Μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Λιβύη, οι κάτοικοι της Ντέρνα διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας να λογοδοτήσουν οι αρχές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μεγάλο Τέμενος της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά των αρχών της ανατολικής Λιβύης, του κοινοβουλίου και του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του κοινοβουλίου», «Ο Αγκίλα είναι ο εχθρός του Θεού» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» αλλά και «Όσοι έκλεψαν ή πρόδωσαν πρέπει να τους κρεμάσουμε», ήταν μερικά από τα συνθήματα αυτά.

Σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στη διαδήλωση «εξ ονόματος των κατοίκων της Ντέρνα», ζητείται να διενεργηθεί γρήγορα έρευνα και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη «οι υπεύθυνοι της καταστροφής». Επίσης, οι κάτοικοι ζήτησαν να λειτουργήσει «ένα γραφείο υποστήριξης του ΟΗΕ στην Ντέρνα» και να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης αλλά και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου και τη διενέργεια έρευνας για τους παρελθόντες προϋπολογισμούς της πόλης.

«Οι διασωθέντες, σε ό,τι απέμεινε από την πόλη, στρέφονται εναντίον εκείνων που έσπειραν τον θάνατο και την καταστροφή», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Λίβυος αναλυτής Ανάς ελ Γκομάτι, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες από τη διαδήλωση.

Σύμφωνα με πολιτικούς και αναλυτές, λόγω του χάους που επικρατεί στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια πέρασε σε δεύτερη μοίρα η συντήρηση των ζωτικών υποδομών, όπως ήταν τα φράγματα της Ντέρνα, τα οποία κατέρρευσαν και πλημμύρισαν την πόλη στις 10 Σεπτεμβρίου.

Μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη κυβερνάται επί της ουσίας από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στην Τρίπολη (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ) υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και μία στην ανατολή, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν το 2018 την Ντέρνα, που τότε ήταν προπύργιο ακραίων ισλαμιστών.

Η διαδήλωση έγινε ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν τους χιλιάδες αγνοούμενους της πλημμύρας, που πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του και κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δίνουν μάχη για να προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια «δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος λόγω του μολυσμένου νερού και της έλλειψης μέτρων υγιεινής. «Για την ασφάλειά σας, απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε ή να πίνετε το νερό του τοπικού δικτύου υδροδότησης, επειδή είναι μολυσμένο», ανέφερε το Λιβυκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών.

Με μπουλντόζες βγάζουν τις λάσπες

Στην πόλη, μπουλντόζες και εργάτες προσπαθούσαν σήμερα το πρωί να απομακρύνουν τη λάσπη από την αυλή ενός τεμένους. Απέναντί τους, μια ηλικιωμένη γυναίκα προσευχόταν για τα παιδιά και τα εγγόνια της που χάθηκαν στην πλημμύρα.

Διασώστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεδρίασαν το πρωί στο λιμάνι μαζί με τους Λίβυους ομολόγους τους για να συντονίσουν την προσπάθεια ανάσυρσης των νεκρών από τη θάλασσα. Στον ίδιο τομέα έχουν αναλάβει δράση ομάδες δυτών που έστειλαν η Ρωσία και η Τουρκία.

Χθες Κυριακή έφτασε στην περιοχή ένα αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο. Η Γαλλία, που έχει στείλει επίσης ένα νοσοκομείο εκστρατείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να διατεθούν για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 5,2 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Ναυτεμπορική