Weather Icon

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε και ελάλησε… Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τον άκουσε με προσοχή: Η Λευκωσία; Γιατί δεν δέχθηκε αμέσως την πρόταση του;

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε και ελάλησε… Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τον άκουσε με προσοχή: Η Λευκωσία; Γιατί δεν δέχθηκε αμέσως την πρόταση του;

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από τη Λευκωσία δεν μάσησε τα λόγια του. Ήταν, θα έλεγα, απόλυτος για το θέμα της πώλησης και της αποστολής του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Έβαλε ξανά στο τραπέζι τον αγωγό East Med και αν οι εργασίες κατασκευής του καθυστερήσει τις διαδικασίες, να προχωρήσουν η Λευκωσία και η Ιερουσαλήμ στη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Δύο εξαιρετικές και καλά μελετημένες προτάσεις.

Παλαιότερα είχα γράψει ότι όσο και αν λένε τα δικά τους οι Αμερικανοί για τον East Med, αν ο Νετανιάχου τον θέλει, θα τον κατασκευάσει…

Οι προτάσεις του δημοσιοποιήθηκαν από τον ίδιο πριν αναχωρήσει από τη Λευκωσία. Ήθελε με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα σε όλους τους παίκτες στην ανατολική Μεσόγειο. Όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και στην Αίγυπτο, και πάνω απ’ όλα στην Τουρκία.

Αυτές είναι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητά άλλη επιλογή. Και αναφερόμαστε στην αποστολή του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της κατοχικής δύναμης.

  • Και αυτό παρά τις «τυμπανοκρουσίες» από την Άγκυρα με βάση ένα τηλεφώνημα των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ και της Τουρκίας και την πιθανή επίσκεψη του τελευταίου στην Ιερουσαλήμ.

Ας το πούμε πιο καθαρά: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ΔΕΝ εμπιστεύεται τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Αντίθετα εμπιστεύεται απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει δικό της φυσικό αέριο, άρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπορεί να είναι υποστηρικτικός -και θα είναι – των σχεδίων του Ισραηλινού ομολόγου του. Όμως, η Κύπρος διαθέτει φυσικό αέριο και ο Κύπριος Πρόεδρος πρέπει να τολμήσει και να βαδίσει μαζί με το Εβραϊκό Κράτος χωρίς καθυστέρηση.

Η δημιουργία του αγωγού East Med ή του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι στρατηγικές κινήσεις. Που παραπέμπουν σε στρατιωτική συνεργασία για την προστασία των δύο αυτών έργων.

Και την προστασία σίγουρα θα την προσφέρουν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και οι ελληνικές. Ο κ. Μητσοτάκης θα ανεβεί στο τρένο για να προστατευθεί ο ενεργειακός διάδρομος από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Αυτό είναι πέρα από σίγουρο.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η πιο σημαντική μέχρι τώρα τριμερής με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Δεν έχουμε δει τόσο αποφασισμένο τον κ. Νετανιάχου, για το θέμα της ενέργειας, ποτέ στο παρελθόν. Όπως είπε σοβαρή διπλωματική πηγή, “he means business”.

Η Κύπρος έχει καθυστερήσει πολύ στο θέμα της πώλησης του φυσικού αερίου και γι’ αυτό ευθύνονται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που φοβήθηκαν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, και το γνωρίζει. Ειδικά όταν έχει τις πλάτες του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Τώρα είναι η ώρα…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube