Ουκρανία , Ρωσία 9 Σεπτεμβρίου 2023

Μιχαΐλο Ποντολιάκ, Σύμβουλος Ζελένσκι: «Φιλορώσος» ο πάπας Φραγκίσκος

Μιχαΐλο Ποντολιάκ, Σύμβουλος Ζελένσκι: «Φιλορώσος» ο πάπας Φραγκίσκος

Vatican Media/­Handout via REUTERS

Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη διαμεσολάβηση του ποντίφικα, είπε ο Ποντόλιακ

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε τις προσπάθειες του Βατικανού για μεσολάβηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι ο πάπας Φραγκίσκος είναι «φιλορώσος».

Για μήνες το Βατικανό επιχειρεί να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών με τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου.

Ο Ποντολιάκ αναφερόταν σε μια δήλωση που έκανε σε μια ομιλία ο ποντίφικας στα τέλη Αυγούστου. Στις 25 Αυγούστου, μιλώντας εκτός κειμένου και απευθυνόμενους στους νέους Καθολικούς της Ρωσίας, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στους τσάρους Πέτρο Α΄ και Αικατερίνη Β΄ – και οι δύο επέκτειναν τα ρωσικά εδάφη εκείνη την εποχή – και είπε στο ακροατήριό του ότι είναι οι κληρονόμοι της «μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή της Ουκρανίας, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλείται την κληρονομιά αυτών των δύο τσάρων για να δικαιολογήσει την εισβολή και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Το Κρεμλίνο, από την άλλη, επαίνεσε τον πάπα για τις γνώσεις που έχει γύρω από τη ρωσική ιστορία.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο πάπας είπε ότι αναφερόταν στον ρωσικό πολιτισμό, όχι στην πολιτική της Μόσχας, όταν μιλούσε για τη «μεγάλη Ρωσία»

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη διαμεσολάβηση του ποντίφικα όταν αυτός παίρνει μια φιλορωσική θέση που είναι προφανής σε όλους», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο 24.

Όπως τόνισε, αυτή η δήλωση είχε μια «εξαιρετικά αρνητική» επίδραση στον πόλεμο, προσθέτοντας: «Δεν λαμβάνουμε από το Βατικανό μια δίκαιη εκτίμηση αυτού του τρόπου πολέμου και συμπεριφοράς».

Το Βατικανό διόρισε τον καρδινάλιο Ματέο Ζούπι ως ειδικό απεσταλμένο για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Έχει ταξιδέψει και στις δύο πρωτεύουσες των αντιμαχόμενων χωρών.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα δημοσίως ζητήσει μια ειρηνική επίλυση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δεν έχει ονοματίσει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη, προκαλώντας τις επικρίσεις του Κιέβου.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube