόρειο Ισραήλ. Η Διοίκηση Συνόρων της χώρας, υποτίθεται ότι είχε εντοπίσει δεκάδες άγνωστα αεροσκάφη, πιθανότατα μη επανδρωμένα, που περνούσαν τα σύνορα και διείσδυσαν σε ισραηλινές πόλεις.

Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ψευδή συναγερμό – εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μίλησε για “ανθρώπινο λάθος”, αλλά οι πανικόβλητοι πολίτες φοβήθηκαν ότι η Χεζμπολάχ, ο μακροχρόνιος εχθρός του Ισραήλ στον γειτονικό Λίβανο, μόλις είχε ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο.

Σύμφωνα με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ωστόσο, μια μαζική επίθεση από τη Χεζμπολάχ,  πολιτικό κόμμα και τη μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, θα ήταν απίθανη. Από τις αρχές του έτους, οι αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για μια απρόσμενη ισορροπία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός πολέμου πλήρους κλίμακας μέσα στο 2023.

 Οι εκτιμήσεις αυτές βέβαια, επανελέγχονται, στον απόηχο της επίθεσης της περασμένης εβδομάδας από τη Χαμάς. 

Σύμφωνα την έκθεση που εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο από τη διεύθυνση πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είχαν καταλήξει σε μια στάση “αμοιβαίας αποτροπής” μετά τη σύναψη  συμφωνίας, τον Οκτώβριο του 2022, με την οποία ο Λίβανος και το Ισραήλ συμφώνησαν να οριοθετήσουν τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορά τους.

Η συμφωνία, που προετοιμαζόταν για 11 χρόνια,  επέτρεψε σε κάθε χώρα να εξερευνήσει τα προσοδοφόρα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών τους.

Τι προέβλεπε η συμφωνία

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ “διατήρησαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα” που προέβλεπε την χρήση βίας, αλλά “εντός των ιστορικών προτύπων εμπλοκής τους”, που σήμαινε την αποφυγή θανάτων σύμφωνα με το αμερικανικό έγγραφο ενημέρωσης, το οποίο η Washington Post εξασφάλισε κατά αποκλειστικότητα μετά την κοινοποίησή του στην πλατφόρμα Discord.

Η Χεζμπολάχ είναι η ισχυρότερη ένοπλη ομάδα και πολιτικό κόμμα του Λιβάνου. Μαζί με τους συμμάχους της, κατείχε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μέχρι τις εκλογές του 2022, όταν έχασε μερικές έδρες. Ο συνασπισμός, ωστόσο, εξακολούθησε να διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο.

Καθώς ο Λίβανος βυθίζεται όλο και περισσότερο σε οικονομική κρίση και ελλείψει κρατικών θεσμών και παροχών, η Χεζμπολάχ προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της ως πάτρωνας της ιστορικά περιθωριοποιημένης σιιτικής κοινότητας της χώρας.

Απλή επίδειξη δυνάμεων

Ακόμη και σε περιόδους αυξημένων εντάσεων”, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ “έκαναν επίδειξη των δυνάμεών τους αποφεύγοντας την κλιμάκωση” σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το έγγραφο, το Ισραήλ “είχε το δικαίωμα” να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σαμποτάζ στον Λίβανο ή να πυροβολήσει σε μη κατοικημένες περιοχές ενώ η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να καταρρίψει ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή να εκτοξεύσει ρουκέτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αυτές οι ενέργειες είναι μεν προκλητικές, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγονται οι απώλειες. Κάθε πλευρά μπορεί να δείξει στην άλλη ότι είναι σε επιφυλακή και ικανή να χτυπήσει χωρίς να πυροδοτήσει ένα ευρύτερο ξέσπασμα εχθροπραξιών.’

Αδυναμία της Χεζμπολάχ να συγκρατήσει τους Παλαιστίνιους μαχητές 

Όμως, η ανάλυση επισημαίνει άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτή την ισορροπία, συμπεριλαμβανομένης της “αδυναμίας της Χεζμπολάχ να συγκρατήσει τους Παλαιστίνιους μαχητές”, όπως η Χαμάς, οι οποίοι επίσης δρουν στο Λίβανο.

Τον Απρίλιο, 34 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ, μια επίθεση που ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε από πράκτορες της Χαμάς, οι ηγέτες της οποίας είχαν συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μια μέρα νωρίτερα στον Λίβανο.

Ενώ η Χεζμπολάχ δεν φλερτάρει με έναν πόλεμο κατά του Ισραήλ, η έκβαση αυτή δεν είναι απολύτως υπό τον έλεγχό της, επισημαίνει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

naftemporiki.gr