Οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν στη Μάλτα κοινό βηματισμό αναφορικά με το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ροών. Στο επίκεντρο της Συνόδου των MED9, βρίσκεται η φύλαξη των συνόρων, η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την έναρξη των εργασιών συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Για το μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, την συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορούμε μόνοι μας να καθορίζουμε ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε και όχι οι διακινητές».

«Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο. «Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά με τους δικούς μας όρους».

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς είναι σε εξέλιξη εντός ΕΕ η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αρκετές διαφωνίες και χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει κοινή γραμμή Βορρά-Νότου.

Για την κλιματική αλλαγή

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή όπως και στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός μιλά για την ανάγκη για μία στρατηγική απάντηση της ΕΕ, για τη διάθεση πρόσθετων πόρων με έμφαση στο ταμείο αλληλεγγύης και στο αγροτικό αποθεματικό, αλλά και για ανάγκη για λύσεις έξω από τα συνήθη πλαίσια.

«Να διασφαλίσουμε ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για την μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος και τη βραχυπρόθεσμη λύση των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια ισορροπία», σημείωσε και έθιξε το θέμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Επισήμανε ότι όταν προκύπτουν τέτοιες καταστροφές σε ορισμένες χώρες το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται και έφερε ως παράδειγμα τη Λιβύη όπου είχαν 20.000 θανάτους από την ίδια κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τους εταίρους του για τη βοήθεια τους κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Κύπρο για την επόμενη συνάντησή τους και είπε ότι η σημερινή σύνοδος ήταν επιτυχής και παραγωγική μορφή συνεργασίας.

Το τετ α τετ με τον Μακρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου EUMED9, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών, προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

ΠΗΓΗ: tovima.gr