Weather Icon
Κορέα – Βόρειος Κορέα , Ρωσία 12 Σεπτεμβρίου 2023

Τι σημαίνει ενδεχόμενη συμφωνία Κιμ-Πούτιν

Τι σημαίνει ενδεχόμενη συμφωνία Κιμ-Πούτιν
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ-ουν στο Βλαδιβοστόκ το 2019

Ευαγγελία Μπίφη

Κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ-ουν έρχεται να «κλείσει» πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο πρόεδρο τη διαπραγμάτευση για τους όρους και τα ανταλλάγματα που θα συνοδεύουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που θέλει η Μόσχα να «ρίξει» στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Η επιβεβαίωση του Κρεμλίνου περί επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ-ουν στη Ρωσία ακολούθησε τις πληροφορίες νοτιοκορεατικών ειδησεογραφικών μέσων και του αμερικανικού δικτύου CNN, που μετέδωσαν επικαλούμενα κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ, ότι το τρένο-σήμα κατατεθέν άρχισε να κινείται τη Δευτέρα στις ράγες προς το Βλαδιβοστόκ, περίπου 1.126 χιλιόμετρα από την Πιονγιάνγκ. Η βορειοκορεατική κυβέρνηση ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι επίκειται συνάντηση Κιμ-Πούτιν, δίχως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες περί των κινήσεων του ηγέτη του καθεστώτος.

Η πρώτη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον πρόεδρο της Ρωσίας είχε πραγματοποιηθεί επίσης στο Βλαδιβοστόκ το 2019 μετά την κατάρρευση των συνομιλιών αφοπλισμού του βορειοκορεατικού καθεστώτος που είχε «εμπνευστεί» ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα, σε ένα δραματικά διαφορετικό παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Κιμ φθάνει στη Ρωσία με άλλο «αέρα»· o Πούτιν τον χρειάζεται για να βρει όπλα και πυρομαχικά για έναν πόλεμο φθοράς που ούτε κερδίζεται, ούτε χάνεται.

Η σχετική διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει περιέλθει πλέον σε «προχωρημένο» στάδιο, όπως έχουν προειδοποιήσει δημόσια και κατ’ επανάληψη οι Ηνωμένες Πολιτείες -εξ ου και η πρόσκληση που έλαβε τελικά ο Κιμ για το ταξίδι στη Ρωσία. Σε αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά με τα οποία προτίθεται να προμηθεύσει τη Μόσχα, ο Κιμ Γιονγκ-ουν ζητά σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν προηγμένη τεχνολογία για δορυφόρους και πυροκίνητα υποβρύχια, καθώς και επισιτιστική βοήθεια.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι αν και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν στο τίμημα που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για [να λάβουν] η μία τη βοήθεια της άλλης», δηλώνει μιλώντας στο BBC o Ανκίτ Πάντα, ερευνητής του εδρεύοντος στην Ουάσινγκτον διεθνούς think-tank Carnegie Endowment for International Peace. Η Ρωσία πιθανότατα θα ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα συμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων, σε αντάλλαγμα για τρόφιμα και πρώτες ύλες, καθώς και συνεχή υποστήριξη στη διεθνή σκηνή, και κυρίως στα Ηνωμένα Έθνη.

Εκτιμάται ότι η Ρωσία χρειάζεται βλήματα 122 χιλιοστών και 152 χιλιοστών επειδή τα αποθέματά της εξαντλούνται. Αν και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί το πλήρες απόθεμα βλημάτων πυροβολικού της Βόρειας Κορέας δεδομένου του μυστικοπαθούς χαρακτήρα της, αναλυτές εκτιμούν ότι διαθέτει μεγάλο πλεόνασμα πυρομαχικών, καθώς δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο μετά την ανακωχή του 1953. 

Και με τους εξοπλισμούς να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σοβιετικά οπλικά συστήματα, τα πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας είναι ευρέως συμβατά με το ρωσικό οπλοστάσιο, όπως επισημαίνει ο Λι Μπιονγκ-τσαλ, ειδικός σε ζητήματα Βόρειας Κορέας στο Ινστιτούτο Μελετών της Άπω Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Kyungnam της Σεούλ. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά, που το καθεστώς Κιμ «συνδράμει» τον Πούτιν. Η Πιονγιάνγκ φέρεται εντός του 2022 να είχε προμηθεύσει μυστικά τη Ρωσία με εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπως έχουν καταγγείλει Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, έχει προειδοποιήσει την Πιονγιάνγκ ότι θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» εάν προμηθεύσει με όπλα τον Πούτιν, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά για πιθανές κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η κυοφορούμενη συμφωνία έρχεται επίσης σε στιγμή κατά την οποία το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει σημειώσει ήδη επικίνδυνη πρόοδο, με τον Κιμ Γιονγκ-ουν να διαμηνύει πως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ως πυρηνική δύναμη είναι αμετάκλητο, ενώ μάλιστα προ ημερών έκανε και τα αποκαλυπτήρια «τακτικού υποβρυχίου πυρηνικής επίθεσης» -αν και εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας εκφράστηκαν αμφιβολίες κατά πόσο είναι όντως επιχειρησιακό.

Όσο για το ταξίδι στη Ρωσία, τα ειδικά θωρακισμένα βαγόνια του τρένου στο οποίο φέρεται να επιβιβάστηκε τη Δευτέρα προσθέτουν τόσο βάρος στην αμαξοστοιχία που αδυνατεί να κινηθεί με ταχύτητα άνω των 59 χιλιομέτρων την ώρα, με συνέπεια το ταξίδι προς το Βλαδιβοστόκ να διαρκεί μία ολόκληρη ημέρα. Οι πληροφορίες θέλουν τη συνάντηση να λαμβάνει χώρα σήμερα, Τρίτη, ή πιθανώς και την Τετάρτη. Για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, που βύθισε σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση μια χώρα που «ζει» την απόλυτη δυστοπία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από πλευράς του βρίσκεται ήδη στο Βλαδιβοστόκ όπου παρίσταται σε οικονομικό φόρουμ.

Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες μετά των αντιπροσωπειών τους, και «θα συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν εφόσον κριθεί απαραίτητο».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube