Ως επίσκεψη ολόκληρου του κυπριακού λαού αισθάνθηκε την επίσκεψη του δικηγόρου του Ευστάθιου Ευσταθίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Αμβούργου, ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς, ο οποίος διανύει εκεί τον τέταρτο μήνα κράτησής του, μετά την έκδοσή του από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 2 Ιουνίου.

Ο Αγιάς, ο οποίος κατηγορείται από τις γερμανικές Αρχές ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δεν κρατά κακία και επιμένει στην κοινή μοίρα και στις κοινές ιστορικές αξίες του κουρδικού και του κυπριακού λαού. Μέσω του δικηγόρου του, ο οποίος τον επισκέφθηκε, με ειδική άδεια, στις 11 Σεπτεμβρίου, εκφράζει ευγνωμοσύνη για τη στήριξη του κυπριακού λαού και την αλληλεγγύη που εδράζεται στην κοινή μας μοίρα.

Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Κενάν Αγιάς του υπενθύμισε το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους τον Σεπτέμβριο του 1955, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε ο αγώνας των Κυπρίων εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας. Σημείωσε δε πως μπροστάρηδες του πογκρόμ ήταν μέλη οργάνωσης που ονομαζόταν «Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική», υπεύθυνη και για την προετοιμασία της τουρκικής εισβολής στο νησί. Παρόλο που δύσκολα λαμβάνει νέα από την Κύπρο, ο Κενάν Αγιάς ήταν ενήμερος για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Πύλα και τις συνέδεσε, καταδικάζοντάς τες, με την ίδια διαδικασία των επιθέσεων του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων.

Σύμφωνα με τον Ευστάθιο Ευσταθίου, ο Κενάν κρατείται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στις φυλακές του Αμβούργου σε ειδικά κρατητήρια για όσους κατηγορούνται με το αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά από τρεις και πλέον μήνες, ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας δεν έχει παραλάβει τα βιβλία του, τα οποία φυλάσσονται από τις γερμανικές Αρχές ωσάν να πρόκειται για χειροβομβίδες. Ο ίδιος περνά 23 ώρες της μέρας στο κελί του και προαυλίζεται για μια ώρα, απομονωμένος. Τις μοναδικές στιγμές που διασχίζει διαδρόμους των φυλακών, έρχεται σε επαφή μόνο με Γερμανούς κρατούμενους, με τους οποίους δεν μπορεί να συζητήσει λόγω γλωσσικής διαφοράς. Κατά τα άλλα, δεν έχει κληθεί ποτέ να συμμετάσχει σε ενδιαφέροντα για τα οποία δήλωσε συμμετοχή όπως το ποδόσφαιρο.

Όπως, όμως, μας έχει συνηθίσει, σε πείσμα όλων αυτών των δυσκολιών και παρόλο που οι επαφές του με τους οικείους ή τους δικηγόρους του είναι ελάχιστες, αντιστέκεται και πιστεύει στη δικαιοσύνη. Αναμένει την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 3 Νοεμβρίου, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η Γερμανία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Σύμβαση Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όρων της έκδοσής του, ο Κενάν Αγιάς θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του, εάν καταδικαστεί, στις φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην εκδοθεί ασφαλώς στην Τουρκία για να περάσει το υπόλοιπο μέρος της ζωής του στα κελιά του καθεστώτος.

«Δεν μπόρεσαν να του σφίξουν το χέρι»

Κοινό ανακοινωθέν σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης και με αφορμή την επίσκεψη του Ευστάθιου Ευσταθίου στη Γερμανία, δημοσιοποίησαν χθες οι δικηγόροι του Κενάν Αγιάς. Σύμφωνα με τον Ευσταθίου, την Antonia von der Behrens και τον Stephan Kuhn, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα υπεράσπισης, λόγω των σκληρών αντιτρομοκρατικών νόμων που εφαρμόζονται στον Αγιάς, οι δικηγόροι δεν μπόρεσαν να του σφίξουν το χέρι, να καθίσουν σε τραπέζι μαζί του, να ανταλλάξουν έγγραφα. Ο Κενάν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη που εξακολουθεί να λαμβάνει, ενώ μίλησε για τις σκληρές συνθήκες κράτησής του.

Κύριο θέμα της συζήτησης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, ήταν το κατηγορητήριο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας που έλαβε ο Κενάν Αγιάς μόλις την περασμένη εβδομάδα. Τα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία για αυτές τις κατηγορίες είναι, για παράδειγμα, ότι υψηλόβαθμα μέλη του PKK τον διέταξαν να διοργανώσει διαδηλώσεις, ότι συγκάλεσε συναντήσεις με άλλα μέλη του PKK ή ότι επέβλεπε τη συλλογή δωρεών. Στο κατηγορητήριο δεν του αποδίδεται κανενός είδους βία ή άλλο έγκλημα. Τα στοιχεία που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν τις κατηγορίες είναι, για παράδειγμα, ότι φέρεται να ζήτησε από έναν άλλο Κούρδο να επισκεφθεί έναν τρίτο Κούρδο που έτυχε να βρίσκεται στο νοσοκομείο. Ή ότι φέρεται να επέβλεψε την είσπραξη χρημάτων επειδή κάποιος του είχε πει στο τηλέφωνο ότι δεν είχε λάβει φαγητό, κάτι που ερμηνεύεται ως κωδικοποιημένη γλώσσα. Οι δικηγόροι του εξήγησαν ότι με βάση τα συγκεκριμένα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία το τεκμήριο αθωότητας δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και τι σημαίνει αυτό για την υπεράσπισή του.

Δημόσια συνάντηση στο Αμβούργο

Κατά την επίσκεψή του στη γερμανική πόλη, ο συνήγορος του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιος Ευσταθίου, συμμετείχε σε δημόσια συνάντηση για την υπόθεση, στην παρουσία της δικηγόρου Antonia von der Behrens, αλλά και της βουλευτού του γερμανικού «Die Linke», Cansu Ozdemir. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στο «Centro Sociale» του Αμβούργου με τον κ. Ευσταθίου να ενημερώνει το κοινό για τις προσπάθειες που έγιναν εναντίον της έκδοσης του Κενάν από την Κύπρο στη Γερμανία και την κ. von der Behrens για τη διαδικασία που θα ξεκινήσει εκεί από τις 3 Νοεμβρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε η κουρδικής καταγωγής Cansu Ozdemir, συμπρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του «Die Linke», η οποία μίλησε για τις προκλήσεις κατά του κουρδικού κινήματος στη Γερμανία και την τρέχουσα ένταση καταστολής η οποία έχει φτάσει σε νέα κορύφωση μετά την απαγόρευση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν το 1993. Αναφέρθηκε, επίσης, σε απελάσεις ατόμων που συνδέονται με κουρδικές οργανώσεις και υπογράμμισε ότι η γερμανική κοινωνία πρέπει να πάρει το παράδειγμα της αντίστοιχης κυπριακής και να επιδείξει αλληλεγγύη στον Κενάν Αγιάς.

Η Antonia von der Behrens ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή καταστολής σε άλλες χώρες σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, παρόλο που στην Κύπρο ή στο Βέλγιο, όπως είπε, δεν υπάρχει απαγόρευση του PKK ούτε η συμμετοχή σε αυτό θεωρείται «τρομοκρατική ενέργεια». Ο Ευστάθιος Ευσταθίου στάθηκε ιδιαίτερα στην κινητοποίηση των Κυπρίων πολιτών ενάντια στην έκδοση του Κενάν Αγιάς, δικαιολογώντας την με το «κοινό όραμα» της ελευθερίας που έχει ο κουρδικός και ο κυπριακός λαός.

Παρατηρητήριο για τη δίκη

Με τη συμμετοχή Κούρδων, Κυπρίων, αλλά και Γερμανών αλληλέγγυων, έχει συσταθεί Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κούρδου αγωνιστή, με σκοπό να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο δικαστήριο του Αμβούργου. Πρόκειται να δημιουργηθεί ιστοσελίδα, με άρθρα και ενημερώσεις στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά, ώστε να παραμείνει στο προσκήνιο η υπόθεση του Κενάν Αγιάς. Είναι θέση των συμμετεχόντων ότι η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί με την έκδοσή του στη Γερμανία, καθώς πρόκειται για υπόθεση δίωξης πολιτικών φρονημάτων, υπόθεση καταδίκης ενός ολόκληρου λαού κατ’ εντολήν της Τουρκίας και των συμμάχων της.

Φιλελεύθερος