Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 9 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Ερντογάν σε ρόλο προπαγανδιστή του Πούτιν και της Ρωσίας στους G-20

Ο Ερντογάν σε ρόλο προπαγανδιστή του Πούτιν και της Ρωσίας στους G-20

Επανασυνδέστε την Ρωσία με το SWIFT

Έκκληση Ερντογάν προς τους G-20: Επανασυνδέστε την Ρωσία με το SWIFT, εξασφαλίστε τις εξαγωγές, για να επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών

Η Τουρκία ζητά από τους παγκόσμιους ηγέτες να διευκολύνουν την ασφάλιση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από την Lloyd’s of London και να επανασυνδέσουν τη Μόσχα με το σύστημα SWIFT για διεθνείς πληρωμές

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan παρότρυνε αρκετούς από τους ηγέτες της Ομάδας των 20 να ικανοποιήσουν μέρος των απαιτήσεων της Ρωσίας για την αναβίωση της συμφωνίας που επέτρεψε τις ουκρανικές αποστολές σιτηρών και χαλάρωσε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Erdogan, ο οποίος βοήθησε στη διαμεσολάβηση για την αρχική πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας το 2022, κάνει την προσπάθεια αυτή σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Νέο Δελχί αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η Τουρκία είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει τις αποστολές στο πλαίσιο της συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, από την οποία η Μόσχα παραιτήθηκε τον Ιούλιο, αλλά ο Erdogan απέτυχε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να επανέλθει στη συμφωνία σε συνομιλίες στο Σότσι της Ρωσίας τη Δευτέρα.

Eξασφάλιση ρωσικών εξαγωγών

Η Τουρκία ζητά από τους παγκόσμιους ηγέτες να διευκολύνουν την ασφάλιση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από την Lloyd’s of London και να επανασυνδέσουν τη Μόσχα με το σύστημα SWIFT για διεθνείς πληρωμές, σύμφωνα με τρεις Τούρκους αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι τα όρια που έχουν επιβληθεί περιορίζουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Μόσχας και έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για χαλάρωση των κυρώσεων.

Η Ρωσία έχει απορρίψει και έναν συμβιβασμό που πρότεινε ο ΟΗΕ, για τη δημιουργία μιας θυγατρικής της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, και να την εισάγει στο SWIFT, δήλωσαν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Είπαν ότι η Τουρκία αναφέρει συχνά την κατάσταση των συνομιλιών για τα σιτηρά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Η Άγκυρα προσπαθεί να βρει συναίνεση σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τη συμφωνία, πρόσθεσε ένας Ινδός αξιωματούχος.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των προμηθειών από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο έχει συμβάλει σε εβδομάδες αστάθειας στις παγκόσμιες τιμές του σιταριού, όπως και η έξαρση των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα και γύρω από αυτήν.

Η Τουρκία λέει στους ομολόγους της ότι ο τρόπος για να αναβιώσει η συμφωνία είναι να χαλαρώσουν ορισμένες κυρώσεις που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι την εμποδίζουν να εισάγει γεωργικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ ή ανταλλακτικά, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η Ουκρανία έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για μια εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή που θα περνά από την Ουκρανία μέσω των ρουμανικών χωρικών υδάτων, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Αυτή η διαδρομή, ωστόσο, θα κάλυπτε δυνητικά μόνο ένα μέρος των αναγκών.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube