Weather Icon

Πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Διαπράττεται γενοκτονία κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Διαπράττεται γενοκτονία κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο, πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υποστήριξε ξανά ότι σήμερα διαπράττεται γενοκτονία κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή η άποψη είναι απαράδεκτη για τον Βρετανό δικηγόρο Ρόντνι Ντίξον, γράφει η Voice of America .

Γενοκτονία διεξάγεται σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποστήριξε ο Λουίς Μορένο Οκάμπο, πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής». Κατόπιν αιτήματος της αρμενικής πλευράς, παρουσίασε την εμπειρογνωμοσύνη του για τον αποκλεισμό του Διαδρόμου του Λατσίν και την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναφερόμενος στις πέντε παραλλαγές του εγκλήματος που ορίζει η Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, ο Οκάμπο ξεχώρισε τη δημιουργία συνθηκών για την εξόντωση μιας ομάδας ανθρώπων, η οποία δεν προβλέπει καν την παρουσία θυμάτων.

«Οι 15 δικαστές [του Διεθνούς Δικαστηρίου] αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο αποκλεισμός του Διαδρόμου του Λατσίν αποτελεί άμεση απειλή για τις ζωές των ανθρώπων [που ζουν στο] Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε.

Κατά τη γνώμη του, οι προθέσεις της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν είναι προφανείς. Το Μπακού συνεχίζει να απορρίπτει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να ανοίξει εκ νέου τον Διάδρομο του Λατσίν, αγνοώντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.

Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο τόνισε τη χρήση του όρου «γενοκτονία» για να προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που εμπλέκονται στη διαπραγματευτική διαδικασία του Καραμπάχ.

«Αν έχουμε να κάνουμε με μια ανθρωπιστική κρίση, τότε [η διεθνής κοινότητα] μπορεί να ζητήσει πολιτικές διαπραγματεύσεις, μπορεί να δώσει άλλα προσόντα, αλλά αν πρόκειται για γενοκτονία, τότε έχουμε διαφορετική κατάσταση», είπε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι, εκτός από την αρμενική πλευρά, καμία άλλη χώρα δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» αυτό που συνέβη, ο Οκάμπο υπενθύμισε ότι τη δεκαετία του 1990, κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητούσε για «μαζικές δολοφονίες», αποφεύγοντας να τις χαρακτηρίσει ως «γενοκτονία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία, γιατί σε περίπτωση αναγνώρισης πρέπει να καταφύγουν σε ορισμένες ενέργειες.

«Στο Συμβούλιο Ασφαλείας [ΟΗΕ], κάθε χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, αλλά εδώ δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτή την άποψη. Νομικά όλα είναι ξεκάθαρα. Είναι περίπλοκο από πολιτική άποψη, γιατί οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με το Ιράν. Η Ευρώπη χρειάζεται μεταφορείς ενέργειας από την περιοχή. Έτσι, υπάρχουν πολλά πολιτικά συμφέροντα που επηρεάζουν τη νομική απάντηση», είπε ο Οκάμπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία μπορούν να έρθουν σε συμφωνία για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να ασκήσουν πίεση στο Μπακού και να επιτύχουν γρήγορα την επαναλειτουργία του Διαδρόμου του Λατσίν.

«Είναι ο πιο εύκολος τρόπος. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, φυσικά υπάρχει η επιλογή να εφοδιαστεί ο πληθυσμός με τρόφιμα μέσω αεροδιακομιδής. Αλλά νομίζω ότι είναι το σχέδιο Β», είπε ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον Αργεντινό δικηγόρο, οι ΗΠΑ έχουν αρκετούς μοχλούς να ασκήσουν πίεση στο Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον απλά δεν μπορεί να υποστηρίξει το Μπακού στην άσκηση πίεσης στους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γιατί μια τέτοια κίνηση θα έκανε τις ΗΠΑ συνεργό.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube