Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ξαναβάζει στο προσκήνιο τον αγωγό East Med ο Πάιατ

Ξαναβάζει στο προσκήνιο τον αγωγό East Med ο Πάιατ

Τι δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας σε σχετική συνάντηση στην Ιταλία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, όργανο της Ένωσης Ιταλικών Βιομηχανιών, ο κ. Πάιατ εξήρε το ρόλο της Ιταλίας ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, αφήνοντας για πρώτη φορά μετά το περιβόητο non paper του Ιανουαρίου 2022 και την άρση της στήριξης στον αγωγό EastMed, να διαφανεί μία μεταστροφή της αμερικανικής θέσης απέναντι στο έργο.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Πάιατ έρχονται λίγο ημέρες μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στη διάρκεια της οποίας ο EastMed ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης, έστω και αν αυτό δεν αναδείχτηκε στις δημόσιες δηλώσεις των τριών ηγετών.

Υπάρχουν, γράφει η έγκυρη ιταλική εφημερίδα, ορισμένες πολύ ευαίσθητες περιοχές και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τα υπεράκτια κοιτάσματα μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Στο διπλωματικό πεδίο το σχήμα αυτό είναι πλέον γνωστό ως τριμερής συνεργασία που στο μέλλον μπορεί να συμπεριλάβει επίσης Αίγυπτο και Τουρκία και όπου εμπλέκονται ενεργά αμερικανικές εταιρείες όπως η Chevron και η ExxonMobil, μαζί με πολλούς άλλους περιφερειακούς παίκτες. Συνεπώς, κατά τον κ. Πάιατ, το υπάρχον σενάριο προβλέπει “μία βαθύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού EastMed”. 

Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, “οι αγορές πρωτίστως θα αποφασίσουν πού θα γίνουν οι επενδύσεις, πού θα πάνε οι αγωγοί, πού θα πάει η δυναμικότητα υγροποίησης, πού θα πάει το φυσικό αέριο. Είναι σαφές, τόνισε ο κ. Πάιατ, ότι οι αγορές επενδύουν πολλούς από τους διαθέσιμους πόρους στην Ιταλία επειδή η οικονομία της είναι μεγάλη και η βιομηχανία της πλούσια. Στην Ιταλία έχετε μια καλά αναπτυγμένη υποδομή αγωγών φυσικού αερίου κατά μήκος της  διαμεσογειακής διαδρομής με τη Βόρεια Αφρική και μέχρι τη Γερμανία αλλά και πέραν αυτής”. 

Επίσης ο κ. Πάιατ υπενθύμισε τις συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν και τις ροές μέσω του TAP που είναι εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: energypress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube