Weather Icon
Εθνική Άμυνα 25 Σεπτεμβρίου 2023

«Κόκκινος» συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Τα διδάγματα από την κακοκαιρία Daniel στον σχεδιασμό της επιφυλακής

«Κόκκινος» συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Τα διδάγματα από την κακοκαιρία Daniel στον σχεδιασμό της επιφυλακής

Με μια σειρά από προληπτικά μέτρα όπως αυξημένη επιφυλακή, μετακινήσεις προσωπικού και μέσων αλλά και ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται να πλήξει από αύριο τη χώρα με επίκεντρο δυστυχώς και πάλι τη Θεσσαλία.

Το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται ήδη σε ‘’κόκκινο’’ συναγερμό και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία οργανώνεται προκειμένου να συνδράμει ακόμα και προληπτικά ενώ προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις με αυτές που προκάλεσε η θεομηνία Daniel τις περασμένες εβδομάδες. Ειδικά σε Μονάδες και Σχηματισμούς της Κεντρικής Ελλάδας το επίπεδο επιφυλακής έχει ανέβει σε μέγιστο επίπεδο με ανακλήσεις αδειών, ανάπτυξη προσωπικού και μέσων αλλά και ετοιμότητα ακόμα και για εκκενώσεις αν αυτό απαιτηθεί.

Η τεράστια κινητοποίηση αποτελεί ουσιαστικά την έμπρακτη εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για πολύ πιο ενεργό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία καθώς αποδείχθηκε ο καίριος ρόλος τους στην περασμένη κακοκαιρία με χιλιάδες διασώσεις πολιτών και συνδρομή με κάθε τρόπο από την κατασκευή γεφυρών και τη μεταφορά εφοδίων έως και την αποκομιδή των νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές.

Έτσι με απόφαση του ΓΕΕΘΑ στη Θεσσαλία βρίσκεται ήδη Λόχος των επίλεκτων αμφίβιων κομάντο της Ζ’ ΜΑΚ οι οποίοι πρωταγωνίστησαν μαζί με τους Πεζοναύτες της 32ηςΤαξιαρχίας στις διασώσεις πολιτών από τα πλημμυρισμένα χωριά. Αυτή την φορά οι επίλεκτοι των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων θα βρίσκονται μια ‘’ανάσα’’ από τις περιοχές οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Και δεν θα είναι μόνοι καθώς τις προσπάθειες τους θα συνδράμουν και άλλες δυνάμεις τόσο του Μηχανικού όσο και όλων των υπόλοιπων Μονάδων της περιοχής.

Ήδη από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία προσπάθεια να καθαριστούν και να απομακρυνθούν συντρίμμια αλλά και κατεστραμμένος εξοπλισμός όπως και οικοσκευές προκειμένου να μην παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά προκαλώντας νέα προβλήματα. Ενώ βαριά μηχανήματα προχωρούν σε διευθετήσεις των χειμάρρων αλλά και σε χωματουργικές εργασίες αποτροπής σε καίρια σημεία με βάση την εικόνα από τις προηγούμενες καταστροφές. Αν και οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μικρότερης έντασης φαινόμενα σε σχέση με την κακοκαιρία Daniel η πολύ επιβαρυμμένη κατάσταση στις πληγείσες περιοχές προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η διάθεση του συνόλου των εναέριων μέσων τα οποία θα μπορούν τις πρώτες κρίσιμες ώρες να πετάξουν πάνω από τις πληγείσες περιοχές αποτελεί προτεραιότητα στα προληπτικά μέτρα. Έτσι αποφασίστηκε ήδη να μεταφερθούν σε Λάρισα και Αγχίαλο ελικόπτερα Chinook, Super Puma και S-70 ενώ να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και τα ελικόπτερα UH-1 της 1ηςΣτρατιάς. Μαζί τους και τα ανάλογα πληρώματα αλλά και εξοπλισμός ώστε να μπορούν τα επιχειρούν συνεχώς στις γύρω περιοχές.

Όλες οι χερσαίες δυνάμεις που βρίσκονται σε επιφυλακή θα διαθέτουν δικά τους drones ώστε να λαμβάνουν συνεχώς εικόνα και να γνωρίζουν που και πως θα μπορούν να κινηθούν. Άλλωστε τις προηγούμενες εβδομάδες τα dronesαποδείχθηκαν πολύτιμα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα όσα διέθεταν θερμικές κάμερες. Στόχος είναι πολύ γρήγορα να μεταφερθεί η εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες να συντονιστούν οι δυνάμεις ώστε να επιχειρούν άμεσα και αποτελεσματικά.

 

«Κόκκινος» συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Τα διδάγματα από την κακοκαιρία Daniel στον σχεδιασμό της επιφυλακής

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube