Επιμένει ο Τατάρ στη διχοτόμηση

Την απαίτηση της Τουρκίας για μία λύση που οδηγεί στη σύσταση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Η στάση αυτή υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο.

«Αν πρέπει να βρεθεί μια λύση, πρέπει να είναι ρεαλιστική, δίκαιη και πρακτική», δήλωσε ο Τατάρ. «Γι’ αυτό ζητάμε δύο ισότιμα ​​γειτονικά κράτη».

Ο Τατάρ απέρριψε την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την ενοποίηση του νησιού, εκτός εάν η ελληνοκυπριακή ηγεσία εγκαταλείψει την θέση της υπέρ ενός ενιαίου κράτους. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να μιλήσει με την πατρίδα μας, εάν θέλει να συνεχιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα», είπε ο Τατάρ, αναφερόμενος στην Τουρκία. «Θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να αποδεχτούν την πραγματικότητα των Τουρκοκυπρίων».

Μέχρι σήμερα, υπενθυμίζει το Bloomberg, η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όπως και ο ηγέτης της Τατάρ, αναγνωρίζονται μόνο από την Τουρκία, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Τα σχόλια του Τατάρ έρχονται λίγο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά άμεσα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ξεκαθαρίζοντας πως τα σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης.

Ναυτεμπορική