Weather Icon

Ουζάι Μπουλούτ: Πρόεδρε Μπάιντεν σταμάτα τη δεύτερη γενοκτονία των Αρμενίων

Ουζάι Μπουλούτ: Πρόεδρε Μπάιντεν σταμάτα τη δεύτερη γενοκτονία των Αρμενίων
  • Αφού πολιόρκησε και λιμοκτόνησε 120.000 Αρμένιους της Δημοκρατίας του Αρτσάχ του Νοτίου Καυκάσου (Nagorno-Karabakh) από τον Δεκέμβριο του 2022, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον του Αρτσάχ στις 19 Σεπτεμβρίου, υποβάλλοντας την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και άλλες πόλεις και χωριά σε έντονο πυρ με τη χρήση ισχυρών πυρών πυροβολικό και drones.
  • “Η ροή μου στο Facebook είναι γεμάτη φωτογραφίες αγνοούμενων παιδιών από χθες. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν σε σχολεία όταν επιτέθηκε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν και έτσι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους. Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, οι διακοπές του κινητού και του διαδικτύου περιπλέκουν τις προσπάθειες αναζήτησης.” — Anush Ghavalyan, δημοσιογράφος στην Αρμενία, στο X (πρώην Twitter), 20 Σεπτεμβρίου 2023.
  • Το Αρτσάχ δεν ήταν ποτέ μέρος του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν. Το Αρτσάχ — που κυβερνάται από Αρμένιους μονάρχες, ακόμη και από Πέρσες ηγεμόνες — διατηρούσε πάντα την αρμενική του ταυτότητα.
  • Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν διεκδικεί ψευδώς το Αρτσάχ ως αζερική γη, με το πρόσχημα ότι τη δεκαετία του 1920, ο Σοβιετικός δικτάτορας Ιωσήφ Στάλιν, ως μέρος της στρατηγικής του διαίρει και βασίλευε, αποφάσισε ότι το Αρτσάχ έπρεπε να είναι μέρος της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ως αυτόνομη περιφέρεια (επαρχία) παρόλο που η χριστιανική Αρμενία δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο συμβατή με το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν.
  • «Η αποτυχία να αντισταθεί στο Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση που οδηγεί όχι μόνο στην ολοκληρωτική καταστροφή των Αρμενίων του Αρτσάχ αλλά και σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή καθώς το Αζερμπαϊτζάν και η σύμμαχός του Τουρκία επιδιώκουν εδαφικές φιλοδοξίες στη νότια Αρμενία και στο βόρειο Ιράν. .” — Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, στο X (Twitter), 19 Σεπτεμβρίου 2023.
  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επιρροή σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να αποθαρρύνει οποιαδήποτε τέτοια επεκτατικά σχέδια με ένα δυνατό τηλεφώνημα στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ, παροτρύνοντάς τον να σταματήσει την εισβολή στο Αρτσάχ και την Αρμενία εάν δεν θέλει σοβαρές συνέπειες. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις των ΗΠΑ σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν. Το τελευταίο θα συνάδει με τον νόμο για την υποστήριξη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να στείλουν μια ανθρωπιστική αερομεταφορά στον λιμοκτονούντα πληθυσμό της Αρτσάχ — σύμφωνα με την προαναγγελθείσα παράδοση της Αμερικής να βοηθά τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν.
  • Το τρομακτικό ερώτημα είναι: Έχουν πλέον οι ΗΠΑ ηγετική θέση, όπως θεωρείται διεθνώς;

 

Αφού πολιόρκησε και λιμοκτόνησε 120.000 Αρμένιους της Δημοκρατίας του Αρτσάχ του Νοτίου Καυκάσου (Nagorno-Karabakh) από τον Δεκέμβριο του 2022, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον του Αρτσάχ στις 19 Σεπτεμβρίου, υποβάλλοντας την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και άλλες πόλεις και χωριά σε πολεμικό κλοιό με τη χρήση ισχυρών πυρών πυροβολικού και drones.

Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώνονται και άλλοι τραυματίζονται σοβαρά. Χιλιάδες Αρμένιοι που εγκατέλειψαν τα χωριά και τις πόλεις τους λόγω των βομβαρδισμών του Αζερμπαϊτζάν έχουν μείνει άστεγοι.

Ολόκληρα χωριά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περικυκλωμένα και απομονωμένα από δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες έχουν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτές τις περιοχές.

Δεν υπάρχει διεθνής παρουσία συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων εκεί, επομένως δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί σε αυτό το σημείο εάν οι κάτοικοι αυτών των χωριών είναι ακόμα ζωντανοί. Πολλοί Αρμένιοι προειδοποιούν ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε αυτά τα χωριά για να κρύψει τα ίχνη των σφαγών και άλλων εγκλημάτων που διαπράττουν εναντίον των Αρμενίων ντόπιων.

Δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν τους συγγενείς και τα μέλη της οικογένειάς τους σε αυτές τις περιοχές.

Το Γραφείο του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αρτσάχ (OHRDA) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 200 θάνατοι ( συμπεριλαμβανομένου του Aznavour Saghyan, του δημάρχου του Μαρτούνι) και περισσότεροι από 400 τραυματίες. Η OHRDA έχει ξεκινήσει μια διερευνητική αποστολή για τη συλλογή δεδομένων για άτομα των οποίων η τύχη είναι άγνωστη.

Ο Anush Ghavalyan, δημοσιογράφος στην Αρμενία, δημοσίευσε στο X (πρώην Twitter):

“Η ροή μου στο Facebook είναι γεμάτη φωτογραφίες αγνοούμενων παιδιών από χθες. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν σε σχολεία όταν επιτέθηκε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν και έτσι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους. Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, οι διακοπές του κινητού και του διαδικτύου περιπλέκουν τις προσπάθειες αναζήτησης.”

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την OHRDA, στοχεύει ασθενοφόρα :

«Γύρω στις 5:00 το ασθενοφόρο του νεκροτομείου του Στεπανακέρτ, το οποίο στάλθηκε στην περιοχή του Μαρτακερτ για να μεταφέρει 8 πτώματα στην πρωτεύουσα, δέχτηκε πυρά από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Ο οδηγός του ασθενοφόρου τραυματίστηκε και ως αποτέλεσμα δεν είναι σε θέση να εκκενώσει τα πτώματα στο Στεπανακέρτ.

«Γύρω στις 5:00 το ασθενοφόρο του νεκροτομείου του Στεπανακέρτ, το οποίο στάλθηκε στην περιοχή του Μαρτακερτ για να μεταφέρει 8 πτώματα στην πρωτεύουσα, δέχτηκε πυρά από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Ο οδηγός του ασθενοφόρου τραυματίστηκε και ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να μεταφέρει τις σορούς στο Στεπανακέρτ…

«Ως αποτέλεσμα της στόχευσης του Αζερμπαϊτζάν στο ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης στην περιοχή του Μαρτακερτ, από τις 19 Σεπτεμβρίου, ολόκληρος ο πληθυσμός του Αρτσάχ έχει στερηθεί ηλεκτρικής ενέργειας…

«Η σκόπιμη στόχευση τέτοιων ζωτικής σημασίας υποδομής, η οποία προσθέτει περισσότερους πόνους και στερήσεις του άμαχου πληθυσμού, είναι μια ακόμη τρομοκρατική ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν».

Ενόψει της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν και της παράνομης πολιορκίας του που εμποδίζει την είσοδο τροφίμων και ιατρικών προμηθειών και καμία επέμβαση από τη διεθνή κοινότητα, οι αρχές του Αρτσάχι έπρεπε να αφοπλίσουν τον Αμυντικό Στρατό τους.

Παρά μια υποτιθέμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός , οι Αζέροι συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Αρτσάχ: ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει . Διακυβεύονται οι ζωές περίπου 120.000 ανθρώπων.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας εξέδωσε «ένα SOS για τους Αρμένιους του Αρτσάχ, οι οποίοι επί του παρόντος δέχονται επίθεση από το γενοκτονικό καθεστώς του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ».

“Οι κάτοικοι του Αρτσάχ αντιμετωπίζουν τώρα όχι μόνο την πείνα και τα σχετικά επείγοντα ιατρικά περιστατικά μετά από 9μηνη πολιορκία από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και άμεσο θάνατο από αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαζικούς βομβαρδισμούς περιοχών πολιτών. Η στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν ήρθε μόνο μία ημέρα μετά τη χώρα τελικά αναγκάστηκε να επιτρέψει στον θύλακα την αποστολή πρώτων βοηθειών από τις 15 Ιουνίου 2023.

«Αυτή τη στιγμή, είναι επιτακτική ανάγκη οι ισχυροί ηγέτες και τα κράτη να αντισταθούν στο Αζερμπαϊτζάν και να δείξουν ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση κατά των Αρμενίων δεν θα γίνει ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί με όλες τις διαθέσιμες επιλογές εντός της εργαλειοθήκης για την πρόληψη της γενοκτονίας, ότι αυτοί οι ηγέτες και τα κράτη να είναι υπεύθυνα για συνενοχή στη γενοκτονία.

«Η αποτυχία να αντισταθεί στο Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση που οδηγεί όχι μόνο στην ολοκληρωτική καταστροφή των Αρμενίων του Αρτσάχ αλλά και σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή καθώς το Αζερμπαϊτζάν και η σύμμαχός του Τουρκία επιδιώκουν εδαφικές φιλοδοξίες στη νότια Αρμενία και στο βόρειο Ιράν.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό των ειδικών στην πρόληψη της γενοκτονίας –στο Ινστιτούτο Lemkin, αλλά και στο Genocide Watch, τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονίας και μεταξύ νομικών εμπειρογνωμόνων όπως ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Luis Moreno Ocampo– ότι τι είναι οι Αρμένιοι Η αντιμετώπιση από το Αζερμπαϊτζάν είναι γενοκτονία».

Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να αποκτήσει αρμενικά εδάφη. Ως μουσουλμανικά κράτη, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αναφέρονται στη συμμαχία τους ως «δύο κράτη, ένα έθνος». Μοιράζονται έναν στόχο, τον παντουρκισμό , που στοχεύει να ενώσει τον λεγόμενο «τουρκικό κόσμο», από τα Βαλκάνια μέχρι την Κεντρική Ασία. Θεωρούν την Αρμενία – ένα μη τουρκικό, χριστιανικό έθνος – ως εμπόδιο μπροστά σε αυτό το ιμπεριαλιστικό σχέδιο – ένα εμπόδιο που πρέπει να εξαλειφθεί.

Το Αρτσάχ ήταν επαρχία της Αρμενίας, ήδη από την Αρμενική Αυτοκρατορία (που υπήρχε από το 331 π.Χ. έως το 428 μ.Χ.)

Το Αρτσάχ δεν ήταν ποτέ μέρος του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν. Το Αρτσάχ — που κυβερνάται από Αρμένιους μονάρχες, ακόμη και από Πέρσες ηγεμόνες — διατηρούσε πάντα την αρμενική του ταυτότητα.

Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν διεκδικεί ψευδώς το Αρτσάχ ως αζερική γη, με το πρόσχημα ότι τη δεκαετία του 1920, ο Σοβιετικός δικτάτορας Ιωσήφ Στάλιν, ως μέρος της στρατηγικής του διαίρει και βασίλευε, αποφάσισε ότι το Αρτσάχ έπρεπε να είναι μέρος της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ως αυτόνομη περιφέρεια (επαρχία) παρόλο που η χριστιανική Αρμενία δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο συμβατή με το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν.

Σε απάντηση στις προσπάθειες αυτοδιάθεσης των Αρμενίων του Αρτσάχ, το Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγε σφαγές και πογκρόμ, συμπεριλαμβανομένου του πογκρόμ του Σουγκάιτ το 1988 και του πογκρόμ του Μπακού το 1990 .

Το 1991, ο λαός του Αρτσάχ κήρυξε με δημοψήφισμα την ανεξαρτησία του όχι από το Αζερμπαϊτζάν αλλά από την ΕΣΣΔ. Αυτή η δήλωση ήταν συνεπής με τα δικαιώματά τους βάσει της Διακήρυξης του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τις Φιλικές Σχέσεις και τη Συνεργασία μεταξύ των Κρατών (1970) σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια χρονιά, ως αποτέλεσμα της διάλυσης της ΕΣΣΔ, ιδρύθηκαν δύο νομικά ισότιμες δημοκρατίες – το Αρτσάχ και το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, η βία των Αζέρων κατά των Αρμενίων δεν τελείωσε ποτέ.

Το 2020, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, το Αρτσάχ εκτέθηκε σε μια ακόμη γενοκτονική επίθεση στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε ενώ οι επιτιθέμενοι επιτέθηκαν εγκληματικά και βομβάρδιζαν αδιάκριτα τους Αρμένιους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του πολέμου, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, με τη βοήθεια της Τουρκίας, χρησιμοποίησε μισθοφόρους από τη Συρία που είχαν σχέσεις με ισλαμικές ριζοσπαστικές ομάδες – επιβεβαιώνεται από έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από μαρτυρίες Σύριων μισθοφόρων και αναφορές διεθνών ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου 44 ημερών, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά των Αρμενίων στο Αρτσάχ . Δολοφόνησαν πολίτες , τραυμάτισαν δημοσιογράφους και στόχευσαν σπίτια, δάση , νοσοκομεία , εκκλησίες και πολιτιστικά κέντρα , μεταξύ άλλων μη στρατιωτικών στόχων. Χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο και πυρομαχικά διασποράς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον 90.000 Αρμένιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα προγονικά τους εδάφη στο Αρτσάχ.

Ο πόλεμος τελικά σταμάτησε μετά από 45 ημέρες — αποτέλεσμα της συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Ρωσίας που επιβλήθηκε στην Αρμενία. Ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο, εμφανίστηκαν πολλά βίντεο που δείχνουν Αζέρους στρατιώτες και τους συνεργάτες τους να αποκεφαλίζουν, να ακρωτηριάζουν και να βασανίζουν αιχμάλωτους Αρμένιους πολίτες, στρατιώτες και αιχμαλώτους πολέμου. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν κινηματογράφησαν αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα και τα δημοσίευσαν περήφανα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς αυτά τα εγκλήματα τύπου ISIS πραγματοποιούνταν εναντίον Αρμενίων, Τούρκοι και Αζερμπαϊτζάν στρατιώτες συμμετείχαν σε μια στρατιωτική ” παρέλαση νίκης ” στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η παρέλαση, που οργανώθηκε για να γιορτάσει την κοινή “στρατιωτική νίκη” των χωρών ” πάνω από το Αρτσάχ, παρευρέθηκαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Κατά τη διάρκεια της «παρέλασης της νίκης», που ολοκληρώθηκε με την οθωμανική στρατιωτική πορεία , ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον Ισλαμικό Στρατό του Καυκάσου του 1918, που δημιουργήθηκε από τον Ενβέρ Πασά και με επικεφαλής τον Οθωμανό διοικητή, Νουρί Πασά. Ο Ισλαμικός Στρατός του Καυκάσου ήταν υπεύθυνος για τις σφαγές για την εξάλειψη του μη μουσουλμανικού πληθυσμού του Μπακού, κυρίως των Αρμενίων.

Ο Ερντογάν εκφώνησε μια ομιλία στην οποία επαίνεσε τον Ενβέρ Πασά, έναν από τους σχεδιαστές της χριστιανικής γενοκτονίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1914-1923, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 3,5 εκατομμύρια Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους:

«Σήμερα είναι η μέρα που ευλογούνται οι ψυχές του Νουρί Πασά, του Ενβέρ Πασά και των γενναίων στρατιωτών του Ισλαμικού Στρατού του Καυκάσου».

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας στην επίθεση των Αζέρων κατά των Αρμενίων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας:

«Η Τουρκία, με όλους τους θεσμούς και τις οργανώσεις της, υποστήριξε τον αγώνα του Αζερμπαϊτζάν από την αρχή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας περαιτέρω ότι θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στο αδελφό Αζερμπαϊτζάν με όλες τις δυνατότητές του».

Ο Αλίεφ, στην ομιλία του, υποστήριξε επίσης ότι η αρμενική πρωτεύουσα του Ερεβάν, η λίμνη Σεβάν της Αρμενίας και η περιοχή Σιουνίκ (Zangezur) στη νότια Αρμενία είναι «ιστορικά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν».

Ο Αλίεφ έχει αναφερθεί στο Αρτσάχ και στη Δημοκρατία της Αρμενίας ως «εδάφη του Αζερμπαϊτζάν» στο παρελθόν. Το 2018, ο Αλίεφ αναφέρθηκε σε αυτές τις αρμενικές περιοχές ως «ιστορικά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν». “Η επιστροφή των Αζερμπαϊτζανών σε αυτά τα εδάφη”, πρόσθεσε , “είναι ο πολιτικός και στρατηγικός μας στόχος και πρέπει να εργαστούμε βήμα-βήμα για να τον πλησιάσουμε.”

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στην Αρμενία ως ” Δυτικό Αζερμπαϊτζάν “. Ο Αλίεφ και άλλοι αξιωματούχοι του αζερικού κράτους έχουν επαναλάβει την επιθυμία του να εξοντώσει τους Αρμένιους πολλές φορές.

Το 2015, ο Αλίεφ ανάρτησε στο Twitter: «Η Αρμενία δεν είναι καν αποικία, δεν αξίζει καν να είναι υπηρέτης».

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης στοχεύσει εδώ και καιρό τη Δημοκρατία της Αρμενίας. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στη Δημοκρατία της Αρμενίας, η οποία οδήγησε στην κατοχή ορισμένων νότιων εδαφών της Αρμενίας από τους Αζέρους — μια κατάσταση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ως εκ τούτου, η ασφάλεια του πληθυσμού της Αρτσάχ (πολίτες, αξιωματούχοι και στρατιώτες) δεν μπορεί να ανατεθεί στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν και χρειάζεται να εγγυηθεί μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη, πιθανώς με εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, πριν από 108 χρόνια, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν από την Οθωμανική Τουρκία. Σήμερα η δικτατορία του Αζερμπαϊτζάν –με την υποστήριξη της συμμάχου της, της Τουρκίας– συνεχίζει το ίδιο έγκλημα, τη γενοκτονία, κατά των Αρμενίων του Αρτσάχ, ανοιχτά ενώπιον μιας απαθούς διεθνούς κοινότητας.

Μαζί, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία στοχεύουν να καταλάβουν όχι μόνο το Αρτσάχ αλλά και τη Δημοκρατία της Αρμενίας. Ο Αλίεφ το κατέστησε σαφές, λέγοντας :

“Η σημερινή Αρμενία είναι η γη μας… Τώρα που η σύγκρουση του Καραμπάχ [Αρτσάχ] έχει επιλυθεί, αυτό είναι το θέμα στην ατζέντα μας.”

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ισχυρή διεθνής παρέμβαση, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ΟΗΕ βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, χρειάζονται επειγόντως για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη σφαγή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επιρροή σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να αποθαρρύνει οποιαδήποτε τέτοια επεκτατικά σχέδια με ένα δυνατό τηλεφώνημα στον Αλίεφ, προτρέποντάς τον να σταματήσει την εισβολή στο Αρτσάχ και στην Αρμενία, εάν δεν θέλει σοβαρές συνέπειες. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις των ΗΠΑ σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν . Το τελευταίο θα συνάδει με τον νόμο για την υποστήριξη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να στείλουν μια ανθρωπιστική αερομεταφορά στον λιμοκτονούντα πληθυσμό της Αρτσάχ — σύμφωνα με την προαναγγελθείσα παράδοση της Αμερικής να βοηθά τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν.

Το τρομακτικό ερώτημα είναι: Έχουν πλέον οι ΗΠΑ ηγετική θέση, όπως θεωρείται διεθνώς;

ΠΗΓΗ: Gatestoneinstitute.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube