Weather Icon
Κίνα , Κορέα – Βόρειος Κορέα 8 Σεπτεμβρίου 2023

Και η Κίνα δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τη Β. Κορέα – Κινεζική αντιπροσωπεία στην Πιον Γιανγκ

Και η Κίνα δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τη Β. Κορέα – Κινεζική αντιπροσωπεία στην Πιον Γιανγκ

Φωτ. αρχείου: A.P.

Πρόσκληση για τον εορτασμό 75 χρόνων από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας – Επίκειται συνάντηση Κιμ με Πούτιν

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Της κινεζικής αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα με αφορμή τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση του κράτους το Σάββατο θα ηγηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πεκίνου, Λιου Γκουοζόνγκ.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πιονγιάνγκ, εν μέσω φημών ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιoνγκ Ουν, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Το Κρεμλίνο επιδιώκει να αγοράσει πυρομαχικά και άλλα οπλικά συστήματα από τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να συμπληρώσει τα αποθέματά του στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη του Λιου πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Εργατικού Κόμματος της Β. Κορέας, ενώ το κρατικό πρακτορείο δεν διευκρίνισε ποιες τελετές θα παρακολουθήσει η κινεζική αντιπροσωπεία και εάν ο Κινέζος αντιπρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Κιμ. Αγνωστο παραμένει επίσης εάν στην επέτειο έχει προσκληθεί ρωσική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, μια συνάντηση Κιμ – Πούτιν μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στη ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ, όπου ο Πούτιν αναμένεται να παραστεί σε ετήσιο οικονομικό συνέδριο. Σε αντάλλαγμα της πώλησης βλημάτων πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ζητήσει ενεργειακή και επισιτιστική βοήθεια, καθώς και προηγμένη πυραυλική τεχνολογία.

Ο Κιμ επιδιώκει επίσης να εδραιώσει τη συμμαχία του με τη Μόσχα και το Πεκίνο προκειμένου να σπάσει τον διπλωματικό αποκλεισμό της Πιονγιάνγκ και να στηρίξει το ενιαίο αντιαμερικανικό μέτωπο. Τον Ιούλιο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεξιώθηκε αποστολή με επικεφαλής της τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον Κινέζο, μέλος του πολιτικού γραφείου, Λι Χονκζόν, που παρευρέθησαν σε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, όπου παρουσίασε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Μια ημέρα πριν από την παρέλαση, ο Κιμ και ο Σοϊγκού επισκέφθηκαν έκθεση βορειοκορεατικού αμυντικού εξοπλισμού, σε μια προσπάθεια του Κιμ να πείσει τον συνομιλητή του ότι η Βόρεια Κορέα είναι ικανή και πρόθυμη να προμηθεύσει οπλισμό τη Ρωσία. Μιλώντας την Τετάρτη σε σύνοδο των μελών του ASEAN, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους περιορίζοντας την πρόσβαση της Πιονγιάνγκ σε πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube