Μία νέα δυνατότητα των drones, το χρονόμετρο αυτοκαταστροφής, φαίνεται πως προσπαθούν να αξιοποιήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις κατά της Μόσχας, καθώς σε πρόσφατη επίθεση το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εξερράγη ώρα μετά την πρόσκρουσή του στο έδαφος.

Το χαρακτηριστικό αυτό θα μπορούσε να προσθέσει μια νέα διάσταση στον πόλεμο με την χρήση των drones, όπως σχολίασε το ρωσικό Baza, μεταδίδοντας την είδηση ότι την Κυριακή εντοπίστηκε ένα drone σε αγρόκτημα στη ρωσική περιοχή Νοβουσμάνσκι, στην περιφέρεια Βορονέζ νότια της Μόσχας.

Το ρωσικό μέσο δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφίες του drone που εντοπίστηκε σε ένα χωράφι κοντά σε μια στάση λεωφορείου στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Βορονέζ και Νοβοβορόνεζ.

Σύμφωνα με το Baza, το drone ανατινάχθηκε όταν εξετάστηκε από μέλη της Εθνοφρουράς της Ρωσίας. «Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να εκτοξεύουν drones που αυτοκαταστρέφονται», προκαλώντας έκρηξη «λίγες ώρες μετά την προσγείωσή τους» στο έδαφος.

Κατά το συγκεκριμένο περιστατικό δεν φαίνεται να υπήρξε κάποιος τραυματισμός, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό μέσο. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον άλλες δύο παρόμοιες περιπτώσεις με drones που καταστράφηκαν με αυτό τον τρόπο.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τα drones είναι εξοπλισμένα με χρονόμετρο αυτοκαταστροφής», αναφέρει το Baza, προσθέτοντας ότι «περνούν αρκετές ώρες από τη στιγμή που προσγειώνεται μέχρι την έκρηξη».

Πώς πυροδοτείται

Μιλώντας στο Newsweek, ο προγραμματιστής UAV για την άμυνα και την ασφάλεια Steve Wright απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για τα drones «Beaver», τα ουκρανικά drones-καμικάζι. Με βάση τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Baza, είπε, το συγκεκριμένο drone είναι μικρότερο και έχει διαφορετικό σχεδιασμό από το «Beaver».

«Ωστόσο, όπως το Beaver, έχει έναν βενζινοκίνητο εμβολοφόρο κινητήρα, ο οποίος θα του έδινε αυτονομία έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα», πρόσθεσε. «Το μικρότερο μέγεθός του σημαίνει επίσης ότι θα μπορούσε να εκτοξευθεί από οπουδήποτε, όπως το πίσω μέρος ενός φορτηγού ή ενός χωραφιού. Επομένως, αυτό είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς η Ουκρανία επεκτείνει σαφώς τις δυνατότητές της όσον αφορά τα drone».

Η καθυστέρηση στην έκρηξη θα μπορούσε να εξηγηθεί από μια αυτοσχέδια εκρηκτική παγίδα (booby trap) που έχει ενσωματωθεί στη συσκευή, που πιθανόν να πυροδοτείται από ένα χρονόμετρο ή από τη μετακίνηση του drone, συνέχισε ο Wright.

«Μέχρι να δω ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό, θα υποθέτω ότι οι άτυχοι Ρώσοι φρουροί που ήρθαν να το επιθεωρήσουν πυροδότησαν κατά λάθος μια επαφή ή μια αλλαγή σε αυτό», πρόσθεσε.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) έχουν βρει ευρεία χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις με drones στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο, ωστόσο, η Ουκρανία δεν συνηθίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις που πραγματοποιούνται σε ρωσικό έδαφος.

Πάντως ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ, μιλώντας στον Economist, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις με drone για να εξαντλήσει τη ρωσική αεράμυνα και να απενεργοποιήσει και να καταστρέψει στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τα UAV «θα κάνουν σίγουρα ευκολότερες τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των εδαφών μας» και θα απωθήσουν Ρώσους πολίτες από τη ζώνη άνεσής τους, είπε.

Ναυτεμπορική