Weather Icon

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Πασινιάν έτοιμος να μεταφέρει τον αρμενικό πληθυσμό στην Αρμενία

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Πασινιάν έτοιμος να μεταφέρει τον αρμενικό πληθυσμό στην Αρμενία

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν (φωτ.: Reuters)

Η μετεγκατάσταση κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να πραγματοποιηθεί, είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός

Η μετεγκατάσταση κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον είναι αδύνατο να ζήσουν στα σπίτια τους, για το σκοπό αυτό έχουν προετοιμαστεί 40 χιλιάδες θέσεις στην Αρμενία δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλ Πασινιάν σε κυβερνητική συνεδρίαση την Παρασκευή.

«Η θέση μας σχετικά με την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των συμπατριωτών μας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία είναι η ακόλουθη. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θα είναι αδύνατο να ζήσουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, που βάλλεται ως ενδοτικός.

«Αυτή τη στιγμή έτσι είναι η κατάσταση, και αν δεν βελτιωθεί, τότε αυτό το πρόβλημα θα είναι στην ατζέντα μας. Κάναμε κάποια προεργασία και τώρα έχουν προετοιμαστεί 40.000 θέσεις στην Αρμενία», είπε ο κ. Πασινιάν.

Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν, έχει συμπαγή αρμενικό πληθυσμό που υπολογίζεται στους 120.000 κατοίκους.

Ο κ. Πασινιάν διευκρίνισε ότι η μαζική έξοδος των Αρμενίων από την ιστορική τους εστία στον ορεινό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι το κύριο σχέδιο του Γερεβάν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Αρμενία ελπίζει να παραμείνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υστερα από μια πολεμική επιχείρηση-αστραπή, οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων υποχρέωσαν εντός 24 ωρών τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ να καταθέσουν τα όπλα, με αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός, που όπως είπε ο κ. Πασινιάν την Πέμπτη, εν πολλοίς τηρείται.

Το Μπακού εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής αμνηστίας στους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ που καταθέτουν τα όπλα.

Πηγή: Reuters, TASS, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube