Weather Icon
Κορέα – Βόρειος Κορέα , Ρωσία 11 Σεπτεμβρίου 2023

Βαρυσήμαντο γεγονός η επίσκεψη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία – Θα συναντηθεί με τον Πούτιν

Βαρυσήμαντο γεγονός η επίσκεψη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία – Θα συναντηθεί με τον Πούτιν

Στη Ρωσία μεταβαίνει ο ηγέτης της Β. Κορέας

Πηγή Άρθρου: Reuters, liberal.gr

Το ταξίδι του Κιμ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Το ανέφεραν για πρώτη φορά οι New York Times επικαλούμενοι άγνωστους Αμερικανούς αξιωματούχους και η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι είναι πιθανό. Αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τόσο στη Βόρεια Κορέα όσο και στη Ρωσία σιωπούν.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει«τίποτα να πει» για το θέμα, αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να μιλήσει αυτή την εβδομάδα σε ένα οικονομικό φόρουμ στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό, 6.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Μια πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε στο Reuters ότι η επίσκεψη του Κιμ αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε διάφορες ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι ο Κιμ επρόκειτο να επισκεφθεί σύντομα την Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Ο Κιμ φαίνεται να έχει αναχωρήσει για τη Ρωσία με τρένο, μετέδωσε τη Δευτέρα το νοτιοκορεατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YTN, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Το Βλαδιβοστόκ απέχει μόλις 130 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα. Αν όντως πραγματοποιήσει το ταξίδι, θα είναι μόλις η δεύτερη γνωστή επίσκεψή του στη Ρωσία.

Στο Βλαδιβοστόκ, υπήρχε μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία από ό,τι συνήθως στους δρόμους, αλλά δεν είχαν αναρτηθεί σημαίες της Βόρειας Κορέας – σε αντίθεση με την τελευταία φορά που η πόλη ήταν στολισμένη με τα κόκκινα πεντάκτινα αστέρια που κοσμούν τη σημαία της κομμουνιστικής χώρας.

Στην κεντρική πλατεία του Βλαδιβοστόκ, δίπλα σε ένα μνημείο για τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, οι Ρώσοι δήλωσαν ότι περίμεναν την επίσκεψη του Κιμ.

«Και οι δύο χώρες δείχνουν τα δόντια τους σε όλο τον κόσμο και μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Άρα, υπάρχει κάτι κοινό», δήλωσε ο κάτοικος του Βλαδιβοστόκ Φιοντόρ στο Reuters.  

Άλλοι επισήμαναν ότι η διεξαγωγή του οικονομικού φόρουμ φαίνεται να αποτελεί συγκυριά για μια επίσκεψη του Κιμ.

“Πραγματοποιείται ένα φόρουμ, οπότε όλα ταιριάζουν – θα έρθει”, δήλωσε ο Νικολάι, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του. “Η ασφάλεια θα τρέξει πάλι πίσω από τη λιμουζίνα του”.

Τα σκαμπανεβάσματα στη σχέση Μόσχας – Πιονγιάνγκ  

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα υποστήριξε τη Βόρεια Κορέα, αν και οι σχέσεις περιπλέχθηκαν όταν ο Μάο Τσετούνγκ της Κίνας διαφώνησε με το Κρεμλίνο σχετικά με τον στόχο της για ειρηνική συνύπαρξη με τη Δύση.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι σχέσεις ψυχράνθηκαν εν μέσω του χάους στη Ρωσία και η Κίνα θεωρείται η πιο ισχυρή επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για αυτό που αποκαλούν προώθηση των διαπραγματεύσεων για τα όπλα μεταξύ των δύο χωρών, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν να προτρέπει τον Κιμ «να μην προμηθεύει όπλα στη Ρωσία που θα καταλήξουν να σκοτώνουν Ουκρανούς».

Αναλυτές λένε ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τεράστιες προμήθειες βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών και πυρομαχικών για μικρά όπλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να αναπληρώσει τα τεράστια αποθέματα που έχει καταναλώσει σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει σιτηρά, πετρέλαιο και στρατιωτική τεχνολογία, καθώς ο Κιμ επιδιώκει να αναπτύξει δυνατότητες όπως πυρηνικά υποβρύχια και στρατιωτικούς δορυφόρους αναγνώρισης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι παρέχει όπλα στη Ρωσία, αλλά δεν είναι σαφές αν έχουν γίνει οποιεσδήποτε παραδόσεις. Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία.

Σταθμός σε αυτήν την εμβάθυνση ήταν  τον Ιούλιο, όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ και ξεναγήθηκε σε μια έκθεση όπλων που περιλάμβανε τους απαγορευμένους βαλλιστικούς πυραύλους του Βορρά. Αργότερα στάθηκε δίπλα στον Κιμ και χαιρέτησε τους πυραύλους καθώς περνούσαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης.

«Αυτός (ο Κιμ Γιονγκ Ουν) είναι τόσο κρυψίνους, οπότε δεν ξέρω καν αν θα έρθει ή όχι”, δήλωσε η κάτοικος του Βλαδιβοστόκ Σβετλάνα. “Αλλά νομίζω ότι πρέπει να έρθει – έχουμε κάποιες αλλαγές που συμβαίνουν, οπότε πρέπει να είναι ενδιαφέρον γι’ αυτόν το τι συμβαίνει στη Ρωσία».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube