Weather Icon

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Αρτσάχ Αραΐκ Χαρουτουνιάν

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Αρτσάχ Αραΐκ Χαρουτουνιάν

Tην παραίτησή του μετά από 263 ημέρες συνεχιζόμενου αποκλεισμού που επέβαλε το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ο πρόεδρος του Αρτσάχ, Αραΐκ Χαρουτουνιάν. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Επικρατείας του Αρτσάχ Γκουργκέν Νερσισιάν ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή του. Ο Σάμβελ Σαχραμανιάν, Γενικός μματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, διορίστηκε ως νέος υφυπουργός του Αρτσάχ.

Εκλεγμένος εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας COVID τον Μάιο του 2020, ο Χαρουτουνιάν διετέλεσε πρόεδρος κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα το Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει το 70% του εδάφους του Αρτσάχ. Η παράδοση του Aghavno και του Berdzor, μαζί με το κλείσιμο του διαδρόμου Berdzor (Lachin) από το Αζερμπαϊτζάν, καθόρισαν περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του.

Όπως αναφέρει το αρμενικό παρατηρητήριο ενημέρωσης “301”, οι πολιτικές του αποφάσεις βρίσκονται υπό αυστηρή κριτική Υπηρετώντας ως επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθερη Πατρίδα», όρισε πολλούς υπουργούς Επικρατείας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η επιρροή αυτής της παράταξης μειώθηκε όταν ο Artur Tovmasyan, συνάδελφος της ίδιας παράταξης, παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Βουλής τον Ιούλιο του 2023. Σε μια απροσδόκητη ανατροπή, ο κοινοβουλευτικός διορισμός του Ishkhanyan, εκπροσώπου της μειοψηφίας ARF που κατέχει μόνο τρεις έδρες, σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

Ο Ιούλιος του 2023 υπήρξε μάρτυρας μιας άλλης κομβικής στιγμής όταν ο Artur Tovmasyan, μέλος του κόμματος «Ελεύθερη Πατρίδα», επέλεξε να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως Προέδρου του Κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες για την επιλογή ενός νέου Προέδρου από την κυβερνώσα παράταξη, το κοινοβούλιο εξέλεξε τον Νταβίτ Ισχανγιάν, εκπρόσωπο της μειοψηφικής παράταξης ARF με μόλις τρεις έδρες. Οι διαδηλώσεις που ζητούσαν την παραίτηση του Χαρουτουνιάν άρχισαν να ενισχύονται τον Νοέμβριο του 2020, με πολίτες του Αρτσάχ και της Αρμενίας να τον θεωρούν υπεύθυνο για την κατοχή του Αρτσάχ. Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν φωτογραφήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Πολιτικό Συμβόλαιο κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2021, πυροδοτώντας την απογοήτευση του κοινού.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube