Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ ζήτησε από την Τουρκία να ασκήσει επιρροή στην Χαμάς, προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι.

Στην ανάγκη για λύση δύο κρατών στην περιοχή – «διαφορετικά το σπιράλ βίας δεν θα έχει τέλος» – εστίασε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα αδέλφια μας στη Γάζα δέχονται εδώ και δύο μέρες επίθεση. Υπήρξαν επίσης νεκροί και τραυματίες από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης μέσω της διπλωματίας. «Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φθάσαμε εδώ, αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής.

Ο κ. Νεχάμερ καταδίκασε εκ νέου την επίθεση της Χαμάς «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» και επανέλαβε την απόφαση της Βιέννης να αναστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε ακόμη τον ρόλο διαμεσολαβητή του Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο τούρκος πρόεδρος υπήρξε «σημαντικός σύμβουλος» και πριν από τη δική του επίσκεψη στη Μόσχα, πέρυσι. Θετικά αντιμετωπίζει, ανέφερε, και το ενδεχόμενο ανάληψης αντίστοιχου ρόλου στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Νεχάμερ επανέλαβε την πάγια αυστριακή θέση ότι δεν υπάρχει θέση στην ΕΕ για την Τουρκία, αλλά τάχθηκε υπέρ στενότερων οικονομικών σχέσεων και εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης. « Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Είμαστε φίλοι, είμαστε εταίροι, αλλά οι φίλοι λένε και κάποια πράγματα πολύ ειλικρινά ο ένας στον άλλον. Πρέπει να μιλάμε ισότιμα και ειλικρινά», είπε χαρακτηριστικά ο Καρλ Νεχάμερ. Ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι δεν υπάρχει για αυτόν εναλλακτική από την πλήρη ένταξη της χώρας του.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που τέθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του αυστριακού καγκελάριου ήταν η μετανάστευση, καθώς η Αυστρία καταγράφει φέτος 45.000 αιτήσεις ασύλου κυρίως από Σύρους και Αφγανούς οι οποίοι έχουν φθάσει στη χώρα από την Τουρκία και μέσω της βαλκανικής οδού. Ο Καρλ Νεχάμερ δήλωσε σχετικά ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας «εξακολουθεί να ισχύει, διαφορετικά, η μεταναστευτική πίεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του είναι αντίθετη στην απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους τούρκους πολίτες. «Μπορούν να υπάρχουν μόνο διευκολύνσεις στην έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων», ξεκαθάρισε.

Ο αυστριακός καγκελάριος συνοδεύεται στην Άγκυρα από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, οι οποίοι εξετάζουν τις προοπτικές επενδύσεων στην Τουρκία, κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ