Η Τουρκία δέχεται πιέσεις από την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην προσπάθειά τους να τιμωρήσουν, μέσω του καθεστώτος των κυρώσεων, τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ όμως εφαρμόζει τις δεσμευτικές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία αρνείται να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες κυρώσεων για λόγους που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις αυτοαποκαλούμενες μεσολαβητικές της προσπάθειες μεταξύ Κίεβου και Μόσχας.

Μάλιστα, στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20 στο Νέο Δελχί το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος Pρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε αρκετούς ηγέτες να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματα της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να αναβιώσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αρνούνται να προχωρήσουν σε χαλάρωση των κυρώσεων όπως πρότεινε.

Σχολιάζοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλιβερ Βαρχέλι χαιρέτισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά προέτρεψε την κυβέρνησή της να συνεργαστεί με την Ένωση. «Είναι σημαντικό η Τουρκία να παραμείνει δεσμευμένη στην ΕΕ, για την εφαρμογή των επίσης κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ιδίως όσον αφορά τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις», είπε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την δημοσίευση της έκθεσης για το Αιγαίο, την Κύπρο και γενικά την ανατολική Μεσόγειο.

Αντιδρώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου είναι «μια συλλογή αβάσιμων ισχυρισμών και προκαταλήψεων» και έδειξε ότι τα μέλη του αποτυγχάνουν να αναπτύξουν «τη σωστή στρατηγική προσέγγιση για την ΕΕ, καθώς και για την περιοχή μας».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η ανανέωση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ και η ολοκλήρωση των συνομιλιών για τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες είναι οι κοινοί στόχοι της Τουρκίας και της ΕΕ αυτή τη στιγμή.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από Bloomberg