Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Κοστιαντινίφκα

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Κοστιαντινίφκα

Τουλάχιστον 16 νεκροί

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολύ περισσότεροι τραυματίσθηκαν σήμερα σε ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας Κονσταντινίβκα την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Κίεβο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Βίντεο που κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αξιωματούχοι της ουκρανικής προεδρίας δείχνουν ανθρώπους στο έδαφος ή να τρέχουν για να καλυφθούν μετά από μια ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε μπροστά τους, δευτερόλεπτα αφότου κάποιοι κοίταζαν προς τον ουρανό όταν άκουσαν έναν θόρυβο που έμοιαζε με πύραυλο που πλησιάζει. 

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Κοστιαντινίφκα - Τουλάχιστον 16 νεκροί

O πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι μια αγορά, καταστήματα και ένα φαρμακείο επλήγησαν στην βιομηχανική αυτή πόλη που βρίσκεται κοντά στο πεδίο της μάχης. 

“Το ρωσικό κακό πρέπει να ηττηθεί το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. 

“Όταν κάποιος στον κόσμο εξακολουθεί να προσπαθεί να ασχοληθεί με οτιδήποτε ρωσικό, σημαίνει ότι κλείνει τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα. Το θράσος του κακού. Η αδιαντροπιά της κακίας. Απόλυτη απανθρωπιά”.

Αργότερα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο ότι πιστεύει πως επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση σε “μια ειρηνική πόλη”.

“Πρόκειται για μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Χτύπησαν σκόπιμα την αγορά”, δήλωσε.

Ρωσική επίθεση στην πόλη Κοστιαντινίφκα

Η Κονσταντινίβκα, που ο πληθυσμός της έφθανε τους 70.000 κατοίκους πριν την ρωσική εισβολή πριν από 18 μήνες, βρίσκεται περίπου σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ όπου επί μήνες διεξάγονταν σκληρές μάχες.

Η πόλη απέχει περίπου 560 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου ο Μπλίνκεν συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με τον Ζελένσκι και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους, η οποία αποσκοπούσε να δείξει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας. 

Σειρά επιθέσεων

Η σημερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά από σειρά ρωσικών επιθέσεων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας στις οποίες επλήγησαν μη στρατιωτικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων ενός δημοφιλούς καφέ, ενός ξενοδοχείου και καταστημάτων. 

Έγινε επίσης μετά τις αεροπορικές επιδρομές που είχαν πραγματοποιηθεί μερικές ώρες νωρίτερα στο Κίεβο και στη νότια περιοχή της Οδησσού. Δεν αναφέρθηκαν θύματα στην πρωτεύουσα, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην περιοχή της Οδησσού. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο ανέφερε ότι εκτός από τους 16 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην Κονσταντινίβκα, τουλάχιστον 28 τραυματίσθηκαν.

Οι τοπικοί εισαγγελείς ανέφεραν αργότερα ότι οι τραυματίες έφθασαν τους 31, και ότι 20 καταστήματα, καλώδια ηλεκτροδότησης, ένα κτίριο διοικητικών υπηρεσιών και ένα συγκρότημα κατοικιών υπέστησαν ζημιές. Ανέφεραν επίσης ότι οκτώ καταστήματα λιανικού εμπορίου κάηκαν ολοσχερώς όπως και αυτοκίνητα. 

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στο Telegram δείχνουν διασώστες να μετατοπίζουν συντρίμμια και να μεταφέρουν πτώματα σε μαύρους σάκους. 

Η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα την επίθεση και αρνείται ότι πλήττει σκόπιμα μη στρατιωτικούς στόχους. Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα για την επίσκεψη Μπλίνκεν ότι η Μόσχα πιστεύει πως η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον στρατό της Ουκρανίας “για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο μέχρι (να εξοντωθεί) και ο τελευταίος Ουκρανός”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube