Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ουκρανία: Οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα

Ουκρανία: Οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα

Επίσκεψη Ζελένσκι στο μέτωπο του Ντονιέτσκ

Hill: Η Δύση καταστρέφει την Ουκρανία, δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι αλλά ξεδιάντροπος αφανισμός – Figaro: Ο ζήλος του Zelensky να πολεμήσει μέχρι το πικρό τέλος, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, εκνευρίζει τις ΗΠΑ

Οι τελευταίες μάταιες προσπάθειες των Ουκρανών λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο και στην επιχείρηση αντεπίθεσης… όπου καρκινοβατεί…
Ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος τόνισε και στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 ότι η αντεπίθεση απέτυχε των Ουκρανών, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες…
Η Δύση βλέπει ότι ο χρόνος τελειώνει, τέλη Σεπτεμβρίου 2023 ξεκινούν οι καταιγίδες στην Ουκρανία οπότε η αντεπίθεση θα παγώσει…
Η Ουκρανία αντί να κρατήσει άμυνα, επιχείρησε αντεπίθεση που ουσιαστικά κατέστρεψε τον Ουκρανικό στρατό…
Μόνο σε ένα σημείο διέσπασαν την πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί, νότια της Zaporizhia στην περιοχή Orikhiv διαπερνώντας το χωριό Robotyne αλλά στην πράξη αυτή η εξέλιξη είναι πύρρειος νίκη αφού οι ρώσοι ελέγχουν τα υψώματα και βομβαρδίζουν ανηλεώς τους Ουκρανούς…

Σοκ για Ουκρανούς: Στάχτη η επίλεκτη 47η ταξιαρχία, τεράστιες απώλειες σε στρατιώτες

Η επίλεκτη 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία, είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα πιο προηγμένα δυτικά στρατιωτικά συστήματα και ηγείται της αντεπίθεσης στη νότια κατεύθυνση, έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα και μετρά χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες.
Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι The Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως η στρατιωτική αυτή μονάδα είναι εξοπλισμένη με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard και τα αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία μόλις οδήγησε την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων προς τη νότια κατεύθυνση, «υπέστη τεράστιες απώλειες», οι οποίες μεταφράζονται σε τετραψήφιο αριθμό.

Η αιτία της καταστροφής

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αιτία της καταστροφής μιας από τις πλέον επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις είναι η έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης και εξοπλισμού για τον «καθαρισμό» των ναρκοπεδίων.
Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι Times, τα δυτικά άρματα μάχης συχνά βρίσκονται να ακινητοποιούνται στα ρωσικά ναρκοπέδια, και τότε πέφτουν θύματα του ρωσικού πυροβολικού.
Η 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, γνωστή ως «Magura» σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 2022 και θεωρείται μια από τις πλέον ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού με τους στρατιώτες της να έχουν εκπαιδευτεί στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην αμερικανική βάση Grafenwöhr στη Γερμανία.

Sergei Shoigu (Ρώσος υπουργός Άμυνας): Να έρθει η κοινή λογική στην ηγεσία του Κιέβου

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu δήλωσε ότι περιμένει κοινή λογική από τον νέο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Rustem Umerov.
Ποιες είναι οι προσδοκίες;
Υπάρχει μόνο μία προσδοκία – η έλευση της κοινής λογικής τουλάχιστον σε ένα από τους βασικούς συντελεστές των Ουκρανών.
Ο Sergei Shoigu πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές δεν γνώριζαν τον Rustem Umerov.
Η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να απομακρύνει τον Alexei Reznikov ήταν αποτέλεσμα δυσφορίας για την αποτυχία της αντεπίθεσης και από τα πολλά σκάνδαλα που εμπλάκηκε ο Alexei Reznikov.

Επίθεση Ουκρανών με drones στη Μόσχα – Ζημιές στα προάστια

Μια ακόμα επίθεση με drones κατά της Μόσχας επιχείρησαν οι Ουκρανοί, με τις ρωσικές δυνάμεις να υποστηρίζουν πως κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ουκρανικά UAV αλλά και ότι υπήρξαν ζημιές στα προάστια της πόλης, κυρίως από συντρίμμια των drones που έπεσαν στο έδαφος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν νωρίς σήμερα τα ξημερώματα τουλάχιστον τρία ουκρανικά drones, τα οποία είχαν στόχο τη Μόσχα.
Βάσει του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν δύο drones πάνω από τις περιοχές Kaluga και Tver που γειτνιάζουν με την περιφέρεια της Μόσχας, και άλλο ένα που βρισκόταν στην περιοχή Istra της περιφέρειας της Μόσχας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin υποστήριξε ότι τα drones είχαν ως στόχο να πλήξουν τη Μόσχα, αναφέροντας πως μια αστική εγκατάσταση, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από το Κρεμλίνο, υπέστη ζημιές από τα συντρίμμια των drones.
Ωστόσο, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά για θύματα.

Προεδρική κατοικία

Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως συντρίμμια drones κατέπεσαν στο χωριό Zavidovo, στην επαρχία της Tver.
Όπως αναφέρεται στο Zavidovo είναι η οικία των «Rus», μια επίσημη κατοικία για τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Λόγω της ουκρανικής επίθεσης, εκτιμάται πως τουλάχιστον 50 πτήσεις ακυρώθηκαν ή άλλαξαν τις ώρες αναχώρησης τους από τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, τα οποία πλέον λειτουργούν κανονικά.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ουκρανοί έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις τους με drones τόσο κατά της Μόσχας όσο και κατά της Κριμαίας.

Ο Zelensky επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες ταξιαρχίες

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky επισκέφθηκε τα σημεία φιλοξενίας των ταξιαρχιών των ενόπλων δυνάμεων στα ελεγχόμενα από το Κίεβο περιοχές του Donetsk.
«Επισκεπτόμαστε τις μάχιμες ταξιαρχίες ως μέρος της επιχειρησιακής και τακτικής ομάδας του Donetsk, 8 ταξιαρχίες» τόνισε ο Zelensky προσθέτοντας ότι έλαβε αναφορές για προβλήματα εφοδιασμού και κινήτρων των στρατιωτών.
Στις 15 Αυγούστου, ο Zelensky επισκέφθηκε θέσεις στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα της περιφέρειας Zaporizhia και, στις 14 Αυγούστου, επισκέφτηκε θέση στην κατεύθυνση Bakhmut.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός κάνει μάταιες επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν πάνω από 43.000 στρατιώτες και περίπου 5.000 οχήματα σε δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένων 26 αεροπλάνων και 25 τανκς Leopard.

Hill: Η Δύση καταστρέφει την Ουκρανία, δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι αλλά ξεδιάντροπος αφανισμός

Η Δύση τροφοδοτεί την ουκρανική σύγκρουση, αγνοώντας τις απώλειες, τόνισε ο D. McKinnon, πρώην ειδικός βοηθός στο Πεντάγωνο υπό τον Μπους, επισήμανε σε άρθρο του στην εφημερίδα Hill
Πρέπει να αναθεωρηθεί τώρα η στρατηγική της μάχης «πόλεμος μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία για τις μεγάλες απώλειες των Ουκρανών.
Η τρέχουσα σύγκρουση δεν είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και όχι μια θεωρητική άσκηση, αλλά μια ξεδιάντροπη καταστροφή των ανθρώπινων ελπίδων, ονείρων και του μέλλοντος», έγραψε ο D. McKinnon.
Σημείωσε ότι αυτοί που σπρώχνουν την Ουκρανία σε σύγκρουση δεν θα σταματήσουν και δεν θα εγκαταλείψουν τη στρατηγική της μάχης «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».
Επιπλέον, πρόσθεσε ο McKinnon, αυτοί που προκαλούν την κρίση ανήκουν στην προνομιούχα τάξη, ενώ αυτοί που υποφέρουν λόγω των πράξεών τους ανήκουν στην κατώτερη τάξη.

Global Times (Κίνα): Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανία… καταστρέφοντας την, ρίχνουν λάδι στην φωτιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούν την ουκρανική σύγκρουση και αυτό οδηγεί στην καταστροφή της Ουκρανίας ανέφεραν οι Global Times.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να διοχετεύουν όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία για να παρατείνουν τις μάχες και να μεγιστοποιήσουν τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Δεν υπάρχει όριο σε αυτές τις αμερικανικές αποφάσεις, και ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ρίχνουν λάδι στη σύγκρουση, αγνοώντας εντελώς την ανθρωπιστική κρίση και τους αυξανόμενους κινδύνους από την άνοδο της τρομοκρατίας», τόνισαν οι Global Times.
Ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Ρωσικών Σπουδών, σημείωσε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στοχεύουν στην όξυνση της αντιπαράθεσης και όχι στην προώθηση της ειρήνης.
Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε αύξηση των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια και σε σημαντική διέρυνση της σύγκρουσης.

Figaro: Ο ζήλος του Zelensky να πολεμήσει μέχρι το πικρό τέλος, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, εκνευρίζει τις ΗΠΑ

Η επιθυμία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να συνεχίσει τη σύγκρουση μέχρι να «νικήσει» εκνευρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η Γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Είναι απολύτως πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να θέλουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Στις ΗΠΑ επικρατεί εκνευρισμός για την εμμονή του Zelensky να κερδίσει τον πόλεμο με την Ρωσία.
Σύμφωνα με την Le Figaro, αυτό φάνηκε πιο ξεκάθαρα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. «Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Zelensky άσκησε υπερβολική πίεση στους Αμερικανούς να συμφωνήσουν με τις απόψεις του – την σχεδόν άμεση είσοδο της Ουκρανίας στη συμμαχία, την οποία οι ΗΠΑ δεν ήθελαν, αυτό εκνεύρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Handelsblatt: Τα ναρκοπέδια αποτελούν την ταφόπλακα των Ουκρανικών σχεδίων, υπονομεύουν το ηθικό

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, μία από αυτές είναι η μεγάλη έκταση των ναρκοθετημένων πεδίων, τόνισε η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt…
«Νάρκες στο έδαφος, ένας τεράστιος αριθμός drones στον ουρανό: ο ουκρανικός στρατός κινείται αργά.
Αυτό υπονομεύει το ηθικό του στρατού ανέφερε η Handelsblatt.
Η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες…
Οι ελπίδες για μια γρήγορη προέλαση στην Αζοφική Θάλασσα και διάσπαση στο ρωσικό μέτωπο έχουν ήδη δώσει τη θέση τους στην πραγματικότητα ενός πολέμου φθοράς».

dikGAZETE (Τουρκική εφημερίδα): Η Ουκρανία και η Ευρώπη οι δύο μεγάλοι χαμένοι του πολέμου στην Ουκρανία

Οι ηττημένοι της ουκρανικής σύγκρουσης είναι η ίδια η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το τουρκικό dikGAZETE.
«Η Τουρκία κατανοεί ότι από γεωπολιτική άποψη, υπάρχουν δύο μεγάλοι χαμένοι στην Ουκρανία: ο πρώτος χαμένος είναι η ίδια η Ουκρανία και ο δεύτερος είναι η Ευρώπη και, κατά συνέπεια, η Γερμανία.
Στην Τουρκία, όπως όλος ο κόσμος, το βλέπει».
Σημείωσε ότι ο αγγλοσαξονικός κόσμος είχε εκπληρώσει τον «κύριο στόχο» του – να αποτρέψει την ενοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με τις ρωσικές πρώτες ύλες.
Γι’ αυτό, οι χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα η Γερμανία , έχουν εισέλθει σε μια περίοδο ύφεσης και βιομηχανικής παρακμής.
Οι δυτικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των τιμών της ενέργειας και άνοδο του πληθωρισμού λόγω της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της πολιτικής εγκατάλειψης των ρωσικών καυσίμων.

New York Times: Μια αιτία για τις απώλειες των Ουκρανών στο μέτωπο είναι η διαφθορά

Η διαφθορά στην Ουκρανία οδηγεί στο θάνατο τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επισήμαναν οι New York Times με αναφορά στη διευθύντρια του ουκρανικού Κέντρου Καταπολέμησης της Διαφθοράς D. Kaleniuk.
«Η διαφθορά μπορεί να σκοτώσει.
Ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά προστατεύουμε τα δημόσια ταμεία, ο στρατιώτης θα είναι είτε οπλισμένος είτε άοπλος».
Ο Volodymyr Zelensky έχει αναφέρει ότι θέλει να εξισώσει τη διαφθορά με την προδοσία κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
Σημείωσε ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα μπορούσε να κατατεθεί στη βουλή στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με το νόμο της Ουκρανίας, η προδοσία κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου προβλέπει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η δυναμική επιστροφή του τουρκικού Bayraktar TB2 αιφνιδίασε τους ρώσους

Εβδομάδες μετά τις αναφορές ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 είχαν εξαφανιστεί από τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία, αφού είχαν καταρριφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις… το drone τουρκικής προέλευσης έκανε δυναμική επιστροφή καταστρέφοντας ένα ρωσικό περιπολικό και ένα στρατιωτικό φορτηγό στην περιοχή Kherson.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, καταστράφηκε ένα ρωσικό περιπολικό σκάφος KS-701 Tunet-class, το οποίο χτυπήθηκε από τα φημισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης TB2 Bayraktar (UCAV).
Το περιπολικό σκάφος χτυπήθηκε ενώ 6 στρατιώτες αποβιβάζονταν.
Το σύστημα OSINT και το Naval Analyst HI Sutton ανέφεραν ότι η έκδοση του σκάφους K-702 που φαίνεται στο βίντεο είχε εξωλέμβιες μηχανές και μια καταπακτή στο μπροστινό μέρος της καμπίνας.
Η στάνταρ έκδοση, αντίθετα, έχει εσωλέμβιους κινητήρες και διαφορετική καμπίνα, σημείωσε.
Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ένας άλλος ιστότοπος ανοιχτού κώδικα ο «Oryx» ανέφερε ότι έως και 20 Bayraktar TB2 εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία με την Ουκρανία και να λειτουργούν ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας

Rogov (Zaporizhia): Οι Ουκρανοί αφήνουν τους νεκρούς τους στο πεδίο της μάχης, γεμίσαμε πτώματα

Η διοίκηση των ουκρανικών στρατευμάτων απαγορεύει την περισυλλογή των σορών στρατιωτών από το πεδίο της μάχης, δήλωσε ο Rogov, επικεφαλής του δημόσιου κινήματος της Zaporizhia «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία».
«Τα πεδία των μαχών είναι κυριολεκτικά γεμάτα με πτώματα Ουκρανών στρατιωτών που κανείς δεν τα παίρνει.
Απλώς τα αφήνουν εκεί επειδή είναι εξαντλημένοι, οπότε ρώσοι αναλαμβάνουν την περισυλλογή.
Η αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Zaporozhye ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου.
Σήμερα, οι πιο σκληρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή των χωριών Robotyne και Verbovoye στην κατεύθυνση Orekhovskoye και Urozhaynoye στην προεξοχή Vremevsky.
Στους τρεις μήνες από την έναρξη της αντεπίθεσης, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να διαπεράσουν την πρώτη γραμμή άμυνας του ρωσικού στρατού και να καταλάβουν τις οχυρωμένες περιοχές.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις έπεσαν στην παγίδα του Robotyne

Ουκρανικά στρατεύματα στο χωριό Robotyne, στην περιοχή της Zaporizhia εγκλωβίστηκαν στα ρωσικά πυρά.
Τώρα το Robotyne είναι ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο χωριό…
Η ιστορία με το Robotyne επαναλαμβάνει την ιστορία με το Pyatikhatki, όπου ο Ουκρανικός στρατός, στην πραγματικότητα, εγκλωβίστηκε στα ρωσικά πυρά και έτσι έμεινε το Pyatikhatki γκρίζα ζώνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρωσικά στρατεύματα προκαλούν μαζικά πλήγματα σε ομάδες επίθεσης που πλησιάζουν στο Robotyne, εμποδίζοντάς τες να καταλάβουν πλήρως το χωριό και να σπάσουν τη γραμμή άμυνας.
«Οι απώλειες του εχθρού είναι απλώς κολοσσιαίες»…

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Το ουκρανικό ελαφρύ πεζικό έχει προχωρήσει σε θέσεις πέρα από τις αντιαρματικές τάφρους και τα αντιαρματικά εμπόδια με τα δόντια του δράκου που αποτελούν το σημερινό ρωσικό αμυντικό στρώμα πριν από την ουκρανική προέλαση στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia, και οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να κρατήσουν αυτές τις θέσεις.
Το ISW δεν είναι διατεθειμένο να αξιολογήσει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει αυτό το ρωσικό αμυντικό στρώμα απουσία παρατηρούμενου ουκρανικού βαρέως εξοπλισμού σε αυτές τις περιοχές.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σε θέσεις που βρίσκονται ανατολικά των ρωσικών αντιαρματικών τάφρων και των εμποδίων με τα δόντια του δράκου που αποτελούν μέρος μιας άμυνας τριών επιπέδων αμέσως δυτικά του Verbove (18 χλμ νοτιοανατολικά του Orikhiv)

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να επεκτείνουν τα ναρκοπέδια στη νότια Ουκρανία μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης τον Ιούνιο.
Το Βρετανικό Ινστιτούτο (RUSI) ανέφερε ότι η ρωσική διοίκηση αποφάσισε κατά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να παραβιάσουν εύκολα το ρωσικό δογματικό ναρκοπέδιο βάθος 120 μέτρων, οδηγώντας τις ρωσικές δυνάμεις να στοχεύουν να αυξήσουν το βάθος των ναρκοπεδίων τους έως 500 μέτρα.
Το RUSI δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη πυκνότητα ναρκοπεδίων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των αντιαρματικών ναρκών τοποθετώντας δύο νάρκες μαζί…
Οι επιχειρήσεις της Ουκρανίας σε αρκετούς τομείς του μετώπου πιθανότατα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από την στρατηγική των ρώσων να επεκτείνει τα ναρκοπέδια

Συνεχίζεται η προέλαση των ρώσων σε Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 4 Σεπτεμβρίου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο και η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Novoyehorivka (16 χλμ νοτιοδυτικά του Svatove) και στην Bilohorivka (12 χλμ νότια της Kreminna).
Ο Εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων Ilya Yevlash δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να ενισχύουν τις θέσεις τους κοντά στη Novoyehorivka και έχουν σταματήσει να εισβάλλουν σε ουκρανικές θέσεις στην περιοχή.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στη Novoyehorivka και ανατολικά της Petropavlivka (7 χιλιόμετρα ανατολικά του Kupyansk).
Η τακτική κατάσταση κοντά στο Synkivka (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στην Petropavlivka ήταν σταθερή…
Άλλες πηγές τόνισαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο ενός απροσδιόριστου αριθμού ουκρανικών θέσεων και προχώρησαν 2 χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση του Kupyansk….
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν προχώρησαν.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις βόρεια του Tverdokhlibove (17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Svatove).

Μάχες δυτικά από το Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut και προχώρησαν στις 4 Σεπτεμβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν ανατολικά του Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut)
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut αλλά δεν σημείωσαν επιβεβαιωμένα κέρδη στις 4 Σεπτεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βόρεια της Klishchiivka και κοντά στο Kurdyumivka και την Ozaryanivka (14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές πηγές ανέκτησαν απροσδιόριστες χαμένες θέσεις κοντά στην Kurdyumivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν κέρδη κοντά στο Klishchiivka και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις πίσω από το Berkhivka (6 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut)

Μάχες στα σύνορα Donetsk με Zaporizhia

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική συνοριακή περιοχή του Donetsk – ανατολικής περιφέρειας Zaporizhia στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν προχώρησαν.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Pryyutne (15 χλμ. νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη μεθοριακή περιοχή δυτικού Donetsk -ανατολικής περιφέρειας Zaporizhia στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν σημείωσαν επιβεβαιωμένα ή ισχυριζόμενα κέρδη.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Pryyutne.
Στοιχεία του 218ου Συντάγματος Αρμάτων (127η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, 5η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή) επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Staromayorske (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka)…

Κέρδη των Ουκρανών στην Νότια Zaporizhia

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 4 Σεπτεμβρίου και σημείωσαν σημαντική τακτική προέλαση.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν νότια του Robotyne (9 χλμ νότια του Orikhiv) και δυτικά του Verbove (18 χλμ νοτιοανατολικά του Orikhiv).
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν κοντά στο Robotyne και το Verbove, ενώ άλλες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι επιθέσεις ήταν ανεπιτυχείς…
Αρκετές ρωσικές πηγές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι το νότιο τμήμα του Robotyne αμφισβητείται και ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν αμυντικές θέσεις στα νότια προάστια του οικισμού…

Γεωτοποθετημένα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 26 Αυγούστου δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν νοτιότερα του Kamianske (30 χλμ νοτιοδυτικά του Orikhiv) από ό,τι είχε παρατηρηθεί προηγουμένως, υποδηλώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν λιγότερο έλεγχο στη γύρω περιοχή.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «βελτίωσαν την τακτική τους κατάσταση» κοντά στο Robotyne και το Verbove στις 4 Σεπτεμβρίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου δείχνει στοιχεία του σχηματισμού «Osman» Spetsnaz να πολεμάει κοντά στο Verbove.
Οι ρώσοι ισχυρίστηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τέσσερα ουκρανικά σκάφη με ομάδες αποβίβασης που κινούνταν προς το ακρωτήριο Tarkhankut στην Κριμαία…

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_42023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_September_42023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_42023.png
Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_September_42023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_September_42023.png

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube