Weather Icon
Κίνα 22 Σεπτεμβρίου 2023

Κίνα: Ο υπουργός Άμυνας στον κατάλογο των “εξαφανισθέντων” αξιωματούχων – Ποιοι “λείπουν” από το προσκήνιο

Κίνα: Ο υπουργός Άμυνας στον κατάλογο των “εξαφανισθέντων” αξιωματούχων – Ποιοι “λείπουν” από το προσκήνιο

Chinese Defense Minister Gen. Li Shangfu salutes before delivering his speech on the last day of the 20th International Institute for Strategic Studies (IISS) Shangri-La Dialogue, Asia’s annual defense and security forum, in Singapore, Sunday, June 4, 2023. (AP Photo/Vincent Thian)

Οι εξαφανίσεις διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, ο οποίος «αγνοείται» από τις 25 Ιουνίου

Η εξαφάνιση του υπουργού Αμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού, ο οποίος ερευνάται για διαφθορά, αποτελεί την πιο πρόσφατη περίπτωση κατά την οποία ανώτερος αξιωματούχος από το περιβάλλον του προέδρου Σι Τζινπίνγκ εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Η εξαφάνιση είναι συχνά το πρώτο διακριτό σημάδι ότι ένας αξιωματούχος έχει τεθεί υπό έρευνα από την Κεντρική Επιτροπή για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας – παρατηρητήριο στο πλαίσιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που είναι επιφορτισμένο με την «αστυνόμευση» αξιωματούχων, οι οποίοι είναι ύποπτοι για παραβίαση των κανονισμών του κόμματος ή των κρατικών νόμων.

Αν ο αξιωματούχος προέρχεται από τον στρατό, το ερευνητικό όργανο είναι η ίδια η Επιτροπή Επιθεώρησης Πειθαρχίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Οι πράξεις που τίθενται υπό έλεγχο κυμαίνονται από τη διαφθορά έως την πολιτική προδοσία, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του παρατηρητηρίου που εκδόθηκαν στο παρελθόν.

Οι εξαφανίσεις έχουν διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, όπως συνέβη στην πρόσφατη αντίστοιχη υπόθεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, ο οποίος αγνοείται από τις 25 Ιουνίου.

Ακολουθούν περιπτώσεις πρόσφατων εξαφανίσεων:

Λι Σανγκφού, 65 ετών, υπουργός Αμυνας
Οι ενέργειες του Λι ερευνώνται, καθώς βαρύνεται με καταγγελίες για διαφθορά σχετικά με προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με μαρτυρίες δέκα Κινέζων αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters.

Ο Λι εθεάθη για τελευταία φορά στις 29 Αυγούστου στο Πεκίνο, όπου εκφώνησε κεντρική ομιλία σε φόρουμ με αφρικανικά κράτη για την ασφάλεια. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, επισκέφθηκε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η έρευνα ξεκίνησε λίγο μετά την επιστροφή του από εκείνο το ταξίδι.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο του ακύρωσε το ταξίδι του Λι στο Βιετνάμ στο πλαίσιο ετήσιας αμυντικής συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενο λόγους υγείας, σύμφωνα με Βιετναμέζους αξιωματούχους.

Κιν Γκανγκ, 57 ετών, πρώην υπουργός Εξωτερικών
Ο Κιν ήταν ανερχόμενο πολιτικό αστέρι μέχρι τον Ιούλιο, όταν του αφαιρέθηκε ο τίτλος του υπουργού Εξωτερικών χωρίς εξήγηση.

Πρώην έμπιστος σύμβουλος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και πρώην απεσταλμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, του επέτρεψαν να διατηρήσει τον τίτλο του κρατικού συμβούλου, θέση που είναι τυπικά ανώτερη από του υπουργού αλλά δεν του προσφέρει πολιτική εξουσία.

Τελευταία φορά εθεάθη στις 25 Ιουνίου στο Πεκίνο, σε συναντήσεις με ομολόγους του από χώρες όπως η Ρωσία και το Βιετνάμ.

Ο Τσιν είχε εξωσυζυγική σχέση όσο ήταν πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε την Τρίτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Σιάο Γιατσίνγκ, πρώην υπουργός Βιομηχανίας
Ο Σιάο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών, εξαφανίστηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και, περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, τα κρατικά Μμέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ερευνάται για διαφθορά.

Ο Σιάο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της βιομηχανίας νέων ενεργειακών οχημάτων της Κίνας, της μεγαλύτερης του είδους στον κόσμο. Τελικά, διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για δωροδοκία και απαλλάχθηκε από τα κυβερνητικά του καθήκοντα τον Δεκέμβριο.

Λι Γιουτσάο και Σου Γιόνγκμπο, πρώην επικεφαλής της Δύναμης Πυραύλων
Αλλος στρατηγός που αγνοείται είναι ο Λι Γιουτσάο, 60 ετών, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της Δύναμης των Συμβατικών και Πυρηνικών Πυραύλων της Κίνας τον περασμένο Ιανουάριο.

Τον Ιούλιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε ανακατατάξεις στη Δύναμη Πυραύλων και αντικατέστησε τον Λι με στρατηγό του πολεμικού ναυτικού, παρεκκλίνοντας από τη συνήθη πρακτική να επιλέγεται κάποιος από την ίδια δύναμη για να ηγηθεί.

Η Δύναμη Πυραύλων απέκτησε επίσης νέο πολιτικό επίτροπο, κάποιον επίσης εκτός της δύναμης. Ο Σου Γιόνγκμπο αντικαταστάθηκε από στρατηγό της πολεμικής αεροπορίας.

Ο Λι Γιουτσάο και ο Σου Γιόνγκμπο δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια εδώ και μήνες.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube