Είναι απίστευτο, αλλά ακόμη κι αν σήμερα προσέρχονταν οικειοθελώς όλοι οι παράνομοι αλλοδαποί στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς και παραδίδονταν για να απελαθούν, θα αφήνονταν ελεύθεροι επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι κράτησης τους για τις τρεις βδομάδες που απαιτούνται μέχρι να ετοιμαστούν τα απαραίτητα έγγραφα τους.

Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε χθες ενώπιον της Ad Hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, πως οι αιτήσεις των αλλοδαπών για παροχή διεθνούς προστασίας εξετάζονται σε τρεις μήνες, οπόταν τερματίζεται η παροχή επιδόματος καθώς και το δικαίωμα τους να εργάζονται και ακολούθως διερωτήθηκε: Ποιες επιλογές έχουν; Είτε φεύγουν από μόνοι τους με περίπου €1000-€1500 που τους δίνουμεείτε μένουν παράνομα. Αν τους συλλάβουμε τι να τους κάνουμε δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε χώρους κράτησής τους; Διότι από τη στιγμή που απορρίπτεται η αίτηση τους, είναι παράνομοι. Βρήκαμε παλιά στρατόπεδα και χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν για κράτηση των υπό απέλαση αλλοδαπών αλλά διαπιστώσαμε ότι για τη μετατροπή τους απαιτείται περίπου ένας με ενάμισι χρόνος καθώς και κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Αν είχαμε αυτό τον χώρο κτισμένο, θα μπορούσε η Αστυνομία, η οποία γνωρίζει που βρίσκονται οι παράνομοι μετανάστεςνα τους συλλάβει. Δεν έχουμε χώρο και δεν τους συλλαμβάνουμε. Πρακτικά δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε και να τους απελάσουμε την ίδια ώρα, επειδή χρειαζόμαστε 2-3 βδομάδες για να ετοιμάσουμε τα χαρτιά τους. Αν υπήρχε χώρος κράτησης 1.000 ατόμων κάθε τρεις βδομάδες θα είχαμε απελάσεις και με δεδομένο ότι φτάνουν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές 700-800 το μήνα, θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση πολύ καλύτερα και θα στέλναμε και το μήνυμα ότι οι παράνομοι δεν έχουν επίδομα, εργασία και γενικά προοπτική παραμονής στην Κύπρο, οπόταν σταδιακά τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Εξήγησε πως αυτή τη στιγμή ο χώρος κράτησης που υπάρχει είναι για 126 άτομα, κάτι το οποίο περιορίζει πολύ τη διεκπεραίωση των διαδικασιών επιστροφής. Είπε επίσης, πως άρχισε η ανέγερση του νέου κέντρου, προαναχωρησιακού, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το μήνυμα επαναπατρισμού μη δικαιούχων διεθνούς προστασίας στέλνεται και μέσω εκστρατείας ελέγχου και καταπολέμησης της παράνομης εργασίας που δρομολόγησε το υπουργείο Εργασίας.

Είπε επίσης, πως όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση εκκρεμούσαν 30.000 αιτήσεις ασύλου οι οποίες επίσης πρέπει να εξεταστούν. Ερωτηθείς από βουλευτές κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα επαναπατρισμού Σύρων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, πως παρόλον ότι η Λαττάκεια και η Ταρτούς θεωρούνται ασφαλείς πόλεις-περιοχές (αναγνωρίστηκαν ως τέτοιες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο, στην ετήσια έκθεση του), εντούτοις δεν κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός πρώην κατοίκων τους, επειδή η ΕΕ θεωρεί ότι το σύνολο της χώρας αποτελεί εμπόλεμη ζώνη. Όπως εξήγησε, η Δανία παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε δεν κατάφερε να επαναπατρίσει έστω και ένα Σύρο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε μείωση του συνολικού αριθμού των ροών τους τελευταίους έξι μήνες, κατά 51%. Εξίσου σημαντικό, πρόσθεσε, «είναι ότι ο αριθμός των επιστροφών, των ανθρώπων που φεύγουν από την Κύπρο έχει αυξηθεί κατά 50%».

«Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι είχαν έρθει περίπου 12.000 αιτητές ασύλου, φέτος έχουν έρθει γύρω στις 5.800», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Αναφερόμενος στο τελευταίο πεντάμηνο, ο υπουργός Εσωτερικών ανάφερε, ότι «ενώ οι επιστροφές πέρσι ήταν γύρω στις 3.200, φέτος αυξήθηκαν στις 4.700». Είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ ροών και επιστροφών έχει αλλάξει, τόνισε ο Υπουργός, υποδεικνύοντας πως αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται, είπε ότι ο αριθμός των αιτήσεων που εξετάζονται σε μηνιαία βάση είναι 2.000 το μήνα, σε σύγκριση με 1.000 περίπου πέρυσι.
Σχολιάζοντας έμμεση εισήγηση του βουλευτή Πάφου Χαράλαμπου Πάζαρου να αναγνωριστεί η πράσινη γραμμή ως εξωτερικό σύνορο, ο Υπουργός υπέδειξε, πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα θεωρείτο ότι λύθηκε και το κυπριακό πρόβλημα, αφού θα αναγνωριζόταν η παράνομη οντότητα των κατεχομένων.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης, πως η Κύπρος προσέγγισε τρεις αφρικανικές χώρες για να δεχθούν αλλοδαπούς έναντι οικονομικής ενίσχυσης αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση.
Παράλληλα, η Κύπρος ανέλαβε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε Κονγκό, Νιγηρία, Καμερούν ώστε να γνωρίζουν την πραγματικότητα στην Κύπρο και να μην τους δημιουργούνται ανεδαφικές προσδοκίες για το τι θα συναντήσουν εδώ. Αυτό αποφασίστηκε όταν εξετάστηκε και το περιεχόμενο συνεντεύξεων αλλοδαπών στους οποίους παρουσίαζαν την Κύπρο ως παράδεισο και τους έπεισαν πως όταν έφταναν στην Κύπρο θα μπορούσαν να επιβιβαστούν σε τρένο και να φτάσουν στη Γερμανία.

1.071 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένα Ευαγγέλου ανέφερε πως υπάρχουν 1.071 ασυνόδευτα παιδιά και πρόσθεσε πως αποτελούν μία από τις προτεραιότητες του υφυπουργείου της, δεδομένου ότι αποτελούν το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του μεταναστευτικού. Όπως είπε, τα παιδιά αυτά φιλοξενούνται σε ημιανεξάρτητες δομές και κρατικές στέγες, ενώ μικρός αριθμός φιλοξενείται σε 12 ανάδοχες οικογένειες.

Στόχος του Υφυπουργείου, είπε, είναι η αύξηση των Δομών Φιλοξενίας με τη δημιουργία μικρών δομών στις κοινότητες, ακριβώς για αποφυγή της γκετοποίησης και καλύτερη ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινωνία.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές πως αντλούνται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε, πως ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ώστε να παιδιά να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου. Υπάρχουν σχετικά προγράμματα όπως και σχέδια ανάπτυξης δεξιοτήτων και άλλων δράσεων, είπε.

Όσον αφορά τα διάφορα επιδόματα ανέφερε πως για τροφή, ρουχισμό και υπόδηση, ένα άτομο λαμβάνει €186 ενώ όταν μια οικογένεια αποτελείται από πέντε άτομα και άνω (όσα και αν είναι αυτά) το επίδομα είναι €558. Για έξοδα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, μικροέξοδα και νοουμένου ότι θα προσκομιστεί ενοικιαστήριο συμβόλαιο, ένα άτομο λαμβάνει €75 ενώ οικογένειες με πέντε άτομα και άνω, €200. Χωρίς ενοικιαστήριο συμβόλαιο, ένα άτομο λαμβάνει €28 και οικογένειες άνω των πέντε ατόμων €74.

Βουλευτές καταδίκασαν τα ρατσιστικά επεισόδια

Βουλευτές καταδίκασαν μεν τα ρατσιστικά επεισόδια εις βάρος αλλοδαπών αλλά κάποιοι εξ’ αυτών δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην ανάγκη σεβασμού της νομοθεσίας από όλους ενώ έκαναν αναφορά και στα επιδόματα που δίνονται σε αλλοδαπούς. Κάποιοι βουλευτές διαφώνησαν επίσης με τις αναφορές για ρατσιστικές συμπεριφορές.
Ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε, πως ευθύνη για το μεταναστευτικό φέρουν τόσο οι ΗΠΑ όσον και η ΕΕ που με την πολιτική τους οδήγησαν ανθρώπους στη φτώχεια και στη εξαθλίωση, κάτι το οποίο τους ώθησε σε αναζήτηση χωρών με καλύτερες προοπτικές, κάτι το οποίο πληρώνει και η Κύπρος.

Φιλελεύθερος