Αίγυπτος , Εθνική Άμυνα 17 Σεπτεμβρίου 2023

Iσχυρή η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική «Bright Star 23»

Iσχυρή η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική «Bright Star 23»

Tην ώρα που οι καταστροφικές συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας επισκιάζουν τα πάντα στη χώρα με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ‘’μάχης’’ του Θεσσαλικού κάμπου, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και των τριών Κλάδων δεν έχουν σταματήσει. Και δεν περιορίζονται μόνο εντός των συνόρων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με αποκορύφωμα τη μεγάλη Πολυεθνική Άσκηση ‘’Bright Star 23’’ η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για μια ακόμη φορά σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία υπό τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ άφησαν έντονο το ‘’αποτύπωμα’’ τους σε μια άσκηση μεγάλης κλίμακας με συμμετοχή 34 Χωρών και Οργανισμών.

Με τέσσερα μαχητικά F-16 από την 340 Πολεμική Μοίρα ‘’Αλεπού’’ τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αίγυπτο αλλά και το ιπτάμενο ραντάρ ΕΜΒ-145H ΑΣΕΠΕ η Πολεμική Αεροπορία έδωσε ηχηρό ‘’παρόν’’ λαμβάνοντας μέρος σε μια σειρά από σενάρια όπως αντιμετώπιση αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX) εκπαίδευσης μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) και εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).
Ενεργή συμμετοχή σε όλα τα ναυτικά αντικείμενα είχε το Πολεμικό Ναυτικό με τη φρεγάτα “Έλλη”, το αρματαγωγό “Χίος” και Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Εξαιρετικά ισχυρή παρουσία είχαν ο Στρατός Ξηράς και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με 3 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64, Μηχανοκίνητη Ομάδα Πεζικού, Λόχο Πεζοναυτών, Ομάδα του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων και Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών. Οι Ομάδες επιχείρησαν με 10 ελαστικές λέμβους τύπου Zodiac Mk V, 4 τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWVs) και 2 οχήματα Ειδικών Αποστολών POLARIS MRZR.

Οι συμμετέχουσες στην άσκηση Ελληνικές Δυνάμεις παρά την παρουσία δεκάδων χωρών και το γεγονός ότι συνολικά στην άσκηση έλαβαν μέρος 8.000 άνδρες και γυναίκες ανέλαβαν σε όλα σχεδόν τα σενάρια καίριο ρόλο. Με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις δύο μεγάλες ΤΑΜΣ(Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος) και ΤΑΑΣ(Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατεύματος) που διεξήχθησαν σε Αιγυπτιακό έδαφος. Την FTX (Field Training Exercise), με έμφαση στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων (Counter Unmanned AerialSystems – C-UAS) και τρομοκρατικών ενεργειών στις θαλάσσιες και αμφίβιες επιχειρήσεις στο μη συμβατικό πόλεμο (Irregular Warfare). Αλλά και την CPX (Command Post Exercise), με έμφαση σε επιχειρήσεις περιοχικής αντιμετώπισης καταστροφών ή τρομοκρατικών ενεργειών (Regional Contingency Operations) και αντιπυραυλικής άμυνας.

Ειδικότερα οι Ομάδες της ΔΕΠ κατέδειξαν το πολύ υψηλό επιχειρησιακό τους επίπεδο και συμμετείχαν σε μια σειρά από σενάρια όπως:

-Αμφίβια Ενέργεια (Amphibious Assault).

-Βολές Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC).

-Τερματική καθοδήγηση πυρών από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων.

-Εξουδετέρωση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (CounterImprovised Explosive Devices – C-IED).

-Κατάδυση Μάχης (Combat Diving).

-Διείσδυση Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών

Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την χρήση FAST ROPE (Fast Rope Insertion).

– Εκτέλεση αλμάτων από μεγάλα ύψη High Altitude Low Opening (HALO)] ημέρα και νύχτα.

– Βολές ελεύθερου σκοπευτή (Sniper Shooting).

-Εκκένωση τραυματιών (Medical Evacuation – MEDEVAC).

-Διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους (Military Operations in Urban Territory) και ασφάλειας συνόρων (Border Security).

-Έρευνα και διάσωση μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).

Η ‘’Bright Star’’ ολοκληρώθηκε με την DV DAY στην οποία πραγματοποιήθηκε αεραποβατική ενέργεια στην ακτή El Omayed καθώς με πραγματικά πυρά και με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα στην στρατιωτική βάση Mohamed Naguib. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και έδωσε την ευκαιρία να προβληθούν οι δυνατότητες που αυτές δύναται να αναπτύξουν συνεργαζόμενες με αντίστοιχες άλλων Χωρών, με κοινό σκοπό την συμβολή τους στην διατήρηση της ασφάλειας και την σταθερότητας στην Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

Ταυτόχρονα με τη «μάχη» στον Θεσσαλικό κάμπο, ισχυρή η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική «Bright Star 23»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube