Πραγματική “αλλαγή σελίδας”, ειδικά για την ελληνική οικονομία για την οποία πριν 10 χρόνια οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούσαν κίνδυνο χρεοκοπίας πάνω από 50%, συνιστά η ανάκτηση της επενδυτικές βαθμίδα από τον οίκο DBRS την περασμένη Παρασκευή.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση, την οποία αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες από τη Moody’s, την Standard & Poors και τη Fitch, έρχεται περίπου 11,5 χρόνια μετά από ένα τεράστιο κούρεμα του χρέους του ιδιωτικού τομέα, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα πλέον είναι μια χώρα αξιόπιστη για να τοποθετήσει κάποιος τα χρήματά του.

Στο δημόσιο δανεισμό οι αλλαγές σε πρώτη φάση δεν θα εκπλήξουν καθώς η ανάκτηση της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας, έχει προεξοφληθεί εδώ και χρόνια από τις αγορές.

Το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται εδώ και μήνες με απόδοση 30-40 μονάδες βάσης κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό και 30 μονάδες βάσης πάνω από το 10ετές της Ισπανίας, ενώ έχει σταθεροποιήσει το spread με το αντίστοιχο γερμανικό στις 130 μονάδες βάσης.

Το κέρδος από τη “φήμη” στην “είδηση” της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι περισσότερο “θεσμικό”. Ασφαλιστικά Ταμεία εκτός Ελλάδας και μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα συμμετοχή όχι πάνω από 5-6% στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Τα πρωτόκολλα κινδύνου για τις επενδύσεις σε ομόλογα δεν επέτρεπαν μεγαλύτερο άνοιγμα στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παρά τις υψηλές αποδόσεις ήταν σε “non investment grade”. Περνώντας στην επενδυτική βαθμίδα το ποσοστό συμμετοχής τέτοιων επενδυτών μπορεί να υπερδιπλασιαστεί.

Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας χειρίζονταν τα ομόλογα που αγόραζαν κυρίως ως αποταμιευτικά προϊόντα, εισπράττοντας το ετήσιο κουπόνι και διακρατώντας τα ως τη λήξη τους. Με τον τρόπο αυτό σταθεροποιούν τος αποδόσεις τους σε χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, θα αλλάξει και η οπτική των άλλων θεσμικών επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, αφού πλέον είναι ασφαλείς, συνεχίζοντας όμως τα αποδίδουν αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις.

Οι άλλες επενδύσεις

Ένα στοιχείο που διαφεύγει συνήθως από τα κέρδη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι ότι εκτός από τα ομόλογα θα ευνοηθούν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Το δίπτυχο της πολιτικής σταθερότητας και επενδυτικής βαθμίδας και τις προσπάθειες για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι στοιχεία ελκυστικά για ξένες επενδύσεις.

Τούτο μπορεί να γίνει είτε άμεσα, μέσω της ανάληψης του κινδύνου της όλης επένδυσης από τον ίδιο τον επενδυτή, είτε μέσω εταιρικών ομολόγων που θα εκδίδουν μεγάλες ελληνικές εταιρίες.

Εταιρικά ομόλογα

Μετά τις τράπεζες, θα έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες θα αναβαθμιστούν σε ό,τι α φορά το αξιόχρεο, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δανειστούν απευθείας από τις αγορές, κάποιες φορές με όρους καλύτερους από του ελληνικού δημοσίου.

Η πτώση των αποδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου και η αύξηση της εμπιστοσύνης για την ίδια την χώρα, θα ωφελήσουν και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να έχουν rating από κάποιο οίκο αξιολόγησης.

Με αυτά τα δεδομένο, αναμένεται να ξαναδούμε την άνθηση που είδαμε στα εταιρικά ομόλογα το 2019, η οποία διακόπηκε απότομα από την πανδημία του κορονοϊού.

Τα λαϊκά ομόλογα

Μια ευκαιρία που θεωρεί ότι έχει το οικονομικό επιτελείο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι η έκδοση κάποιου είδους “λαϊκών” ομολόγων διάρκειας 52 εβδομάδων για τους ιδιώτες επενδυτές.

Στην ουσία πρόκειται για λαϊκά έντοκα γραμμάτια, τα οποία θα μπορεί να αγοράσει κάποιος για ποσά από 1000 έως 15.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να καλύψει όλους τους μικροκαταθέτες.

Ο στόχος είναι να έχουν μια ικανοποιητική απόδοση, (η οποία πλέον θα είναι αφορολόγητη), υψηλότερη από αυτήν των προθεσμιακών των τραπεζών, ώστε οι τελευταίες να πιεστούν για να αυξήσουν τους τόκους που δίνουν για τις καταθέσεις τους. Το όριο έκδοσης τέτοιων εντόκων, αναμένεται ότι δεν θα ξεπερνά σε ετήσια βάση το 1 δις ευρώ.

Φιλεύθερος