Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 6 Σεπτεμβρίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Μάχες στην κατεύθυνση Kupyansk-Svatove

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove στις 5 Σεπτεμβρίου. Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχειρήσεις κοντά στη Novoyehorivka (16 χλμ νοτιοδυτικά του Svatove) και στο Bilohorivka (10 χλμ νότια της Kreminna).

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές απροσδιόριστες ουκρανικές θέσεις κοντά στο Synkivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και το Petropavlivka (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και συνέχισαν να απωθούν τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις κοντά στο Petropavlivka.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν επιτυχείς κοντά στο Novoselivske (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και συνέχισαν να προχωρούν αργά προς τον ποταμό Oskil δυτικά του Svatove.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar ανέφερε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποκρούουν περίπου οκτώ ρωσικές επιθέσεις κάθε μέρα στην κατεύθυνση του Lyman και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για περισσότερες επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις Lyman και Kupyansk.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Kreminna στις 5 Σεπτεμβρίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και άλλες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην Dibrova (7 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) και Torske (15 χλμ δυτικά της Kreminna).

Μάχες δυτικά στο Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του Bakhmut στις 5 Σεπτεμβρίου και έχουν σημειώσει επιβεβαιωμένη προέλαση.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει οριακά κέρδη νότια της Andriivka (10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις νότια του Bakhmut και εδραιώνουν θέσεις στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων Ilya Yevlash σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή Klishchiivka (6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν στο δυτικό τμήμα της Klishchiivka και έθεσαν τον έλεγχο ενός απροσδιόριστου τμήματος του δρόμου που διασχίζει τον οικισμό.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Bakhmut στις 5 Σεπτεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις βόρεια της Klishchiivka.
Διεξάγονται μάχες στην δεξαμενή Berkhivka (περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut) και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέκτησαν χαμένες θέσεις κοντά στο Kurdyumivka (12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Η 4η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της 4ης Ταξιαρχίας και των Τσετσένων μαχητών «Akhmat» ανακατέλαβαν επίσης θέσεις κοντά στο Klishchiivka

Νότιος άξονας

Οι ουκρανικές δυνάμεις αύξησαν τον ρυθμό των επιθετικών επιχειρήσεων και προχώρησαν οριακά στη συνοριακή περιοχή Donetsk και Zaporizhia στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ο διοικητής του ρωσικού τάγματος Vostok Alexander Khodakovsky ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ορισμένες απροσδιόριστες ρωσικές θέσεις σε αυτήν την περιοχή, αλλά άλλοι Ρώσοι υποστήριξαν ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται ακόμη στα περίχωρα του Novodonetske και του Novomayorske.
Μια ρωσική μονάδα πεζοναυτών, πιθανότατα η 155η Ναυτική Ταξιαρχία Πεζικού (Στόλος της Μαύρης Θάλασσας) και στοιχεία του 29ου Συνδυασμένου Στρατού (Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια) απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις βόρεια του Mykilske (27 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Donetsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια ανεπιτυχή αντεπίθεση κοντά στο Pryyutne (16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka) στη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia στις 5 Σεπτεμβρίου.

Χάος στο Robotyne, παραμένει στην γκρίζα ζώνη…

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στο χωριό Robotyne, στην περιοχή Zaporozhye, απέκρουσαν πολλές επιθέσεις από ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσε o Rogov, επικεφαλής του δημόσιου κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία».
“Πολλές επιθέσεις από ουκρανικά στρατεύματα αποκρούστηκαν στην περιοχή Robotyne.
Οι Ουκρανοί υπέστησαν απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και υποχώρησαν”
Σύμφωνα με τον Rogov, οι σκληρές μάχες για το Robotyne συνεχίζονται, δεν υπάρχει προέλαση ουκρανικών στρατευμάτων στο χωριό…όπως αναφέρουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
«Ο Ουκρανικός στρατός βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του χωριού και σε ένα ερειπωμένο σχολικό κτίριο στο κέντρο, τα παιδιά μας είναι στα νοτιοδυτικά.
Επιπλέον, οι μαχητές μας έχουν καταλάβει όλα τα κυρίαρχα υψώματα νότια του Robotyne και καταστρέφουν τις Ουκρανικές μονάδες, δεν μπορούν να καταλάβουν το νότιο τμήμα του Robotyne

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia και προχώρησαν στις 5 Σεπτεμβρίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν βορειοδυτικά και νότια του Robotyne (10 χλμ νότια του Orikhiv) και βορειοδυτικά του Verbove (18 χλμ νοτιοανατολικά του Orikhiv) κατά το ISW.
Ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μικρές επιθέσεις ουκρανικού πεζικού στη γραμμή Robotyne-Verbove.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν αρκετές θέσεις στο Robotyne από τις 5 Σεπτεμβρίου.
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου ότι απροσδιόριστα στοιχεία της 76ης Μεραρχίας Αεροπορικής Επίθεσης Φρουρών (VDV) ανακατέλαβαν αρκετούς δρόμους στο νότιο Robotyne κατά τη διάρκεια αντεπιθέσεων από τα δυτικά και τα ανατολικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν πρόσθετες αντεπιθέσεις βορειοανατολικά της Novoprokopivka και νοτιοδυτικά της Verbove, και ότι οι θέσεις στις γραμμές Robotyne-Verbove και Robotyne-Novoprokopivka αλλάζουν συχνά χέρια.

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_52023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_52023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_September_52023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_September_52023.png

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube