Αναλύσεις
Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ο Μενέντεζ κατέστη ο φόβος και ο τρόμος του Ερντογάν

Μία εξαιρετική δημοσιογράφος του PBS τον έβαλε στη γωνία και τον εξευτέλισε… Ομολογεί ότι η σουηδική ένταξη δεν προχωρά
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL
Σε μία συγκρουσιακή συνέντευξη στην τηλεόραση του έγκυρου τηλεοπτικού σταθμού PBS, όπου η δημοσιογράφος Amna Nawaz, τον αντιμετώπισε με ιδιαίτερη σκληρότητα, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τον “πόνο”, που του προκαλεί ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Απαντώντας στην ερώτηση της έγκυρης δημοσιογράφου, η οποία έθεσε ανοικτά το μείζον ζήτημα της τουρκικής απειλής εναντίον της ελληνικής ασφάλειας, όπως την ενημέρωσε ο ίδιος ο γερουσιαστής, ο θρασύτατος Ερντογάν ισχυρίστηκε χωρίς ντροπή ότι η ισλαμική Τουρκία είναι φίλη με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Ξέχασε τις απειλές στον Έβρο και το Αιγαίο.
Κάνει πως δεν θυμάται την άναδρη τουρκική εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Και προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να αποφύγει την ερώτηση για τους ενδοιασμούς του κ. Μενέντεζ σε ότι αφορά την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην κατοχική χώρα του.
Ο Ερντογάν απάντησε ως εξής για την άρνηση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων να επιτρέψει την ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας:
“Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να είναι εξοικειωμένος ούτε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Είμαστε φίλοι με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε ο ένας εναντίον του άλλου. Φαίνεται ότι ο Menendez έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας τραβήξει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του. Αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι αυτή που φαίνεται”.
Η δημοσιογράφος του είπε ότι μίλησε με τον φιλέλληνα γερουσιαστή την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος της ανέφερε αρκετούς λόγους, για τους οποίους είναι αντίθετος στην πώληση των F-16 αυτή τη στιγμή.
Σημείωσε η Amna Nawaz απευθυνόμενη στον Ερντογάν: Απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίσατε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δεν έχετε συμμετοχή στη δυτική συμμαχία και στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ο γερουσιαστής είπε στη δημοσιογραφία: «Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας».
Σε ένα σημείο της συνέντευξης, ο Ερντογάν έδειξε τον πραγματικό αυταρχικό εαυτό του, όταν απαίτησε από τη δημοσιογράφο να μην τον διακόπτει. Αυτή συνέχισε φυσικά απτόητη, θέτοντας τις φυλακίσεις των Τούρκων συναδέλφων της, τις άδικες καταδίκες του Οσμάν Καβαλά και του Κούρδου ηγέτη, Selahattin Demirtas. Ο Ερντογάν τους χαρακτήρισε τρομοκράτες και …τελείωσε.
Όμως η δημοσιογράφος συνέχισε να τον “βομβαρδίζει” με ερωτήσεις, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να παραδεχθεί την ανάρμοστη σχέση του με τον Ρώσο αυταρχικό πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον πίεσε τόσο πολύ που ομολόγησε ότι γι’ αυτόν η Ρωσία είναι το ίδιο με τις …Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτά βεβαίως πρέπει να τα βλέπουν οι Αμερικανοί και οι λοιποί δυτικοί ηγέτες, που φοβούνται τον αυταρχικό Ερντογάν, αντί να τον έχουν τιμωρήσει παραδειγματικά.
Η συνέντευξη του Ερντογάν προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις για τον ίδιο και την Τουρκία, και εάν ο στόχος του ήταν να κερδίσει την αμερικανική κοινή γνώμη, την έχασε εντελώς.
Ήταν ανάγωγος, χωρίς σεβασμό στην Amna Nawaz, προφανώς επειδή είναι γυναίκα. Αλλά η δημοσιογράφος τίμησε χθες το βράδυ τη δημοσιογραφική οικογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν τον φοβήθηκε και δεν υποχώρησε ούτε μία στιγμή στον εκφοβισμό της, που επιχειρήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο.
- ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Amna Nawaz: Το έθνος της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι του κόσμου. Και ο πρόεδρος της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο κατεξοχήν ηγέτης της. Επανεξελέγη στο αξίωμα νωρίτερα φέτος. Ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα στην εξουσία εδώ και 22 χρόνια.
Τόσο ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όσο και των ΗΠΑ, οι διασυνδέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι σημαντικές και ζωτικής σημασίας. Αλλά ο Ερντογάν θα ακολουθήσει τον δρόμο του όταν τον βολεύει, όπως μου είπε χθες.
Καθίσαμε για μια αποκλειστική συνέντευξη στο «Τουρκικό Σπίτι» απέναντι από τα Ηνωμένα Έθνη, όπου θα μιλήσει αυτή την εβδομάδα (σ.σ.: σήμερα Τρίτη).
Πρόεδρε Ερντογάν, σας ευχαριστώ πολύ που αφιερώσατε χρόνο να καθίσετε μαζί μας. Το εκτιμώ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος Πρόεδρος: Ευχαριστώ.
Amna Nawaz: Θέλω να ρωτήσω για τα πρόσφατα σχόλια που κάνατε.
Είπατε μόλις χθες ότι η χώρα σας ενδέχεται να εγκαταλείψει την προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγουμένως ανέφεραν ανησυχίες, όπως γνωρίζετε, σχετικά με τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιδιώκετε να γίνετε μέλος της Ε.Ε. από το 1999. Είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε αυτήν την προσφορά;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (μέσω διερμηνέα): Δίνουμε μεγάλη σημασία στην απόφαση που έλαβε η Ε.Ε.
Εάν η Ε.Ε. θα έκανε ένα τέτοιο βήμα προς τα εμπρός λαμβάνοντας μια τέτοια απόφαση, θα το χαιρετούσαμε. Η Τουρκία παραμονεύει στο κατώφλι της Ε.Ε. για τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, και ήμασταν πάντα αυτάρκεις. Ποτέ δεν βασιστήκαμε σε συνεισφορές ή υποστήριξη που λάβαμε από την ΕΕ, επομένως δεν είναι καν απαραίτητο για εμάς.
Amna Nawaz: Τον Ιούλιο, προτείνατε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δεχτεί την Τουρκία στην Ε.Ε. αν ήθελε να δει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Κατά την άποψή σας, αυτά τα δύο ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πρώτα και κύρια, η θέση της Σουηδίας και η σημερινή μας θέση εντός της Ε.Ε. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι ήμασταν έτοιμοι να υποστηρίξουμε την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Σουηδία υποτίθεται ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, επειδή στους δρόμους της Στοκχόλμης βλέπουμε ακόμα τρομοκράτες να περιφέρονται ελεύθερα.
Amna Nawaz: Συμφωνήσατε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ωστόσο, να προωθήσετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο, σωστά; Αναμένετε λοιπόν να το αναλάβουν αυτό όταν θα ξανασυναντηθούν στις αρχές Οκτωβρίου;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αξιολογείται από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και εκεί πρόκειται να επικυρωθεί τελικά.
Amna Nawaz: Όταν λέτε ότι, τελικά, θα εξεταστεί, πιστεύετε ότι θα συμβεί όταν ξανασυγκεντρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου; Πότε αναμένετε πότε το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αυτό είναι μέρος της ατζέντας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Η Συνέλευση θα δει την κατάσταση στο πλαίσιο του δικού της ημερολογίου. Η πρόταση αυτή θα έρθει προς ψήφιση από τους βουλευτές.
Amna Nawaz: Λοιπόν, για να είμαι ξεκάθαρη, δεν σας ακούω να δεσμεύεστε ότι αυτό είναι κάτι που βλέπετε να το αναλαμβάνουν σύντομα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Για να συμβεί αυτό, φυσικά, η Σουηδία θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους της Στοκχόλμης και θα πρέπει να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, γιατί θα είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό να δει αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Η Σουηδία φαινομενικά προέβη σε νομοθετικές τροποποιήσεις, αλλά δεν είναι αρκετές.
Amna Nawaz: Τι γίνεται με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία; Πιστεύετε ότι αυτό συνδέεται με την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;
Επειδή την προηγούμενη μέρα που συμφωνήσατε να προωθήσετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο σας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε αυτήν την πώληση F-16. Κατά τη γνώμη σας, συνδέονται τα δύο ζητήματα;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να σχετίζονται, γιατί ενώ, κατά κύριο λόγο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι αυτό το θέμα ήταν συνδεδεμένο με το Κογκρέσο, θα λέγαμε πάντα, εντάξει, έχουμε το Τουρκικό Κοινοβούλιο.
Άρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την προσφορά, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε.
Amna Nawaz: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτήν την πώληση F-16. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.
Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και αναφέρει αρκετούς λόγους που είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίσατε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, μη συμμετοχή στη δυτική συμμαχία και μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Και είπε: «Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας».
Τι λέτε για αυτό;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να είναι εξοικειωμένος ούτε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Είμαστε φίλοι με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε ο ένας εναντίον του άλλου. Φαίνεται ότι ο Menendez έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας τραβήξει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του. Αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι αυτή που φαίνεται.
Amna Nawaz: Τι πιστεύετε για τις ανησυχίες του γερουσιαστή, ειδικά υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία στον ίδιο βαθμό με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και άλλα μέλη της Ε.Ε.;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που τα μέλη της Ε.Ε. κάνουν;
Η Τουρκία έχει διαφορετική θέση στον κόσμο. Και η Ε.Ε., τα κράτη μέλη της, έχουν διαφορετικές θέσεις. Η Ρωσία τυγχάνει να είναι ένας από τους πιο στενούς μου γείτονες. Και έχουμε κοινή ιστορία. Και, ομοίως, έτσι συνεχίζεται η τρέχουσα διαδικασία. Ξεκινήσαμε τον διάδρομο των σιτηρών. Συνολικά, 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξήχθησαν στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας τη Μαύρη Θάλασσα.
Και δεν το κάναμε αυτό μόνο και μόνο επειδή η Ε.Ε. μας ζήτησε να το κάνουμε. Ήταν μια ανθρωπιστική υποχρέωση που αναλάβαμε.
Amna Nawaz: Αλλά η Μόσχα αρνήθηκε αυτή τη συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Και μετά τη συνάντησή σας στις αρχές Σεπτεμβρίου με τον Πούτιν, δεν συμφώνησε να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Μπορείτε να μας πείτε γιατί απέτυχε;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το ζητήσαμε και είπε ότι θα στείλει ένα ακόμη εκατομμύριο τόνους σιτηρών.
Amna Nawaz: Ξέρετε πότε θα συμβεί αυτό; Γιατί όπως καταλαβαίνουμε, αυτές οι εξαγωγές δεν έχουν επανεκκινήσει.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Είπε ότι επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα και παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις.
Amna Nawaz: Και τον εμπιστεύεστε ότι θα εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν έχω κανένα λόγο να μην τον εμπιστευτώ.
Στο βαθμό που η Δύση είναι αξιόπιστη, η Ρωσία είναι εξίσου αξιόπιστη. Τα τελευταία 50 χρόνια, περιμένουμε στο κατώφλι της Ε.Ε. και, αυτή τη στιγμή, εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι τη Δύση.
Amna Nawaz: Και σε τι βασίζεται αυτό; Επειδή υπάρχουν αρκετοί επικριτές που θα εξετάσουν την ηγεσία του Προέδρου Πούτιν και θα πουν ότι δεν πρέπει να τον εμπιστεύονται, ότι ακόμη και η συνέχιση της συγκράτησης της συμφωνίας για τα σιτηρά του επιτρέπει μεγαλύτερη μόχλευση για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν συμφωνώ.
Οι μισές από τις προμήθειες φυσικού αερίου μου προέρχονται από τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αλληλεγγύη. Κάνουμε αμοιβαία βήματα μπροστά και συνεργαζόμαστε και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα με τη Ρωσία.
Amna Nawaz: Τι γίνεται με τον πόλεμο, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία; Μιλήσατε για αυτό; Καταλαβαίνεις πώς το βλέπει; Πιστεύει ο Πρόεδρος Πούτιν ότι κερδίζει αυτόν τον πόλεμο;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν μπορώ να πω. Δεν μιλήσαμε για αυτό.
Αλλά πρέπει να είμαι πολύ σαφής και πολύ ειλικρινής. Είναι προφανές ότι αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ. Και για να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, θα θέλαμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Και ο κ. Πούτιν είναι στην πραγματικότητα με το μέρος του τερματισμού αυτού του πολέμου το συντομότερο δυνατό.
Amna Nawaz: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο; Τίποτα από όσα έχουμε δει στο πεδίο της μάχης δεν το δείχνει αυτό.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Απλώς λαμβάνω υπόψη τα λόγια του αρχηγού.
Και ο κ. Πούτιν είναι με το μέρος του να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Αυτό είπε. Και πιστεύω τις παρατηρήσεις του.
Amna Nawaz: Πιστεύετε ότι η Ουκρανία θα πετύχει να εκδιώξει τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας; Και είναι αυτός ένας στόχος που υποστηρίζετε;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πίσω το 2014, είχα ορισμένες συζητήσεις και συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν για την Κριμαία. Και δεν είχα επιτυχία στις διαβουλεύσεις μου. Και δεν μπόρεσα να τους κάνω να αποσυρθούν από την Κριμαία.
Και νομίζω ότι ούτε προς το παρόν θα είναι δυνατό. Νομίζω ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Amna Nawaz: Πόσο καιρό βλέπετε να συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος; Και πώς τον βλέπεις να τελειώνει;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Είναι αδύνατο για μένα να σας δώσω ένα ημερολόγιο για το πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος ή πόσο θα διαρκέσει. Μόνο οι ηγέτες των δύο χωρών θα μπορούν να σας πουν.
Amna Nawaz: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για μια μεγαλύτερη εικόνα, βλέπετε περισσότερα οφέλη στη σχέση του έθνους σας με τη Ρωσία ή με τις ΗΠΑ;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη, γιατί ο τρόπος με τον οποίο ασχολούμαι με την πολιτική, στο μέτρο του δυνατού, έχει να κάνει με την καθιέρωση επαφών με τα έθνη σε όλο τον κόσμο με βάση ένα σενάριο win-win.
Όπως έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ομοίως, θα έχω καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. Θα συνεχίσω να έχω σχέση με την Ε.Ε. τα κράτη μέλη βασίζονται επίσης στην ίδια προσέγγιση, win-win.
Amna Nawaz: Υπήρξαν αρκετές συλλήψεις υψηλού προφίλ και ορισμένες πρόσφατες καταδίκες στη χώρα σας για τις οποίες ήθελα να σας ρωτήσω και που έχουν κερδίσει τη διεθνή προσοχή.
Υπήρχε ένας πρώην δημοσιογράφος ονόματι Sedef Kabas που κατηγορήθηκε ότι σας προσέβαλε σε tweets. Υπήρχε ένας ακτιβιστής ονόματι Osman Kavala που καταδικάστηκε μόλις τον Απρίλιο σε ισόβια κάθειρξη, ένας άλλος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Selahattin Demirtas, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης από το 2016.
Και οι επικριτές σας θα πουν ότι η φυλάκιση πολλών από αυτούς τους ανθρώπους δίνει την εντύπωση ότι θέλετε να φιμωθούν, ότι κατά κάποιο τρόπο σας απειλούν. Απειλείστε λοιπόν από αυτούς τους ανθρώπους;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Γιατί σε ενδιαφέρει τόσο αυτό; Η Τουρκία έχει κράτος δικαίου. Τέτοιες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο από το δικαστικό σώμα. Και αν αυτό έχει αποφασίσει να κάνει η δικαιοσύνη, ας γίνουν σεβαστές και ας εκτελεστούν οι αποφάσεις ή οι κρίσεις της δικαστικής εξουσίας.
Δεν είμαι σε θέση να υπηρετήσω στο όνομα της δικαστικής εξουσίας. Αυτός ο άνθρωπος στον οποίο αναφέρεστε ήταν χρηματοδότης σε αυτές τις διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων. Και…
Amna Nawaz: Μιλάς για τον Osman Kavala. είναι σωστό;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μιλάω για τον Οσμάν Καβάλα.
Amna Nawaz: Τι γίνεται όμως με τον Sedef Kabas; Πρέπει κάποιος να φυλακιστεί και να κατηγορηθεί για προσβολή σας με tweets;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Όχι, δεν εμπλέκομαι σε αυτό. Οι κρίσεις γίνονται από το δικαστικό σώμα και το ίδιο ισχύει και για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Είναι ένας τρομοκράτης που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και η κρίση για αυτόν τον τρομοκράτη δόθηκε ξανά από το δικαστικό σώμα.
Amna Nawaz: Θα πω τον Ευρωπαίο — συγχωρέστε τις διακοπές, κύριε. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μην διακόπτετε. Δεν έχετε δικαίωμα να διακόψετε. Δεν πρόκειται να με διακόψεις. Και σεβαστείτε με. Και θα σεβαστείτε και την κρίση του δικαστικού σώματος.
Το αμερικανικό δικαστικό σώμα είναι ένα πλήρες δικαστικό σώμα. Το ίδιο και το δικαστικό σώμα της Τουρκίας. Και πρέπει να το σεβαστείς. Είμαστε ένα κράτος δικαίου, και μέσα σε αυτό το κράτος δικαίου, έτσι ζήσαμε, και έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε.
Amna Nawaz: Πρόεδρε Ερντογάν, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων λέει ότι η Τουρκία είναι ο τέταρτος πιο μεγάλος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο.
Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι στις φυλακές στη χώρα σας;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πόσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή; Έχετε κάποια πληροφορία;
Amna Nawaz: Ναι, κύριε.
Σύμφωνα με το CPJ, ο αριθμός διπλασιάστηκε από το 2021 έως το 2022. Υπήρχαν 18 το 2021, περισσότεροι από 40 το 2022.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αν υποστήριζαν την τρομοκρατία, αυτοί που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, πού θα ζούσαν ή θα περιφέρονταν ελεύθερα σε όλο τον κόσμο;
Αυτοί οι άνθρωποι υποστήριξαν την τρομοκρατία. Υποστήριζαν την τρομοκρατία και το δικαστικό σώμα έκρινε αυτούς τους ανθρώπους.
Amna Nawaz: Εκτιμώ που απαντήσατε σε αυτές τις ερωτήσεις, κύριε.
Αν μπορώ, τι θα θέλατε να καταλάβει ο αμερικανικός λαός για την τρέχουσα σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο αμερικανικός λαός, πιστεύω, ακολουθεί την Τουρκία. Και εφόσον παράγετε υγιείς ειδήσεις και κάλυψη, νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις υγιείς πληροφορίες που ρέουν προς αυτόν.
Amna Nawaz: Πρόεδρε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ευχαριστώ. Ευχαριστώ.

Αναλύσεις
Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Ακολουθεί η Τουρκία το κινεζικό μοντέλο υπεραλίευσης;
Η υδατοκαλλιέργεια είναι μια τεράστια βιομηχανία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα

Την πιθανότητα η Τουρκία να υιοθετεί πρακτικές υπεραλίευσης παρόμοιες με αυτές της Κίνας, με στόχο οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξετάζει σε άρθρο του στο Middle East Forum ο Μάικλ Ρούμπιν με τίτλο «Ακολουθεί η Τουρκία το κινεζικό μοντέλο υπεραλίευσης;».
Ο Αμερικανός αναλυτής υποστηρίζει ότι η Τουρκία, όπως και η Κίνα, χρησιμοποιεί την υπεραλίευση όχι μόνο για οικονομικό κέρδος αλλά και ως εργαλείο για την ενίσχυση των εδαφικών της διεκδικήσεων. Η τουρκική αλιευτική βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά, από 100.000 τόνους το 2013 σε 556.000 τόνους το 2023, χάρη σε κρατικές επιδοτήσεις και την απουσία αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών. Αντίθετα, η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, περιορίζεται από ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, με την παραγωγή της να ανέρχεται σε περίπου 130.000 τόνους ετησίως.
Επιπλέον, η Τουρκία επωφελείται από χαμηλότερους δασμούς και την απουσία ποιοτικών ελέγχων στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γεγονός που της επιτρέπει να ανταγωνίζεται αθέμιτα τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Ρούμπιν προτείνει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο σε διεθνή φόρα, αντιμετωπίζοντας την τουρκική οικονομική και θαλάσσια επιθετικότητα. Υπενθυμίζεται, ότι ο Σάββας Καλεντερίδης σε σχετικό θέμα στην εκπομπή του είχε μεταφέρει κραυγή αγωνίας από Έλληνα ψαρά, ο οποίος έκανε λόγο σε επιστολή του στο Geopolitico.gr για “σχέδιο εξόντωσης της ελληνικής αλιείας”.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν:
α κινεζικά αλιευτικά τράτα δραστηριοποιούνται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες χωρών από την Κορεατική Χερσόνησο έως την Κένυα. Όταν οι χώρες διαμαρτύρονται ή απλώς απορρίπτουν τις κινεζικές προσπάθειες —όπως κάνουν οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ— το Πεκίνο προβάλλει γελοίες αξιώσεις για τα θαλάσσια ύδατα τους. Αν αυτό δεν αποθαρρύνει τα μικρότερα κράτη, τότε ο νέος στόλος ακτοφυλακής και οι μικρότερες φρεγάτες της Κίνας πυροβολούν ή εμβολίζουν αλιευτικά σκάφη. Η κινεζική υπεραλίευση έχει οδηγήσει ορισμένα αποθέματα —όπως οι γιγάντιες αχιβάδες, οι οξύρρυγχοι και οι γαρίδες— στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Άλλα είδη, όπως το κινεζικό ψάρι-paddlefish, έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Η Τουρκία σήμερα ακολουθεί τη στρατηγική υπεραλίευσης της Κίνας, τόσο για οικονομικά όσο και για ιμπεριαλιστικά οφέλη στο Αιγαίο.
Η κινεζική υπεραλίευση δεν αποτελεί απλώς οικονομικό πρόβλημα ή περιβαλλοντική τραγωδία· έχει και βαθειά αποσταθεροποιητική επίδραση. Όταν κατέρρευσε η αλιευτική βιομηχανία της Σομαλίας, πολλοί κάτοικοι στράφηκαν στην πειρατεία ή εντάχθηκαν στην Αλ Σαμπάαμπ, τη τοπική θυγατρική της Αλ Κάιντα. Σε πολλές περιπτώσεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας χρησιμοποιεί την υπεραλίευση ως μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής «σαλαμοποίησης»· η υπεραλίευση μετατρέπεται σε ασύμμετρη στρατηγική πολέμου για την ενίσχυση αξιώσεων κυριαρχίας.
Όπως η Τουρκία μιμείται τη στρατηγική «σαλαμοποίησης» της Κίνας για να προωθήσει τις ιμπεριαλιστικές της φιλοδοξίες στην Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ, έτσι ακολουθεί πλέον και τη στρατηγική υπεραλίευσης στο Αιγαίο, επιδιώκοντας οικονομικά και ιμπεριαλιστικά οφέλη.
Η υδατοκαλλιέργεια είναι μια τεράστια βιομηχανία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια συμβάλλει με περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ η τουρκική προσθέτει 3 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της Τουρκίας.
Ωστόσο, η Τουρκία επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να εξαπατήσει και να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα. Επωφελείται από κρατικές επιδοτήσεις και, όπως η Κίνα, αγνοεί περιβαλλοντικούς ελέγχους. Επιπλέον, η Άγκυρα επιδοτεί γενναία τη μεταφορά των προϊόντων της μέσω της Turkish Airlines προς περισσότερους από 50 προορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη εξαγωγής. Αυτό επιτρέπει στην Τουρκία να υποσκελίζει τον ανταγωνισμό. Οι τουρκικές εξαγωγές ψαριών κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ, χάρη σε χαμηλότερους δασμούς στις ΗΠΑ (20% έναντι 10%) και στην απουσία ποιοτικών ελέγχων για εισαγόμενα προϊόντα στην ΕΕ σε σχέση με τα εγχώρια παραγόμενα.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ —ιδιαίτερα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες αρκετά αφελείς ώστε να τους πιστεύουν.
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία φοβάται την ΕΕ, επειδή οι αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις της θα εξανέμιζαν την κερδοφορία πολλών τουρκικών βιομηχανιών και θα στερούσαν από την Άγκυρα το πλεονέκτημα που αποκομίζει μένοντας εκτός της ευρωπαϊκής εποπτείας. Ως μέλη της ΕΕ, όμως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος υποχρεούνται να τηρούν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πρακτικές. Εξάλλου, και οι δύο χώρες είναι ώριμες δημοκρατίες, όπου οι πολίτες θα αντιδρούσαν έντονα αν οι κυβερνήσεις τους προέτασσαν το βραχυπρόθεσμο ή ατομικό κέρδος έναντι της μακροπρόθεσμης ευημερίας των ιχθυαποθεμάτων και του περιβάλλοντος.
Αυτή η απόκλιση είναι φανερή σε μια σύγκριση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ιχθυοκαλλιέργειας.
Η Τουρκία αύξησε την παραγωγή της από 100.000 τόνους το 2013 σε 556.000 τόνους το 2023. Μια τέτοια αύξηση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς επιδοτήσεις και την απουσία ρυθμιστικού και περιβαλλοντικού ελέγχου. Την ίδια περίοδο, η ΕΕ και οι κρατικές ρυθμίσεις έχουν περιορίσει την ελληνική παραγωγή στους 130.000 τόνους ετησίως.
Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στηρίξουν την Κύπρο και την Ελλάδα στα διεθνή φόρα, καθώς καταγγέλλουν και αντιμετωπίζουν τον οικονομικό ιμπεριαλισμό της Τουρκίας και την παράνομη θαλάσσια δραστηριότητά της.
Αν εξεταστεί μεμονωμένα, η αυξανόμενη τουρκική εισπήδηση στα ελληνικά ιχθυαποθέματα ίσως φανεί ως μια χαμηλής έντασης διαμάχη, όπως συμβαίνει συχνά μεταξύ γειτόνων —φίλων ή αντιπάλων. Όμως, στο ευρύτερο πλαίσιο της τουρκικής θαλάσσιας επεκτατικής στρατηγικής «Γαλάζια Πατρίδα» και των αμφισβητήσεων που εγείρει στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και της στροφής της Άγκυρας σε ασύμμετρες και «γκρίζες» μορφές πολέμου, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναγνωρίσουν την τουρκική υπεραλίευση ως οικονομικό ιμπεριαλισμό και ως σκόπιμη προσπάθεια υπονόμευσης της οικονομικής βιωσιμότητας ζωτικών κλάδων των γειτονικών της χωρών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν πρέπει μόνο να βοηθήσουν στην περιπολία της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με τα ελληνικά και κυπριακά ναυτικά, ώστε να αναχαιτίζουν, να ανακόπτουν και, αν χρειαστεί, να βυθίζουν τους Τούρκους λαθραλιείς· αλλά και η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν την Κύπρο και την Ελλάδα σε διεθνή φόρα, όπου καταγγέλλουν τον οικονομικό ιμπεριαλισμό της Τουρκίας και την παράνομη θαλάσσια δραστηριότητά της.
Τέλος, η Ουάσινγκτον πρέπει να βοηθήσει την Κύπρο και την Ελλάδα να αναβαθμίσουν, εκσυγχρονίσουν και επεκτείνουν τους στόλους της ακτοφυλακής τους.
Μία Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό αρκεί· η Ανατολική Μεσόγειος δεν χρειάζεται τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιμείται τη σκέψη του Σι Τζινπίνγκ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πολέμοι έχουν ξεσπάσει για πολύ λιγότερα.
Αναλύσεις
Η Ιταλία στα Βαλκάνια: Εταίρος, Εγγυητής ή Ανταγωνιστής;
Η Ελλάδα οφείλει να το παρατηρεί όχι με αμηχανία, αλλά με οξυδέρκεια. Η πρόσφατη εμβάθυνση της ιταλο-αλβανικής συνεργασίας δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα διμερή συμφωνία: είναι μέρος ενός νέου γεωπολιτικού παζλ που αναδύεται μπροστά μας.

Γράφει η Μαριάνα Συμεωνίδη
Στις 9 Απριλίου 2025, υπογράφτηκε στο Δυρράχιο ένα φαινομενικά τεχνοκρατικό Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στη ιταλική ναυπηγική Fincantieri και την αλβανική KAYO. Όμως πίσω από τα δελτία τύπου και τις λέξεις «ανάπτυξη», «υποδομές» και «συνεργασία», αποκαλύπτεται κάτι βαθύτερο: μια νέα στρατηγική πραγματικότητα στα δυτικά Βαλκάνια και στην Αδριατική. Η Ιταλία δεν «επιστρέφει» στα Βαλκάνια – δεν έφυγε ποτέ. Αντιθέτως, χτίζει επιμελώς τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας και μεσολαβητής ισχύος, όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και έναντι της Ε.Ε., του NATO και με έμμεσες διασυνδέσεις της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή δεν είναι απλώς παρατηρητέα, αλλά κώδων κινδύνου για αναπροσαρμογή θέσεων και διεκδικήσεων. Το ερώτημα πλέον δεν είναι τι κάνει η Ιταλία με την Αλβανία, αλλά τι δεν κάνει η Ελλάδα και τι μπορεί ακόμα να κάνει προτού οι εξελίξεις την προσπεράσουν.
Ιστορικό Υπόβαθρο: Από τον Ψυχρό Πόλεμο έως τη Σύγχρονη Συνεργασία
Η σχέση Ιταλίας–Αλβανίας έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις τον τελευταίο αιώνα. Ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, η Ιταλία έβλεπε την Αλβανία ως ζωτικό χώρο επιρροής, επηρεάζοντας καθοριστικά τη δημιουργία του αλβανικού κράτους. Το 1913, οι Μεγάλες Δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Αλβανίας και καθόρισαν τα νότια σύνορά της (Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας) αφήνοντας εντός του νέου κράτους περιοχές με ελληνικό πληθυσμό (Budina and Hart, 2010). Από το 1925-1928 η Ιταλία έχτισε τα ισχυρά θεμέλια της ηγεμονίας της στην Αλβανία (Bedini, 2014) Η ιταλική επιρροή κορυφώθηκε με την κατοχή της Αλβανίας (1939–1943), γεγονός που άφησε ιστορικές μνήμες “προστασίας” αλλά και επέμβασης.
Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Αλβανία απομονώθηκε πλήρως: πρώτα από τη Γιουγκοσλαβία, έπειτα από τη Σοβιετική Ένωση (μετά το 1961) και τελικά ακόμη και από την Κίνα (μετά το 1978). Αντίθετα, η Ιταλία ήταν ιδρυτικό μέλος του NATO και πυλώνας της δυτικής συμμαχίας. Οι διμερείς σχέσεις γειτονικών, χωρισμένων από την Αδριατική χωρών, ουσιαστικά πάγωσαν, αλλά με την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1990-1991, ξεκίνησε μια νέα εποχή (Krasniqi 2012). Χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, εξουθενωμένοι από τη φτώχεια και την απομόνωση, διέφυγαν δια θαλάσσης προς την Ιταλία ζητώντας άσυλο και εργασία, θέτοντας την Ιταλία ως καταφύγιο αλλά και μεσολαβητή της Αλβανίας προς τη Δύση. Οι δύο χώρες υπέγραψαν Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας (1991), ενώ η Ρώμη πρωτοστάτησε στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στη μεταπολιτευτική Αλβανία.
Όταν η Αλβανία βυθίστηκε στο χάος το 1997 λόγω του σκανδάλου των «πυραμίδων», η Ιταλία ηγήθηκε της πολυεθνικής επιχείρησης “Alba”, αναλαμβάνοντας de facto ρόλο προστάτη της σταθερότητας (Italian Ministry of Defence). Μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι ιταλικές δυνάμεις αποκατέστησαν την τάξη, σε μια επίδειξη του πώς η Ιταλία αντιλαμβάνεται τη “μεγάλη ευθύνη της έναντι των Βαλκανίων” (Gencturk and Ozturk, 2023).
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η συνεργασία εμβαθύνθηκε:
Η Ιταλία έγινε κορυφαίος εμπορικός εταίρος και επενδυτής στην Αλβανία, ενώ υποστήριξε ενεργά την ένταξη της χώρας στο NATO, που επιτεύχθηκε το 2009, και στην ΕΕ που είναι υποψήφια χώρα από το 2014. Βάσεις όπως η Κουτσόβα μετατράπηκαν με ιταλική συμβολή σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ (Semini, 2025). Έτσι, Ρώμη και Τίρανα φαίνεται να βρήκαν κοινό έδαφος στην περιφερειακή σταθερότητα και την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση.
Ρεαλισμός και Στρατηγική Συνεργασία
Η συνεργασία Ιταλίας–Αλβανίας ερμηνεύεται ως εξής: η Ιταλία, μια μεσαία δύναμη, επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την επιρροή και την ασφάλειά της στην άμεση γεωγραφική περιφέρειά της, ενώ η μικρότερη Αλβανία επιζητεί εγγυήσεις ασφάλειας και υποστήριξη από έναν ισχυρότερο σύμμαχο. Όσο περισσότερες και πιο σημαντικές συμφωνίες συνδέουν δύο χώρες, τόσο μεγαλύτερη η εμβάθυνση της σχέσης τους, κάτι που, υπό ρεαλιστικό πρίσμα, τις ωθεί να ενεργούν ως εταίροι για αμοιβαίο συμφέρον.
Η Ναυτική Συμφωνία και η Στρατηγική Εταιρική Σχέση
Στις 9 Απριλίου 2025, στο λιμάνι του Δυρραχίου, υπογράφηκε συμφωνία κοινοπραξίας μεταξύ της ιταλικής ναυπηγικής εταιρείας Fincantieri και της αλβανικής KAYO, με στόχο την ανάπτυξη της ναυτικής βιομηχανίας στην Αλβανία (Fincantieri, 2025). Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συνεννόησης αποσκοπεί στην από κοινού διερεύνηση ευκαιριών για τη δημιουργία και διαχείριση ναυτικών και ναυπηγικών υποδομών, την κατασκευή και συντήρηση πλοίων, καθώς και την υλοποίηση πρωτοβουλιών τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης.
Παράλληλα, η Ιταλία προχώρησε σε άμεση ενίσχυση του αλβανικού στόλου. Το παροπλισμένο ιταλικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Libra δωρίστηκε στην Αλβανία, αποτελώντας πλέον τη νέα ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας (Papageorgiou, 2025). Το Libra παραδόθηκε επίσημα στο Δυρράχιο, σε τελετή όπου ο Ιταλός ΥΠΑΜ Γκ. Κροσέτο δήλωσε ότι πρόκειται για «μια απτή απόδειξη φιλίας και εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ δύο συμμάχων στο NATO». Ήδη, ο επικεφαλής του αλβανικού Ναυτικού, υποναύαρχος Αγγάστρα, δήλωσε ότι το Libra, έχοντας εμβέλεια ~3.300 ναυτικά μίλια και δυνατότητα υποστήριξης ελικοπτέρου θα υπηρετεί σε αποστολές ασφαλείας όχι μόνο στο Ιόνιο και την Αδριατική, αλλά και ευρύτερα στη Μεσόγειο υπό το NATO (Semini, 2025).
Με λίγα λόγια, η Αλβανία αποκτά – με ιταλική αρωγή – προβολή ναυτικής ισχύος δυσανάλογη του μεγέθους της, εκπληρώνοντας και τις νατοϊκές απαιτήσεις για αποστολές σε όλη τη Μεσόγειο. Η στρατηγική συνεργασία στον αμυντικό τομέα είναι εμφανής: η σχέση δεν περιορίζεται σε δωρεές υλικού, αλλά επεκτείνεται σε κοινοπραξίες αμυντικής βιομηχανίας, συνεκπαίδευση και κοινό σχεδιασμό. Η Ιταλία ενισχύει έτσι έναν σύμμαχο στα δυτικά Βαλκάνια, θωρακίζει την Αδριατική και εξασφαλίζει ότι μια γειτονική χώρα θα ευθυγραμμίζεται με τα δικά της συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μελόνι τονίζει πως η Ρώμη είναι “ο πρώτος Ευρωπαίος εγγυητής της ασφάλειας της περιοχής” μέσω του NATO και άλλων αποστολών (Gencturk and Ozturk, 2023). Η δε Αλβανία, έχοντας επίγνωση των περιορισμένων πόρων της, αξιοποιεί αυτή τη σχέση εξαρτώμενης ασφάλειας: αποκτά πρόσβαση σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό που μόνη της δεν θα μπορούσε.
Η Συμφωνία Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών
Τον Νοέμβριο του 2023, οι πρωθυπουργοί Τζόρτζια Μελόνι και Έντι Ράμα υπέγραψαν μια πρωτοφανή συμφωνία διάρκειας 5 ετών, βάσει της οποίας η Αλβανία θα φιλοξενεί στην επικράτειά της δύο κλειστά κέντρα υποδοχής/κράτησης για αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνονται στην Ιταλία. Πρόκειται ουσιαστικά για μεταφορά της διαδικασίας ασύλου εκτός ΕΕ: μετανάστες που εντοπίζονται στα ιταλικά ύδατα, ιδιαίτερα όσοι διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, θα μεταφέρονται δια θαλάσσης στο αλβανικό λιμάνι του Σεντζίν και από εκεί σε ειδικό κέντρο στην ενδοχώρα, όπου θα εξετάζεται το αίτημα ασύλου τους. Οι απορριφθέντες θα παραμένουν κρατούμενοι μέχρι τον επαναπατρισμό τους, ενώ όσοι δικαιωθούν θα μεταφέρονται πίσω στην Ιταλία ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Το Μνημόνιο Συνεννόησης έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές της ΕΕ που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και με το διεθνές δίκαιο (Carrera, Campesi, and Colombi 2023), αλλά τα ζωτικά συμφέροντα των κρατών υπερέχουν των νομικών πλαισίων στο άναρχο διεθνές περιβάλλον.
Η Ιταλία, αντιμετωπίζοντας αυξημένες ροές και πολιτική πίεση εσωτερικά, υιοθέτησε μια τακτική «εξωτερικοποίησης» του μεταναστευτικού ζητήματος (ή και ρεαλιστικά μιλώντας την τακτική αυτοβοήθειας): μεταθέτει το βάρος εκτός επικράτειας για να διαφυλάξει την εσωτερική της ασφάλεια και τάξη. Η Αλβανία, από την πλευρά της, έκρινε ότι μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλώς: θα λάβει οικονομική στήριξη, θα ενισχύσει τη διεθνή της εικόνα ως αξιόπιστου εταίρου της ΕΕ, και πιθανώς θα κερδίσει πόντους στις διαπραγματεύσεις ένταξής της, αποδεικνύοντας ότι συνδράμει στην επίλυση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος.
Γεωπολιτικές Επιπτώσεις στην Ελλάδα
Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ιταλίας–Αλβανίας δεν λαμβάνει χώρα σε πολιτικό κενό. Η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα και σύμμαχος της Ιταλίας στο NATO/ΕΕ αλλά και συνορεύουσα της Αλβανίας, επηρεάζεται άμεσα.
Θαλάσσιες Ζώνες στο Ιόνιο: Είναι ευρέως γνωστά τα ανοιχτά ελληνικά ζητήματα με την Αλβανία στο Ιόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσέγγιση Ρώμης-Τιράνων μπορεί να έχει διττή ανάγνωση από ελληνικής πλευράς. Αφενός, η Ελλάδα έχει οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία (συμφωνία 2020, επέκταση της προγενέστερης του 1977), ενώ η Ιταλία είχε οριοθετήσει και με την Αλβανία από το 1992. Η ιταλο-αλβανική εκείνη συμφωνία είχε αναγνωρίσει πλήρη επήρεια στο μικρό νησί Sazan κοντά στην Αυλώνα, δημιουργώντας θετικό προηγούμενο. Αφετέρου, υπάρχει ο προβληματισμός μήπως η ενισχυμένη αυτοπεποίθηση της Αλβανίας – λόγω του “στρατηγικού εταίρου” Ιταλία – την κάνει λιγότερο διαλλακτική. Η απόκτηση δυνητικών σύγχρονων ναυτικών ικανοτήτων μπορεί να δώσει στα Τίρανα το αίσθημα ότι μπορούν να υπερασπιστούν σθεναρά τις θέσεις τους στο Ιόνιο.
Ελληνική Μειονότητα: Το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία παραμένει ευαίσθητο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η ιστορική διάσταση καθιστά την Ελλάδα προστάτιδα των δικαιωμάτων των ομογενών της στην Αλβανία. Από αυτή την οπτική, θετικό μπορεί να θεωρηθεί ότι η Αλβανία παραμένει αγκυροβολημένη στη δυτική τροχιά και υπό την επιρροή μιας χώρας-μέλους της ΕΕ που συμμερίζεται εν γένει τις ευρωπαϊκές αξίες – άρα θεωρητικά (!) θα ενθαρρύνει τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, η Ιταλία ιστορικά δεν είχε ουδεμία ευαισθησία στο μειονοτικό ζήτημα: για τη Ρώμη προέχει η κρατική σταθερότητα του αλβανικού κράτους. Έτσι, η υπερβολική στήριξη της Ιταλίας προς τον Ράμα του δίνει περιθώριο να αγνοεί τα ελληνικά αιτήματα, οδηγώντας σε περιθωριοποίηση της ελληνικής επιρροής στη Β. Ήπειρο.
Ασφάλεια και Ισορροπίες Δυνάμεων: Σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο, η αναβάθμιση του αλβανικού ναυτικού δεν μεταβάλλει ουσιαστικά την ισορροπία ισχύος Ελλάδας–Αλβανίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει συντριπτική ναυτική υπεροχή. Όμως, σε περιφερειακούς όρους, μια πιο ισχυρή και φιλόδοξη Αλβανία (σε συνεργασία με την Ιταλία) αναδιατάσσει το τοπίο ασφαλείας στην Αδριατική. Η παραδοσιακή ναυτική παρουσία της Ελλάδας επικεντρωνόταν στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ η Αδριατική θεωρείτο σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Τώρα, με την Αλβανία ικανή να συμμετέχει σε επιχειρήσεις και στο Ιόνιο/Αδριατική υπό νατοϊκό μανδύα, η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμόσει ενδεχομένως τον ναυτικό της σχεδιασμό. Επίσης, η παρουσία ιταλικών εταιρειών στην αλβανική αμυντική βιομηχανία σημαίνει ότι μελλοντικά η Αλβανία μπορεί να προμηθευτεί μεγαλύτερα οπλικά συστήματα (π.χ. περιπολικά ανοικτής θαλάσσης νεότερης γενιάς ή κορβέτες) που θα αυξήσουν την ισχύ της. Η Αθήνα, αν και δεν απειλείται άμεσα, θα μπορούσε να επιδιώξει τριμερή συνεργασία Ελλάδας–Ιταλίας–Αλβανίας σε ασκήσεις ή επιτηρήσεις στο Ιόνιο, ώστε να διατηρεί διαύλους και κυρίως εποπτεία.
Αξιοσημείωτο είναι πως η ενίσχυση των σχέσεων Ιταλίας–Αλβανίας λαμβάνει χώρα σε ένα ευρύτερο πλέγμα συμφωνιών, στο οποίο συμμετέχει ενεργά και η Τουρκία. Η Ιταλία έχει υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας με την Άγκυρα, διατηρώντας διαύλους ακόμα και όταν οι τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις είναι τεταμένες. Παράλληλα, η Τουρκία διαθέτει βαθιές στρατιωτικές σχέσεις με την Αλβανία, με δωρεές εξοπλισμού, εκπαίδευση στρατιωτικών και πρόσφατα, την κατασκευή μιας “στρατιωτικής πόλης” στα Τίρανα. Αυτό δημιουργεί έναν άτυπο άξονα Ιταλίας–Αλβανίας–Τουρκίας που, εάν ευθυγραμμιστεί στρατηγικά, μπορεί να υπονομεύσει την επιρροή της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια και στο Ιόνιο. Αν και δεν πρόκειται για επίσημη τριμερή συμμαχία, η αλληλοεπικάλυψη συμφερόντων σε ενέργεια, ασφάλεια και μεταναστευτική πολιτική ενδέχεται να θέσει την Αθήνα σε θέση άμυνας, ειδικά εάν τα ελληνοαλβανικά ζητήματα δεν επιλυθούν εγκαίρως.
Συμπεράσματα
Η σύμπραξη Fincantieri–KAYO και οι ευρύτερες ιταλοαλβανικές συμφωνίες επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ερώτημα για την ελληνική στρατηγική: ποια είναι η πραγματική φύση της Ιταλίας ως εταίρου; Η Ιταλία, παρότι θεσμικά σύμμαχος στο πλαίσιο ΕΕ και NATO, διαθέτει ιστορικό μακράς και όχι πάντοτε φιλικής παρουσίας στην περιοχή. Από τις παρεμβάσεις στην Ήπειρο και την κατοχή της Δωδεκανήσου, έως τον ελιγμό ισχύος μέσω της Αλβανίας σήμερα, η Ρώμη έχει επιδείξει συστηματικό ενδιαφέρον για ρόλο ρυθμιστή στα Βαλκάνια, ενίοτε εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Η παρούσα συγκυρία επομένως δεν πρέπει να ιδωθεί ως απλώς μια διμερής δυναμική, αλλά ως εκδήλωση πιθανών βαθύτερων ανταγωνισμών επιρροής. Η Ιταλία δεν προσφέρει στήριξη στην Αλβανία αλτρουιστικά αλλά δείχνει να επενδύει σε ένα προγεφύρωμα ισχύος στην ανατολική Αδριατική, ενισχύοντας μια “εξαρτώμενη συμμαχία” με προεκτάσεις σε άμυνα, ενέργεια και μετανάστευση.
Η Ελλάδα, επομένως, καλείται να προβεί σε κριτική επανεκτίμηση των δεδομένων:
Επανεξέταση της ιταλικής στρατηγικής ταυτότητας: Η ιστορική αντιπαλότητα Ελλάδας–Ιταλίας, ιδίως κατά την πρώτη φάση του 20ού αιώνα, δείχνει ότι η Ρώμη δεν διστάζει να υιοθετήσει πολιτικές επικάλυψης ελληνικής επιρροής όταν τα συμφέροντά της το επιβάλλουν.
Ανάγκη για εθνική στρατηγική βάθους: Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από αντιδράσεις τακτικού τύπου και να διαμορφώσει μακροπρόθεσμη στρατηγική σε τρία επίπεδα:
α) Διπλωματικά, μέσω μιας πιο ενεργητικής και διεκδικητικής πολιτικής έναντι της Αλβανίας.
β) Αμυντικά, με ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στην Αδριατική και το Ιόνιο·
γ) Θεσμικά, μέσω ενίσχυσης της θέσης της εντός ευρωπαϊκών δικτύων επιρροής όπου προωθούνται ζητήματα μειονοτήτων, ενεργειακής πολιτικής και διμερούς ασφάλειας.
Προσοχή στις νέες περιφερειακές ευθυγραμμίσεις: Ο άτυπος άξονας Ιταλίας–Αλβανίας–Τουρκίας, έστω και ανεπίσημος, δημιουργεί μια στρατηγική πρόκληση για την Αθήνα. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει δικούς της διαύλους αναχαίτισης της επιρροής αυτών των σχηματισμών, χωρίς να αποξενώνει τη Ρώμη, αλλά χωρίς και να την αντιμετωπίζει ως αδιαμφισβήτητο εταίρο.
Ανάπτυξη εναλλακτικών συμμαχιών και επιρροής: Η Ελλάδα χρειάζεται να χτίσει νέα δίκτυα στα Βαλκάνια, στηριζόμενη όχι μόνο στην ισχύ αλλά και στη γνώση, την οικονομική διπλωματία και την πολιτισμική διείσδυση.
Στον σιωπηλό αλλά ανηλεή χάρτη των στρατηγικών συμμαχιών, τίποτα δεν παραμένει στάσιμο. Η Ιστορία δεν γράφεται με δηλώσεις προθέσεων, αλλά με κινήσεις επιρροής, τετελεσμένα και ανατροπές ισορροπιών. Το δυτικό Βαλκανικό σκηνικό μοιάζει να μετασχηματίζεται ραγδαία, και η Ελλάδα οφείλει να το παρατηρεί όχι με αμηχανία, αλλά με οξυδέρκεια. Η πρόσφατη εμβάθυνση της ιταλο-αλβανικής συνεργασίας δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα διμερή συμφωνία: είναι μέρος ενός νέου γεωπολιτικού παζλ που αναδύεται μπροστά μας.
Βιβλιογραφία
Bedini, Belina. 2014. “Italy and Albania: The Story of the Establishment of a Kingdom.” Interdisciplinary Journal of Research and Development, Vol. 1, No. 2. https://www.academia.edu/21453576/ITALY_AND_ALBANIA_THE_STORY_OF_THE_ESTABLISHMENT_OF_A_KINGDOM.
Budina, Kestrina, and Laurie Kain Hart. 2010. “Northern Epiros: The Greek Minority in Southern Albania.” Cultural Survival Quarterly, March 19, 2010. https://www.culturalsurvival.org/publications/cultural-survival-quarterly/northern-epiros-greek-minority-southern-albania.
Carrera, Sergio, Giuseppe Campesi, and Davide Colombi. 2023. The 2023 Italy-Albania Protocol on Extraterritorial Migration Management: A Worst Practice in Migration and Asylum Policies. Brussels: Centre for European Policy Studies. https://cdn.ceps.eu/wp-content/uploads/2023/12/ASILE_Italy-Albania-MoU-Extraterritorial-Migration-Management.pdf.PubAffairs Bruxelles+2
Fincantieri. 2025. “Fincantieri Signs Memorandum of Understanding with Kayo to Support the Development of the Naval Sector in Albania.” Fincantieri, April 9, 2025. https://www.fincantieri.com/en/media/press-releases/2025/fincantieri-signs-memorandum-of-understanding-with-kayo-to-support-the-development-of-the-naval-sector-in-albania/.
Gencturk, Ahmet, and Talha Ozturk. 2023. “Western Balkans Strategically Important to Italy, Says Premier Meloni.” Anadolu Agency, April 3, 2023. https://www.aa.com.tr/en/europe/western-balkans-strategically-important-to-italy-says-premier-meloni/2862618.
Krasniqi, Gëzim. 2012. “Overlapping jurisdictions, disputed territory, unsettled state: the perplexing case of northern Kosovo.” Southeast European and Black Sea Studies 12 (1): 135–153. https://doi.org/10.1080/14682745.2011.650633.
Ministry of Defence. “Albania – ‘Alba’.” Esercito Italiano. Accessed April 14, 2025. https://www.esercito.difesa.it/en/Operations/international-operations/Pagine/Albania-Alba.aspx.
Papageorgiou, Giorgos. 2025. “Αλβανία: ενισχύεται με ιταλικό υπεράκτιο περιπολικό.” Naval Defence, April 10, 2025. https://navaldefence.gr/albania-enisxietai-me-proin-italiko-opv/.
Semini, Llazar. 2025. “Albania Receives Naval Ship from Italy to Boost Military and NATO Missions.” AP News, April 8, 2025. https://apnews.com/article/albania-italy-naval-ship-donation-migrants-a0f5785a1e49b9fb3636f1084a3cc118.
Αναλύσεις
Αναγκαία η επαναχάραξη του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού
Η κ. Κυβέλου – Χιωτίνη, μιλώντας στον 98.4, εξήγησε πως η δημοσιοποίηση χάρτη με τις 4 Θαλάσσιες Χωροταξικές Ενότητες είναι ένα βήμα, δεν αποτελεί όμως καθαυτό τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπως προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία του 2014.

Η κ. Κυβέλου – Χιωτίνη, μιλώντας στον 98.4, εξήγησε πως η δημοσιοποίηση χάρτη με τις 4 Θαλάσσιες Χωροταξικές Ενότητες είναι ένα βήμα, δεν αποτελεί όμως καθαυτό τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπως προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία του 2014
Η καθηγήτρια Στέλλα Κυβέλου – Χιωτίνη είναι εμπειρογνώμονας και καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γαλάζιας Οικονομίας και Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ως μέρος του Μηχανισμού Στήριξης για τον ΘΧΣ, είναι η γεωγραφική εμπειρογνώμονας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Διετέλεσε διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2008-2014), παρέχοντας παράλληλα συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε πολλά έργα ΘΧΣ και γαλάζιας οικονομίας.
Σήμερα είναι επιστημονική υπεύθυνη του εθνικού ερευνητικού προγράμματος HER-SEA: «Ανάπτυξη Δικτύου Παρατήρησης για τη Θαλάσσια Πολιτιστική Κληρονομιά (MCH/UCH) στην Ελλάδα», και συντονίστρια (για την Ελλάδα) του έργου REGINA-MSP (EMFAF) που ασχολείται με τις Περιφέρειες για την ενίσχυση του εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, υπό τον συντονισμό του Γαλλικού CEREMA. Στο πλαίσιο αυτό συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΘΧΣ για τοπικά και περιφερειακά στελέχη στην Ευρώπη.
Η κ. Κυβέλου – Χιωτίνη, μιλώντας στον 98.4, εξήγησε πως η δημοσιοποίηση χάρτη με τις 4 Θαλάσσιες Χωροταξικές Ενότητες είναι ένα βήμα, δεν αποτελεί όμως καθαυτό τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπως προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία του 2014.
Όπως σημείωσε, πρόκειται για σχεδιασμό στα εθνικά ύδατα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων (χωρικά ύδατα / ΑΟΖ) και, έστω και τώρα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι παρούσες και μελλοντικές στρατηγικές δραστηριότητες της Ελλάδας στον θαλάσσιο χώρο.
Η καθηγήτρια απηύθυνε έκκληση για επαναχάραξη του χάρτη, καθώς είναι χωροταξικά και γεωπολιτικά ισχυρότερη η ένταξη του Νοτίου Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, του συμπλέγματος Καστελλόριζου, της Κάσου και της Καρπάθου στην ίδια χωροταξική ενότητα με την Κρήτη.
Η κ. Κυβέλου – Χιωτίνη εξήγησε επίσης τι είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, τον ρόλο των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, τη σημασία των Θαλάσσιων Πάρκων και γιατί η κατάτμησή τους, ιδίως στο Νότιο Αιγαίο, είναι γεωπολιτικά προβληματική. Τέλος, ανέδειξε την αμφισημία της χρήσης των όρων “υφαλοκρηπίδα” στο Αιγαίο και “ΑΟΖ” στο Ιόνιο, επισημαίνοντας πως μόνο η Τουρκία χρησιμοποιεί επίμονα τον όρο “υφαλοκρηπίδα” με συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”