Weather Icon
Ουκρανία , Σλοβακία 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ουκρανία – Σλοβακία: Νέα συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για άρση του εμπάργκο στα σιτηρά

Ουκρανία – Σλοβακία: Νέα συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για άρση του εμπάργκο στα σιτηρά

Φωτ. REUTERS/ Stoyan Nenov

Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέψει την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές τεσσάρων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων

Οι υπουργοί Γεωργίας της Σλοβακίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αδειών για τις εισαγωγές σιτηρών, γεγονός που θα επιτρέψει την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές τεσσάρων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, ανακοίνωσε σήμερα το σλοβάκικο υπουργείο Γεωργίας.

Παράλληλα η Ουκρανία θα έχει διαπραγματεύσεις και με την Πολωνία «τις επόμενες ημέρες» προκειμένου να διευθετήσουν το ίδιο ζήτημα, σημείωσε το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Οι χώρες αυτές καταγγέλλουν ότι τα φθηνά, ουκρανικά σιτηρά, τα οποία θα έπρεπε να διέρχονται από το έδαφός τους προκειμένου να εξαχθούν πιο δυτικά, καταστρέφουν την εσωτερική τους αγορά.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, περίπου το 60% των ουκρανικών σιτηρών πέρασε από αυτές τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες για να εξαχθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube