Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 21 Σεπτεμβρίου 2023

Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό: Δεν τα “βρίσκουν” Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό: Δεν τα “βρίσκουν” Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Φωτ. REUTERS/ Yves Herman

Σε «τροχιά» σύγκρουσης οδηγείται το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το ευρωπαϊκό συμβούλιο

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Σε «τροχιά» σύγκρουσης οδηγείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του «πακέτου» του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Με προφανή στόχο να ασκήσει πιέσεις στο Συμβούλιο και την τρέχουσα ισπανική προεδρία της Ε.Ε, το κοινοβούλιο χθες αποφάσισε να αναστείλει μερικώς τις συνομιλίες εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι ηγεσίες των κρατών -μελών δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και συγκεκριμένα επί της πρότασης κανονισμού για τη διαχείριση κρίσεων, εν μέσω της έκρυθμης μάλιστα κατάστασης που επικρατεί στην Λαμπεντούζα.

«Όσο το συμβούλιο δεν καταλήγει στην κοινή διαπραγματευτική του θέση δεν θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τον διάλογο μεταξύ των θεσμών για την επίτευξη μιας συμφωνίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής από τη Βουλγαρία Ελένα Γιόντσεβα.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις και για άλλους δύο κανονισμούς, που αφορούν τη δημιουργία βάσης δεδομένων μέσω του Eurodac αλλά και του προκαταρκτικού ελέγχου (έλεγχος διαλογής) των προσώπων στα σύνορα.

«Δεν είναι μια απόφαση που λάβαμε απερίσκεπτα, αλλά είναι απαραίτητη» τόνισε η Γιόντσεβα, ύστερα από συνομιλίες που είχε χθες με εκπροσώπους της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι οι κανονισμοί αποτελούν μέρος του συνολικού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και για το οποίο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του κοινοβουλίου και του συμβουλίου. Ο αρχικός στόχος είναι να έχει υιοθετηθεί έως τον Απρίλιο, καθώς αυτό συμφωνήθηκε πέρυσι μεταξύ του κοινοβουλίου και των προεδριών της Ε.Ε. Θα πρέπει να έχει σε κάθε περίπτωση ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2024. Ευρωβουλευτές διαπιστώνουν ότι το συμβούλιο έχει ήδη καθυστερήσει 2,5 μήνες σχετικά με τους εν λόγω κανονισμούς.

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές
Και όλα αυτά ενώ την περασμένη εβδομάδα στην ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε με έναν μάλλον υπεραισιόδοξο τόνο ότι «μια συμφωνία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά» για το μεταναστευτικό.

Η διαφαινόμενη σύγκρουση κοινοβουλίου -συμβουλίου πάντως και ενώ το μεταναστευτικό βρίσκεται εκ νέου στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε – εν μέσω των συνεχιζόμενων κρίσεων με τις μαζικές ροές μεταναστών κυρίως από την Αφρική-, δημιουργεί ανησυχία σε αρκετούς στις Βρυξέλλες ότι το Σύμφωνο δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως τις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει σίγουρα πολλαπλές επιπτώσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube