Weather Icon
Aφρική , ΗΠΑ , Σαουδική Αραβία 13 Σεπτεμβρίου 2023

Συμμαχία Ουάσιγκτον – Ριάντ για τα μέταλλα της Αφρικής

Συμμαχία Ουάσιγκτον – Ριάντ για τα μέταλλα της Αφρικής

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας θα επιτρέψει να πάρουν από την Κίνα το προβάδισμα στην εξασφάλιση μετάλλων όπως το κοβάλτιο και το λίθιο, που χρησιμοποιούνται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για την τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορητών υπολογιστών και smartphones. [REUTERS]

Στόχος η εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση

Μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία για τα μέταλλα της Αφρικής επεξεργάζονται ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία που «ξεπαγώνουν» τις σχέσεις τους, με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και τον περιορισμό της κινεζικής κυριαρχίας στην παγκόσμια οικονομία. Ουάσιγκτον και Ριάντ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουν μέταλλα από την Αφρική, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να περιορίσει την κυριαρχία της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και το πετρελαιοπαραγωγό βασίλειο φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει την οικονομία του από το πετρέλαιο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ).

Η επίτευξη συμφωνίας, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ –με την αρωγή του Ριάντ– να πάρουν από την Κίνα το προβάδισμα στην εξασφάλιση μετάλλων όπως το κοβάλτιο και το λίθιο που χρησιμοποιούνται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για την τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορητών υπολογιστών και smartphone. Οι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν τα 3/4 της παγκόσμιας προμήθειας κοβαλτίου και παράγουν περίπου το 70% των παγκόσμιων μπαταριών ιόντων λιθίου, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση σχετικά με την αυξανόμενη εξάρτηση από το Πεκίνο. Εάν ολοκληρωθεί, η συνεργασία ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας θα σηματοδοτήσει ένα θετικό βήμα για δύο χώρες που είχαν τεταμένες σχέσεις από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Μπάιντεν και υποσχέθηκε να κάνει το βασίλειο του Κόλπου «παρία» λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγές τονίζουν στη WSJ ότι οι δύο χώρες μελετούν το ενδεχόμενο μία κρατική επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει μερίδια αξίας 15 δισ. δολαρίων σε ορυχεία εξόρυξης σε αφρικανικές χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Γουινέα και η Ναμίμπια. Οι αμερικανικές εταιρείες θα έχουν τότε δικαιώματα να αγοράσουν μέρος της παραγωγής από αυτά τα μερίδια που ανήκουν στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με όσα συζητούνται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν εδώ και καιρό καλύτερη πρόσβαση σε κρίσιμα για την οικονομία ορυκτά και έχουν εισχωρήσει ολοένα και περισσότερο στον τομέα της εξόρυξης. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του κοβαλτίου στον κόσμο βρίσκεται σε δύσκολα επιχειρηματικά περιβάλλοντα όπως το Κονγκό, όπου οι επιχειρηματικές πρακτικές των δυτικών εταιρειών έχουν οδηγήσει σε καταγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για δωροδοκία. Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία να επενδύσει σε χώρες όπου η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, απομονώνοντας τις αμερικανικές εταιρείες από αυτόν τον κίνδυνο. Το βασίλειο επίσης δεσμεύεται λιγότερο από περιβαλλοντικές, κοινωνικές ανησυχίες και ανησυχίες διακυβέρνησης που περιορίζουν την ικανότητα άλλων επενδυτών να αναπτύξουν κεφάλαια εκεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να περιορίσει την κυριαρχία της Κίνας και η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τη WSJ, η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας, της κυρίαρχης πετρελαϊκής δύναμης στον κόσμο, να κάνει άνοιγμα στον κόσμο της εξόρυξης, να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για τα δικά της ορυκτά και μέταλλα και να αγοράσει μερίδια σε έργα σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας οικονομικής διαφοροποίησης που περιλαμβάνει την οικοδόμηση της δικής της βιομηχανίας EV και τη δημιουργία τεράστιων ηλιακών πάρκων και βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι συζητήσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της «Ομάδας των Επτά» χωρών για επενδύσεις σε παγκόσμια έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Λευκός Οίκος προτίθεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός διαδρόμου που συνδέει το Κονγκό και τη Ζάμπια με τις παγκόσμιες αγορές μέσω του λιμανιού Λομπίτο της Ανγκόλας, ενώ ανακοίνωσε έναν διηπειρωτικό οικονομικό διάδρομο που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το όχημα 700 δισ. δολαρίων για τον πετρελαϊκό πλούτο του βασιλείου, προσέγγισε πρόσφατα την κυβέρνηση του Κονγκό, το οποίο προμηθεύει περίπου το 70% του κοβαλτίου στον κόσμο.

Οι συνομιλίες του Ριάντ με τις ΗΠΑ σημειώνονται καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες προμήθειες μετάλλων μπαταριών, ενώ ορισμένες δυτικές εταιρείες αρχίζουν να κατασκευάζουν εργοστάσια επεξεργασίας στην Αφρική, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τις πρώτες ύλες που εξορύσσουν στην ήπειρο και να τις εξάγουν απευθείας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube