Weather Icon

Κρατήστε τους στους στρατώνες

Κρατήστε τους στους στρατώνες

του Παντελή Σαββίδη

1.- Ήμουν υπέρ της παροχής βοήθειας στην Λιβύη για πολλούς λόγους. Και πολιτικούς και ανθρωπιστικούς και εθνικού συμφέροντος. Επικρότησα την αποστολή.

2.-Επικροτώ την αποστολή δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι μια αποστολή που στέλνει τους ανθρώπους ως πρόβατα επι σφαγήν. Αυτό έκαναν.

3.-Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχουμε εικόνα για την σύνθεση της αποστολής. Ήταν μέλη και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν πολίτες εθελοντές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας; Τι ήταν;

4.-Σε ένα “ατύχημα” σαν και αυτό που βλέπουμε στις εικόνες το αν έχεις θανάτους μπορεί να το αντιληφθείς πολύ γρήγορα. Απο την πρώτη στιγμή. Η ανακοίνωση του ΓΕΣ, αργά χθες το απόγευμα, γιατί μιλούσε για τραυματίες; Ούτε σε αυτό μπορούν να ενημερωθούν στην ηγεσία του στρατεύματος; Και θέλουν να μας πείσουν ότι θα τα καταφέρουν σε έναν πόλεμο;

5.-Σεβαστός πρώην στρατιωτικός της αεροπορίας έγραψε ότι σε τέτοιες αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές καταστρώνεις σχέδιο. Δεν το γνωρίζει αυτό η ηγεσία του στρατεύματος; Δεν μπορεί να καταστρώσει σχέδιο; Που νόμιζε ότι στέλνει την αποστολή; Είναι τόσο χαμηλού επιπέδου η ανάλυση της κατάστασης επικινδυνότητας που έκανε; Μήπως, αδυνατεί το στράτευμα να καταστρώσει και ένα στοιχειώδες σχέδιο; Αν ναι και θέλει να έχει διεθνή παρουσία-κάτι που μέχρι χθες το υποστήριζα και εγώ- γιατί γνωρίζοντας τις αδυναμίες του δεν ενέταξε την αποστολή υπο την ομπρέλα της Γαλλίας, ή υπο την βοήθεια των ΗΠΑ ή της Αιγύπτου; Παιδική χαρά κατήντησε ο σκληρός πυρήνας του κράτους; Κατά τον ίδιο πρώην στρατωτικό, στο Σουδάν διασφάλισαν την ασφάλεια της επιχείρησης Γάλλοι και Ιταλοί. και στην συνέχεια έγινε η επιχείρηση των ΕΔ. Στην προκειμένη περίπτωση γιατί δεν ζητήθηκε η συνδρομή τους;

6.-Με την επιφύλαξη ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε την σύνθεση της αποστολής, αν επρόκειτο για παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας γιατί το κράτος δεν απευθύνθηκε στους Γατρούς Χωρίς Σύνορα ή στους Γιατρούς του Κόσμου που έχουν σχετική εμπειρία απο εμπόλεμες περιοχές;

7.-Ο κ Μητσοτάκης δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενταχθούν γενικότερα στην Πολιτική Προστασία. Πέραν απο την στάχτη που μας ρίχνει ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι έτσι και αλλοιώς δεν θα τις χρειαστεί πουθενά εκεί που πρέπει, ας τις απασχολήσει στην Πολιτική Προστασία. Με μια τέτοια φιλοσοφία είμαι αντίθετος. Αν επικρατήσει δεν αγοράζεις Ραφάλ Μπελάρα και F-35 για Πολιτική Προστασία. Εκεί χρειάζεσαι άλλον εξοπλισμό.

8.-Δυστυχώς, μέχρι σήμερα είχα την άποψη πως είτε με την διπλωματία είτε με τον στρατό πρέπει να είμαστε παρόντες όπου μπορούμε. Έχω πεισθεί ότι ο στρατός πρέπει να κλεισθεί στα στρατόπεδά του. Έτσι αναπαράγουμε το αφήγημα της ισχυρής αποτροπής χωρίς να κινδυνεύουμε απο γελοιποίηση και, κυρίως, χωρίς να χάνουμε νέους ανθρώπους. Θλίβομαι και για την απώλεια και για την κατάντια του κράτους μας.

9.-Φαίνεται σαν ατύχημα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο. Η παιδική χαρά της Αθήνας παίζει με τις Μπάρμπι ενώ ο κόσμος καίγεται και αλλάζει.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube