Weather Icon

𝞔𝞹ί𝞱𝞮𝞼𝞰 𝞦𝞪𝞵άς 𝞼𝞽𝞸 𝞘𝞼𝞺𝞪ή𝞴 – 𝞰 𝟣𝟣𝞰 𝞢𝞮𝞹𝞽𝞮𝞵𝞫𝞺ί𝞸𝞾 𝞽𝞰ς 𝞛έ𝞼𝞰ς 𝞐𝞶𝞪𝞽𝞸𝞴ής

𝞔𝞹ί𝞱𝞮𝞼𝞰 𝞦𝞪𝞵άς 𝞼𝞽𝞸 𝞘𝞼𝞺𝞪ή𝞴 – 𝞰 𝟣𝟣𝞰 𝞢𝞮𝞹𝞽𝞮𝞵𝞫𝞺ί𝞸𝞾 𝞽𝞰ς 𝞛έ𝞼𝞰ς 𝞐𝞶𝞪𝞽𝞸𝞴ής
Του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Το χτύπημα παρομοιάζεται από διεθνή ΜΜΕ με την 11η Σεπτεμβρίου της Μέσης Ανατολής.
Μέχρι στιγμής (Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023) οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1100 (700 Ισραηλινοί – 400 Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά αντίποινα).
Το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΟΗΕ δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύγκλησή του το βράδυ της Κυριακής, ούτε υπήρξε καταδίκη της Χαμάς. Η στάση του ΣΑ σχολιάστηκε αρνητικά από χώρες-μέλη του συμβουλίου, λέγοντας, ότι δεν είναι δυνατόν να μην παίρνει θέση…
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε μερικά εύλογα ερωτήματα που προκύπτουνη από την ανάγνωση της ειδησεογραφίας των τελευταίων ωρών…
𝞒𝞲𝞪𝞽ί έ𝞬𝞲𝞶𝞮 𝞽ώ𝞺𝞪 𝞰 𝞮𝞹ί𝞱𝞮𝞼𝞰; Η επίθεση έγινε ημέρα Σάββατο (7 Οκτωβρίου 2023), 50 ακριβώς χρόνια μετά, τον πόλεμο του Γιομ Κιμπούρ, γεγονός που δίνει στην επίθεση συμβολικό χαρακτήρα. Σε όσες αναλύσεις έχω διαβάσει το κοινό συμπέρασμα που εξάγεται είναι, ότι ο στόχος της σύγκρουσης είναι να τινάξει στον αέρα τις συμφωνίες του Αβραάμ, που οδήγησαν αραβικά κράτη όπως τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν στην αναγνώριση του Ισραήλ και την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με Σουδάν και Μαρόκο.
𝜫𝝄𝜾ός 𝝈𝝌𝜺𝜹ί𝜶𝝈𝜺 𝝉𝜼𝝂 𝜺𝝅ί𝜽𝜺𝝈𝜼; Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν τη Χαμάς να πραγματοποιήσει την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, το «πράσινο φως» για την επίθεση δόθηκε μετά από συνάντηση που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στη Βηρυτό.
Όπως αναφέρει ακόμα η WSJ, επικαλούμενη τις ίδιες πηγές, αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν από τον περασμένο Αύγουστο είχαν εργαστεί μαζί με τη Χαμάς για να καταστρώσουν το σχέδιο της εισβολής από τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα, στην πιο σημαντική παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ από το 1973 και τον πόλεμο του Γιομ Κι Πουρ.
Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ενώ διαψεύστηκε και το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ αποδεικνύουν την αυξημένη αυτοπεποίθηση των Παλαιστινίων μπροστά στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
«Τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβαν οι Παλαιστίνιοι αποτελούν μια εντελώς νόμιμη άμυνα έναντι επτά δεκαετιών καταπιεστικής κατοχής και φρικτών εγκλημάτων που διαπράττει το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρανική αποστολή.
Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχήμ Ραϊσι κάλεσε τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους προς το παλαιστινιακό έθνος.
Υπενθυμίζεται, ότι υπήρξαν χτυπήματα και από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται (όπως και η Χαμάς) από το Ιράν. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν με μεγάλο αριθμό βλημάτων πυροβολικού οι θέσεις ραντάρ Zibdin και Ruwaisat Al-Alam. «Στοχοποιήσαμε τρεις ισραηλινές τοποθεσίες κατοχής στην κατεχόμενη περιοχή Φάρμες Σεμπάα», πρόσθεσε. Οι Φάρμες Σεμπάα είναι μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενης επικράτειας κατά μήκος των λιβανικών συνόρων στα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο το Ισραήλ έχει καταλάβει από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η περιοχή υπήρξε σημείο ανάφλεξης για σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων για δεκαετίες.
𝞟𝞸ύ 𝞫𝞺ή𝞳𝞮 𝞽𝞪 ό𝞹𝞴𝞪 𝞰 𝞦𝞪𝞵άς; Η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Marjorie Taylor Greene σε tweet της αναφέρει: Πρέπει να συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να παρακολουθήσουμε τους σειριακούς αριθμούς οποιουδήποτε αμερικανικού όπλου που χρησιμοποιεί η Hamas εναντίον του Ισραήλ. Προήλθαν από το Αφγανιστάν; Ήρθαν από την Ουκρανία; Είναι πολύ πιθανό και τα δύο” ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ (πρώην twitter) η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν έχει επικρίνει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
𝞞 𝞺ό𝞴𝞸ς 𝞽𝞰ς 𝞣𝞸𝞾𝞺𝞳ί𝞪ς: Η Τουρκία κράτησε την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε, ότι επικοινωνεί και με τις δύο πλευρές και συνέστησε σε Τούρκους πολίτες στο Ισραήλ να παραμείνουν σε ασφαλείες τοποθεσίες. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως, Ρετζέπ Ταγίθπ Ερντογάν έριξε λάδι στη φωτιά! Ζήτησε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους της Τουρκίας και ειδικά της Κωνσταντινούπολης και διαδήλωσε το Σαββατοκύριακο υπέρ των Παλαιστινίων και της επικράτησής τους στον πόλεμο με το Ισραήλ. Σε βίντεο, που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα, κόσμος φώναξε «στείλτε Τούρκους στρατιώτες στη Γάζα», επικροτώντας έτσι τις πράξεις βίας των Παλαιστινίων.
Υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν έμμεσα ότι υπάρχει εμπλοκή της Τουρκίας στην επίθεση λόγω των σχέσεων με τη Χαμάς, καθώς στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει γραφείο της οργάνωσης. Θεωρούν, ότι υπήρχε υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς οι δυνατότητες της Χαμάς είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να υποστηρίχθούν τέτοιου είδους επιθέσεις.

𝞟ό𝞽𝞮 𝞪𝞶𝞪𝞵έ𝞶𝞮𝞽𝞪𝞲 𝞰 𝞲𝞼𝞺𝞪𝞰𝞴𝞲𝞶ή 𝞪𝞶𝞽𝞮𝞹ί𝞱𝞮𝞼𝞰; Μετά από 50 χρόνια από τον πόλεμο το Γιομ Κιμπούρ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενεργοποίησε το άρθρο 40, το οποίο σημαίνει, ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας πιθανότατα θα ξεκινήσει τις επόμενες 48-72 ώρες. Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει πως ο πόλεμος θα είναι μακρύς.
𝞞 𝞪𝞶𝞽ί𝞳𝞽𝞾𝞹𝞸ς 𝞼𝞽𝞰𝞶 𝞲𝞼𝞺𝞪𝞰𝞴𝞲𝞶ή 𝞳𝞸𝞲𝞶𝟂𝞶ί𝞪: Στην ισραηλινή κοινωνία επικρατεί αίσθημα τρόμου. Δεν είναι λίγοι οι Ισραηλινοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για το εξωτερικό προκειμένου να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ εκατοντάδες είναι οι πτήσεις από Τελ Αβίβ για το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Οι ισραηλινοί χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό πριν την αναχώρηση για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι από την Κυριακή έχει εκτιναχθεί ο αριθμός κρατήσεων σε ξενοδοχεία και μονοκατοικίες στην Κύπρο , από Ισραηλινούς, ενώ η ομάδα μπάσκετ Μακάμπι Τελ Αβίβ μετέφερε την έδρα της στη Μεγαλόνησο για λόγους ασφαλείας, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν με ισραηλινές ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες σε έκτακτες καταστάσεις χρησιμοποίησαν το άκρο του Ελληνισμού για τους εντός έδρας αγώνες τους.

𝞟𝞸𝞲ό 𝞮ί𝞶𝞪𝞲 𝞽𝞸 𝞳𝞴ί𝞵𝞪 𝞼𝞽𝞰𝞶 𝞔𝞴𝞴ά𝞭𝞪; Η χρονική συγκυρία του χτυπήματος συνέπεσε με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη χώρα μας, όπου και δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή. Είδαμε όμως εικόνες πανηγυρισμών από Παλαιστίνιους στο ΚΥΤ της Σάμου για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής 20 Παλαιστίνιοι άνοιξαν μία σημαία της Παλαιστίνης και έβγαζαν φωτογραφίες με έναν από αυτούς να βγάζει ένα ψεύτικο όπλο για να φωτογραφηθεί. Υπήρξαν τρεις προσαγωγές. Είδαμε επίσης διάσημο… διασώστη, επικεφαλής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο να κάνει ανάρτηση στα ΜΚΔ περί ισλαμοφοβίας στην Ελλάδα και πως αν αυτό που έκαναν οι Ισραηλινοί το έκαναν οι Ουκρανοί, τότε θα πανηγύριζαν… Είναι το πρόσωπο που κατηγορεί τη χώρα του για το μεταναστευτικό και έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με την Τουρκία για το ζήτημα…
https://infognomonpolitics.gr/2023/10/evaisthitos-me-tous-mousoulmanous-anaisthitos-me-tous-ellines/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube