Weather Icon

Καζάνι που βράζει το μεταναστευτικό στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Καζάνι που βράζει το μεταναστευτικό στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζεται ο απόηχος μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Χλώρακα. Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευθύμιος Δίπλαρος και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Αρχικά ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που πρέπει να διαχειριστεί η πολιτεία. «Υπάρχουν δύο διαστάσεις. Είναι ο υβριδικός πόλεμος από την πλευρά της Τουρκίας με το 94% των παράτυπων μεταναστών να φτάνει από τα κατεχόμενα και το πώς μπορούμε να εξετάζουμε πιο γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου».

Συμπλήρωσε ότι η ΕΔΕΚ από το 2008 είχε επισημάνει τους κινδύνους. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα διασποράς σε Κύπρο και ΕΕ για να αποφύγουμε την γκετοποίηση αυτών των ανθρώπων και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο πρόκλησης αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων».

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι πίσω από τις αντιδράσεις υπάρχουν οργανωμένα πολιτικά συμφέροντα τα οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους. «Και από την προηγούμενη Κυβέρνηση και από τη νυν έχουν γίνει βήματα προς την ορθή κατεύθυνση όμως δεν είναι αρκετά. Ο Νίκος Νουρής είχε εκθειάσει το ρόλο της ΕΔΕΚ και τη θετική συμβουλή που είχε στην επίλυση του ζητήματος».

Επιπλέον, ανέφερε ότι την περασμένη Κυριακή ήταν στη Χλώρακα. «Υπήρχαν στελέχη του ΕΛΑΜ τα οποία οργάνωναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων για να προβούν σε έκτροπα, να δημιουργήσουν ένταση και να καταστρέψουν μια ειρηνική εκδήλωση την οποία συγκάλεσε το κοινοτικό συμβούλιο της Χλώρακας. Κάποιοι θέλουν να πουλούν ανέξοδο πατριωτισμό και θέλουν να αξιοποιούν για κομματικό όφελος αυτή την κατάσταση και να προκαλούν πρόβλημα».

Από πλευράς του ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα καζάνι και βράζει. «Όσοι μιλάνε με την κοινωνία των πολιτών αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει γιατί η μικρή Κύπρος δέχεται σε σύγκριση με τον πληθυσμό της πολλαπλάσιο ποσοστό αιτητών πολιτικού ασύλου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες λένε ότι μια ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να έχει 1% και εμείς είμαστε περίπου στο 7%. «Μόνο στην Πάφο, το ποσοστό έχει φτάσει στο 37%».

Πρόσθεσε ότι και επί προηγούμενης διακυβέρνησης και σε αυτή τη διακυβέρνηση καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. «Η χώρα μας δέχεται σήμερα τους περισσότερους αιτητές πολιτικού ασύλου λόγω της πράσινης γραμμής. Δεν είμαστε ρατσιστές και δεν έχουμε πει ότι δεν πρέπει να φιλοξενηθούν όσοι έρχονται από εμπόλεμη περιοχή».

Διευκρίνισε ότι πως οι έρευνες του Υπουργείου και της Αστυνομίας διαπιστώνουν ότι το 90% αυτών που έρχονται είναι στρατεύσιμοι άντρες. «Η βία δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά και ούτε οι προκλητικές δηλώσεις από αυτούς που φιλοξενούνται. Πρόσφυγες είμαστε και εμείς και οι γονείς μας και οι παππούδες μας, όμως σεβάστηκαν τον χώρο που πήγαν».

Σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση και όσο το πρόβλημα διογκώνεται, κάποιοι θα το εκμεταλλεύονται πολιτικά. «Πρέπει να δούμε πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των συνόρων μας. Πρέπει να επιδιώξουμε την άμεση εξέταση των αιτήσεων ασύλου και την απέλαση όσων παρανομούν. Έχουν αυξηθεί οι επιστροφές από το 2022 και εντατικοποιούνται το 2023».

Μιλώντας για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με τη θέση της Κυβέρνησης. «Αναμένεται να έρθει στη Βουλή για να συζητηθεί».

Ο κ. Δίπλαρος διευκρίνισε ότι όσοι φιλοξενούνται στην Κύπρο θα πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, να σέβονται τους νόμους της χώρας και τις περιούσιες των πολιτών της. «Όποιος  προβαίνει σε επεισόδια, υπάρχουν νόμοι και θα πρέπει να επιβάλλονται. Μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα απειλών».    

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση 

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube