Παραδόθηκαν 28 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αρτσάχ μέσω Αγκντάμ

Παραδόθηκαν 28 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αρτσάχ μέσω Αγκντάμ

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το Αρτσάχ συνεχίζει να βρίσκεται υπό πολιορκία, καθώς στερείται βασικών προμηθειών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από την Αρμενία και της ικανότητας να διατηρήσει τον κανονικό τρόπο ζωής του πληθυσμού της.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2023, περίπου 28 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων, αλεύρι σίτου, ιατρικές προμήθειες και είδη υγιεινής, μεταφέρθηκαν στο Αρτσάχ μέσω του διαδρόμου του Λατσίν και του δρόμου Akna (Agdam) – Stepanakert, χρησιμοποιώντας οχήματα της ΔΕΕΣ. Αυτή η ανθρωπιστική αποστολή ήταν το αποτέλεσμα εκτεταμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, της διοίκησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Αρτσάχ και διεθνών διαμεσολαβητών, και έλαβε χώρα ως απάντηση στην εξαιρετικά κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση που προκλήθηκε από τον πλήρη αποκλεισμό που επιβλήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το Αρτσάχ συνεχίζει να βρίσκεται υπό πολιορκία, καθώς στερείται βασικών προμηθειών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από την Αρμενία και της ικανότητας να διατηρήσει τον κανονικό τρόπο ζωής του πληθυσμού της. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι, χωρίς αξιόπιστες και τακτικές παραδόσεις τροφίμων και απαραίτητων προμηθειών, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτή η ανθρωπιστική παράδοση φορτίου, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 7% των ημερήσιων εισαγωγών αγαθών 400 τόνων στο Αρτσάχ πριν από τον αποκλεισμό, υπολείπεται σημαντικά της αντικατάστασης των τακτικών εμπορικών παραδόσεων, τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς την ποικιλία των βασικών αγαθών που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός κανονικού τρόπου ζωής και την υποστήριξη της φυσικής ανάπτυξης του Αρτσάχ.

Για άλλη μια φορά, υπογραμμίζουμε ότι οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στην επίλυση της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάχ πρέπει να διασφαλίσουν την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του διαδρόμου του Λατσίν, διασφαλίζοντας την ελεύθερη, ασφαλή και απρόσκοπτη κυκλοφορία προσώπων, οχημάτων και φορτίων προς τις δύο κατευθύνσεις, σύμφωνα με την Τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου του 2020 και τις Εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος του αποκλεισμού και την επακόλουθη αποκατάσταση των κανονικών συνθηκών ζωής, επιτρέποντας την πλήρη πραγματοποίηση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων του λαού του Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένου του θεμελιώδους δικαιώματός του στην ελευθερία μετακίνησης, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη , εκπαίδευση και ανάπτυξη. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι από κοινού διπλωματικές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων μερών θα οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του ύψιστου και κομβικού στόχου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube