Weather Icon

Μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Αζερμπαϊτζάν να αφήσει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Αζερμπαϊτζάν να αφήσει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα το Αζερμπαϊτζάν να αφήσει αμέσως να εισέλθει βοήθεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έδαφος που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, του οποίου το Μπακού έχει αποκλείσει τη μόνη οδό πρόσβασης και όπου η ανθρωπιστική κατάσταση προκαλεί ανησυχία τη διεθνή κοινότητα.

Εδώ και μήνες, το Μπακού μπλοκάρει τον διάδρομο του Λατσίν, τον μοναδικό οδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εγκαθιστώντας τον Απρίλιο ένα οδόφραγμα στην είσοδο αυτού του δρόμου για “λόγους ασφαλείας”.

Σε ανακοίνωση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι “ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης” στην περιοχή αυτή.

“Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για την άμεση άρση του αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν για τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, των εμπορευμάτων και των ανθρώπων”, δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ.

Κάλεσε επίσης τους αξιωματούχους των δύο πλευρών να καταλήξουν “χωρίς καθυστέρηση στην εξεύρεση συμφωνίας για τα μέσα μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης”.

Απέναντι στις διεθνείς επικρίσεις, το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι ο διάδρομος του Λατσίν δεν είναι κλειστός για τους πολίτες.

Σήμερα, το Μπακού κατήγγειλε επίσης “την άμεση ανάμιξη” της Γαλλίας και κάλεσε την πρεσβευτή της στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί μετά την αποστολή αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια προς το έδαφος αυτό, που συνοδευόταν από Γάλλους βουλευτές.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον έλεγχο του οποίου διεκδικούν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από το τέλος της δεκαετίας του 1980, ήταν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ των δυο χωρών. Στον τελευταίο πόλεμο του 2020 οι αρμενικές δυνάμεις ηττήθηκαν και το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε σημαντικά εδάφη.

Το ορεινό αυτό έδαφος κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube