Νέο βίντεο δείχνει τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός κινεζικού drone – καμικάζι, του Sunflower-200.

Τα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στο Twitter δείχνουν το drone να απογειώνεται και (πιθανώς) να χτυπά έναν στόχο σε κάποια απόσταση. Το όπλο, προφανώς αντίγραφο του ιρανικού Shahed-136, ήταν προηγουμένως γνωστό μόνο από εικόνες στην έκθεση ARMY-2023 της Ρωσίας στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πραγματικό όπλο σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στην Ουκρανία.

Το Shahed-136 είναι ένα σημαντικό όπλο στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επανειλημμένα πλήγματα προκάλεσαν σημαντικές διακοπές ρεύματος και πρόσφατα τα Shahed έπληξαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών στην Οδησσό.

Η Ρωσία έχει περιορισμένη ικανότητα παραγωγής μεγάλων, ακριβών πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, αλλά τα μικρά, φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να προμηθευτούν και να εκτοξευθούν σε μεγάλο αριθμό, και ενώ πολλά καταρρίπτονται, κάποια εξακολουθούν να περνούν τις αεράμυνες.

Σε μία από τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε 28 από τα 33 Shaheds. Για να συνεχίσει να ασκεί πίεση, η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αποκτά drones σε μεγάλους αριθμούς.

Περίπου 2.000 Shaheds έχουν εκτοξευτεί μέχρι στιγμής. Τα αρχικά Shaheds ήρθαν απευθείας από το Ιράν, αλλά αρκετές πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία έλαβε άδεια για συναρμολόγηση της δικής της έκδοσης.

Αναλυτές του Λευκού Οίκου εντόπισαν ένα εργοστασιακό συγκρότημα που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή Shahed, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρότζεκτ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συναρμολογούνται επί του παρόντος από κακοπληρωμένους μαθητές λυκείου και είναι αμφίβολο αν το πρότζεκτ θα επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους παραγωγής.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα για τη συντριβή ενός Shahed στη Ρουμανία μπορεί επίσης να δείχνει τα ζητήματα ποιοτικού ελέγχου με τα ρωσικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μια κινεζική εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική επιλογή, αν η τιμή είναι σωστή. Οι εκτιμήσεις για το κόστος του ιρανικού Shahed κυμαίνονται από 20.000 έως 50.000 δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 980.000 δολάρια για έναν πύραυλο κρουζ Kalibr.

Από τις λίγες λεπτομέρειες που έχουν δημοσιευτεί, το Sunflower-200 δεν είναι ένα άμεσο αντίγραφο του Shahed, αλλά είναι κάτι σαν αναβάθμιση. Έχει παρόμοιες επιδόσεις, ταξιδεύει με ταχύτητα 160-220 χλμ/ώρα με εμβέλεια που δίνεται στα 1500 ή 2000 χιλιόμετρα σε σύγκριση με 1000 έως 2000 χιλιόμετρα του ιρανικού drone, και η πολεμική κεφαλή των 40 κιλών είναι παρόμοια. Όπως και το Shahed, το Sunflower μπορεί να εκτοξευθεί με μια μονάδα πυραύλου.

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το Sunflower φαίνεται να διαθέτει μια έξυπνη μονάδα καθοδήγησης. Το Shahed είναι ένας ψευδο-πύραυλος, δηλαδή του δίνεται ένα σύνολο συντεταγμένων στόχου κατά την εκτόξευση και όχι ένα πραγματικό πυρομαχικό που μπορεί να αλλάξει στόχο ή να στοχεύσει αντικείμενα στο έδαφος. Καμία από τις εκδόσεις που εθεάθησαν στην Ουκρανία δεν διαθέτει κάμερες ή άλλους αισθητήρες.

Το Sunflower-200 διαθέτει τόσο κάμερες για την ημέρα όσο και θερμικής απεικόνισης και ένα σύστημα εκμάθησης που του επιτρέπει να αναζητά έναν συγκεκριμένο στόχο.

Το drone είναι αρκετά εξελιγμένο ώστε να εντοπίζει συγκεκριμένους στόχους, όπως μέσα αεράμυνας ή πυροβολικό. Η κάμερα μπορεί επίσης να μεταδίδει εικόνες σε έναν χειριστή σε απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων, επιτρέποντάς του να κατευθύνει το Sunflower σε στόχους.

Πολύ λίγες πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει για το Sunflower. Δεν γνωρίζουμε καν ποια εταιρεία το κατασκευάζει. Μια ερμηνεία είναι ότι η Κίνα αξιολογέι τη δύναμη των πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας και απλά επιθυμεί να τα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της.

Η επιτυχία των Shahed, και των ουκρανικών αντίστοιχων που χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν τη Μόσχα, μπορεί κάλλιστα να είναι προάγγελος του μέλλοντος και μια χρήσιμη προσθήκη στις εξαγωγές drones της Κίνας.

Υπάρχει και μια πιο προφανής εκδοχή. Η Κίνα δεν προμηθεύει επίσημα τη Ρωσία με όπλα, αν και βρίσκει έμμεσους δρόμους για να παράσχει βοήθεια, και η ονομασία Sunflower, μια προφανής αναφορά στο εθνικό λουλούδι – σύμβολο της Ουκρανίας, είναι σίγουρα σημαντική.

Η παρουσία του σε μια ρωσική έκθεση όπλων είναι μια ένδειξη του είδους της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Κίνα σε αυτή τη σύγκρουση. Το νέο βίντεο δείχνει ότι το Sunflower ενδέχεται να απέχει λίγους μήνες από την παραγωγή – αν η τιμή και το πολιτικό κλίμα είναι κατάλληλα.

Forbes